ECOREC SA informează publicul asupra deciziei de emitere a autorizație de mediu pentru desfășurarea activității de sortare a deșeurilor și recuperarea materialelor reciclabile în scopul valorificării la nivel național și la punctul de lucru din Șoseaua de Centură, nr. 2, Popești Leordeni, Ilfov.

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, precizăm că activitatea autorizată nu privește activitatea depozitului de deșeuri Glina și se referă doar la activitatea instalației de sortare existentă pe amplasament. Având în vedere codurile CAEN aferente activităților pentru care a fost solicitată autorizația, nici decizia luată de ANPM și nici autorizația de mediu care urmează a fi emisă nu acordă dreptul desfășurării activității de eliminare a deșeurilor în depozitul pentru deșeuri Glina.

Decizia de emitere a autorizației a fost luată în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 și a prevederilor OM nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, după parcurgerea integrală a procedurii, respectiv analiza documentelor, verificarea amplasamentului și a dotărilor, completarea/clarificarea aspectelor necesare. Decizia a fost făcută publică pe site-ul ANPM, la sediul ECOREC S.A. și prin mediatizare în presă.

ECOREC SA nu va desfășura activitate de eliminare a deșeurilor pe amplasamentul autorizat “în Depozitul pentru deșeuri Glina”, subiectele precum “deschiderea/redeschiderea gropii de gunoi Glina” sunt nefondate și promovate artificial în scopul denigrării societății și a blocării activității.

Activitatea care va fi desfășurată după obținerea autorizației de mediu, presupune sortarea deșeurilor  municipale și a celor provenite din construcții și demolări.  În urma sortării, fracțiile de materiale reciclabile dar și deșeurile rezultate vor fi evacuate din incinta stației de sortare și a amplasamentului către operatori autorizați.

România se află în procedura deschisă de infringement pentru neîndeplinirii obligațiilor privind gestionarea deșeurilor, datorită faptului că nu asigură pretratarea și sortarea deșeurile generate neatingând țintele de reciclare asumate. Drept  consecință,  România plătește deja la bugetul UE taxa pentru plasticul nereciclat urmând ca în scurt timp să înceapă să plătească  penalitatea pentru neatingerea acestor ținte și neîndeplinirea obiectivelor asumate.  Penalitățile  vor fi plătite de către primăriile care nu au îndeplinit țintele de reciclare și nu au reușit să asigure devierea deșeurilor de la eliminare finală, si implicit de către cetățeni, prin urmare autorizarea acestei activități, de sortare și recuperare a deșeurilor, este cu atât mai importantă și necesară.

Autorizarea ECOREC SA pentru desfășurarea activității de sortare și reciclare a deșeurilor poate reprezenta o soluție pentru criza deșeurilor din Bucuresti – Ilfov și este o alternativă pentru administrațiile locale din municipiul București la modalitatea actuală de gestionare a deșeurilor și la monopolul instituit. Prin funcționarea stației de sortare se vor întoarce în circuitul economic cca 50% din deșeurile care vor fi supuse tratării, acestea fiind reciclate și valorificate prin operatorii autorizați,  devenind materie primă pentru noi produse. Fracția care nu va putea fi valorificată va pleca din incinta stației de sortare și a amplasamentului pentru eliminare la operatorii autorizați.

Niciun cetățean și nici o instituție nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea care va fi desfășurată, ECOREC S.A. garantează că în urma activității nu vor fi depozitate deșeuri în amplasament iar activitatea în integralitate nu va genera niciun fel de disconfort comunităților învecinate.

ECOREC SA