Real Estate rămâne sectorul pentru care investitorii spanioli alocă cel mai mare buget

București, 04 iulie 2022 - Apetitul investitorilor spanioli în România se îndreaptă către piața imobiliară, domeniul construcțiilor, dar și către IT&C. De asemenea, energia verde și retailul sunt în topul sectoarelor din țara noastră care atrag investiții din Spania, conform informațiilor Asociației ASEMER – o asociație a investitorilor spanioli din România.

În plus, companiile spaniole au identificat în industria locală de FMCG și retail un potențial foarte mare de dezvoltare, ținând cont că în supermarketurile din România se comercializează puține produse de proveniență spaniolă. Totodată, și industria agroalimentară se află pe un trend ascendent în ceea ce privește interesul pentru oamenii de afaceri din Spania.

„România este o țară în care investitorii spanioli găsesc ușor oportunități de investiții. Totuși, oamenii de afaceri din Spania au un mod diferit de lucru față de alți investitori străini, ei sunt mai degrabă conservatori când vine vorba de investiții în străinătate. Numărul investitorilor din Spania care vin în România este însă în creștere, iar prezența noastră aici vine să ateste potențialul pieței din România”, a declarat Emilio Luque Ascanio, președintele ASEMER.

Spania se afla pe locul 13 în topul investiţiilor străine directe în România în anul 2020, conform celui mai recent raport publicat de către Banca Națională a României. Datele interne ale asociației indică însă că în 2021, Spania va urca două, trei locuri în acest top.

Investițiile străine directe au crescut cu 34% în primele 4 luni din 2022 și au ajuns la aproximativ 3,15 miliarde de euro, față de 2,35 miliarde euro în perioada similiară din 2021, conform datelor BNR.

La finele lunii aprilie 2022, în România existau 239.033 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,42 miliarde de dolari.

În prezent, în România activează peste 180 de firme spaniole, dintre care 10% sunt membri ai asociației ASEMER.

„Suntem aici să promovăm și să sprijinim dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Spania și România. Astfel, suntem în mod constant în legătură cu diferite organizații din Spania prin intermediul cărora putem face cunoscută piața românească și potențialul acesteia, crescând șansele să aducem în România noi antreprenori spanioli. De asemenea, ne concentrăm pe atragerea de companii românești interesate de dezvoltarea de parteneriate cu organizații și firme spaniole, precum și de expansiune și export pe piața spaniolă. Prioritatea noastră este să creștem comunitatea ASEMER în următoarea perioadă”, a mai declarat Emilio Luque Ascanio.

Tot mai multe companii având capital spaniol sunt active în mediul de business din România, iar estimările ASEMER arată că numărul acestora va continua să crească.

De altfel, România este văzută drept o piață cu potențial mare pentru investitorii spanioli, care sunt primiți cu deschidere dată fiind și apropierea culturală dintre cele două țări.

DESPRE ASEMER

Asociación de Empresas Españolas en Rumanía (ASEMER) a fost înființată în septembrie 2013.

ASEMER apară interesele tuturor companiilor și profesioniștilor spanioli care își desfășoară activitățile în România. Principalele obiective ale asociației sunt promovarea și consolidarea relațiilor economice între companiile și antreprenorii spanioli și organizațiile și companiile românești. De asemenea, ASEMER duce vocea membrilor săi la societatea română și la autoritățile române și spaniole și totodată dezvoltă spiritul de solidaritate între membri, evitând concurența neloială și practicile care încalcă etica profesională.

***

ASEMER: IT industry, green energy, and FMCG have the greatest potential to attract Spanish investments in Romania

Real Estate remains the sector for which Spanish investors allocate the largest budget

Bucharest, July 4, 2022 - Favorite areas for Spanish investors in Romania are real estate market, the construction field, but also the IT&C sector. Also, green energy and retail are among the top sectors in our country that attract investments from Spain, according to the information from the ASEMER Association - an association of Spanish investors in Romania.

Spanish companies have identified a very high potential for development in the local FMCG and retail industry, considering that now few Spanish products are sold in Romania. At the same time, the agri-food industry is on an upward curve in terms of interest for businesspeople in Spain.

"Romania is a country where Spanish investors easily find investment opportunities. However, businesspeople from Spain have a different way of working than other foreign investors. They are rather conservative regarding investing abroad. Despite this, the number of Spanish investors that invest in Romania is growing, and our presence here shows the potential of the Romanian market", said Emilio Luque Ascanio, ASEMER’s president.

Spain ranked 13th in the top of foreign direct investments in Romania in 2020, according to the latest report published by the National Bank of Romania (NBR). However, the internal data of the association indicates that, in 2021, Spain can advance 2-3 places in this ranking.

Foreign direct investments increased by 34% in the first four months of 2022 and reached about 3.15 billion euros, compared to 2.35 billion euros in the similar period of 2021, according to NBR data.

At the end of April 2022, there were 239,033 companies with foreign participation in the share capital, in Romania. The value of the subscribed capital was 66.42 billion dollars.

Currently, over 180 Spanish companies operate in Romania, 10% of them are members of the ASEMER association.

"We are here to promote and support the development of trade relations between Spain and Romania. Thus, we are constantly in contact with various organisations in Spain through which we can make known the Romanian market and its potential, increasing the chances of bringing new Spanish entrepreneurs to Romania. We also focus on attracting Romanian companies interested in developing partnerships with Spanish organisations and companies, as well as expanding and exporting to the Spanish market. Our priority is to grow the ASEMER community in the next period", Emilio Luque Ascanio declared.

More and more companies with Spanish capital are active in the Romanian business environment, and ASEMER estimates show that their number will continue to grow.

In fact, Romania is seen as a market with great potential for Spanish investors, who are welcomed given the cultural proximity of the two countries.

ABOUT ASEMER

Asociación de Empresas Españolas en Rumanía (ASEMER), an association of Spanish investors in Romania, was established in September 2013.

ASEMER supports the interests of all Spanish companies and professionals operating in Romania. The main objectives of the association are to promote and strengthen the economic relations between Spanish companies and entrepreneurs and Romanian organizations and companies. ASEMER also brings the voice of its members to the Romanian society and to the Romanian and Spanish authorities, and at the same time develops the spirit of solidarity among members, avoiding unfair competition and practices that violate professional ethics.