Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

Planificarea, proiectarea și crearea de spații urbane care să ofere condiții de viață decente reprezintă un exercițiu de echilibru complex, între nevoile actuale ale oamenilor și, în același timp, adaptarea pentru viitor și protejarea naturii. Este vorba despre echilibrul între nevoia de accesibilitate și de rezultate rapide, pe de o parte, și capacitatea de anticipare și ingeniozitatea necesare atunci când deciziile luate în prezent vor influența viețile oamenilor timp de decenii. Si mai este necesar de echilibrul între investițiile care răspund nevoilor orașului per ansamblu și cele la nivel de areale urbane și comunități la scară mai mică, care au provocările lor specifice și care întregesc experiența vieții de zi cu zi.

”Construirea unui viitor sustenabil nu se poate face fără transformarea orașelor noastre în orașe sustenabile. Dacă nu ne menținem promisiunile față de orașe, nu ne putem menține nici promisiunile față de noi cu privire la calitatea vieții pe care ne-o dorim, având în același timp grijă de necesitățile generațiilor viitoare. De orașe depinde în mod  direct calitatea vieții locuitorilor, respectiv de siguranța, accesibilitatea, facilitățile și de atractivitatea vieții urbane iar tehnologiile inteligente reprezintă o modalitate sigură și eficientă din punct de vedere a costurilor de a transforma aceste promisiuni în realitate”, spune Silviu Stoica, CEO Ramboll South East Europe .  Conceptul care definește acest obiectiv este acela de ’’liveable city’’ sau ’’liveability’’.

Standardul calității vieții într-un ’’oraș locuibil / liveable city’’ descrie condițiile în care locuitorii orașelor și ai comunităților pot duce o viață decentă și se pot bucura de bunăstare fizică și psihică. Calitatea vieții se construiește pe principiile sustenabilității și luând în considerare pilonii de bază - Oameni, Planetă și Prosperitate.  Înțelegerea și calibrarea obiectivelor și acțiunilor legate de aceste macro-dimensiuni în funcție de realitățile locale sunt, de asemenea, esențiale pentru a asigura un standard înalt de viață.

Acesta este motivul pentru care Ramboll, o companie internațională de top în domeniul ingineriei, arhitecturii și al consultanței, cu 16.500 de experți în 35 de țări, se străduiește în mod constant să găsească echilibrul potrivit, printr-o abordare integrată, incluzivă și inteligentă. Din 1945, anul înființării companiei în Danemarca, unul dintre obiectivele sale principale a fost acela de a modela societăți, pornind de la o viziune holistică asupra obiectivelor de sustenabilitate a orașelor pe termen lung, legate de mediu, incluziune socială și dezvoltare economică.

Specialiștii Ramboll proiectează masterplanuri integrate de dezvoltare a infrastructurilor, luând în considerare arhitectura orașului, tendințele de dezvoltare în viitor și funcțiunile de bază pe care trebuie să le îndeplinească spațiile urbane, inclusiv la nivel de cartiere sau chiar de străzi și clădiri. Pentru aceasta, digitalizarea planificării urbane este astăzi o condiție, ce are la bază un proces structurat de digitizare a datelor urbane și de standardizare a bazelor de date. 

La Ramboll, inovația este constantă și abordează modele de lucru în colaborare, bazată pe oameni și pe competențe integrate în toate disciplinele: construcții, transport, mediu și sănătate, energie, apă și consultanță în management.

”Provocăm abordările tradiționale la rezolvarea unor probleme urbane, legate de intensificarea efectelor schimbărilor climatice, pentru care infrastructurile existente nu mai sunt eficiente și a fenomenelor de urbanizare accelerată și de peri-urbanizare, care necesită infrastructuri de conectivitate adecvate, bazate pe soluții de mobilitate inteligentă  și spații de recreere accesibile”, precizează Silviu Stoica.

Infrastructurile verzi-albastre sunt alternative viabile la infrastructurile gri, îmbină elementele apă-vegetație în sisteme eficiente și flexibile pentru adaptarea la schimbările climatice și asigură diverse servicii eco-sistemice. În acest fel, se mărește biodiversitatea și creează în același timp oportunități de a crește calitatea vieții, prin îmbunătățirea valorii recreaționale a zonelor urbane și generează beneficii socio-economice.

Energiile din surse regenerabile și sistemele inovative de stocare a acesteia răspund provocărilor legate de siguranța aprovizionării, schimbările climatice, eficiența energetică și epuizarea resurselor.

Cu astfel de soluții construite în jurul conceptului de ’’liveability’’, Ramboll a contribuit la transformarea capitalelor nordice în modele internaționale privind standardele de viață, obținând recunoașterea în clasamentele globale publicate de Monocle și Economist Intelligence Unit. Pe lângă faptul că lucrează cu unele dintre cele mai mari și mai complexe orașe din lume, precum Singapore, Londra, Berlin, New York și Jeddah, sepcialiștii Ramboll au, de asemenea, o experiență vastă în crearea și regenerarea unor proiecte la scară mai mică, cum ar fi zonele rezidențiale și campusurile universitare.

Găsiți mai jos câteva dintre proiectele transformaționale implementate de Ramboll în aceste orașe, care pot fi de inspirație și pentru orașele din România, ce beneficiază de oportunitatea finanțărilor europene din noul program multi-anual 2021-2027.

 

 

Studiu de adaptare la schimbările climatice și proiect pilot în New York City

Studiul pentru planificarea rezilienței la descărcările pluviale masive ca efect resimțit al schimbărilor climatice a fost elaborat de Ramboll pentru Agenția de Mediu din New York City cu scopul de a integra cele mai bune practici privind infrastructurile de tip verzi-albastre în planurile strategice ale municipalității din New York pentru gestionarea fenomenelor climatice extreme cu ajutorul soluțiilor bazate pe natură. 

 

 

Cartierul digital Punggol din Singapore

 

Ramboll a realizat un masterplan integrat pentru a transforma Districtul Punggol din Singapore într-un cartier digital, unde planificarea inteligentă a mobilității și sinergiile create între diversele zone funcționale schimbă modul în care locuitorii trăiesc, muncesc și se recrează, într-un mediu urban conectat, vibrant și inclusiv.

Soluția Ramboll se bazează pe o dezvoltare orientată pe funcțiunea de tranzit și pe adoptarea strategiei de tip ‘Car Lite’, cu obiectivul de a minimiza deplasările cu vehiculele private și   integrează un nod intermodal, parcare pentru mașinile în regim ‘shared car’ și facilități extinse pentru deplasarea activă pedestră, cu bicicleta și alte vehicule electrice ușoare, care să conecteze facil zonele rezidențiale cu campusul universitar.

 

 

 

Potsdamer Plaza din Berlin

 

Potsdamer Platz este unul dintre cele mai vizitate locuri din Berlin, fiind un simbol al revitalizării zonelor urbane marcate de fostul zid dintre regiunile Est și Vest ale Berlinului. Acesta a devenit un peisaj interactiv urban, în care apa joacă atât rol estetic și recreațional, prin oazele de apă și habitatele naturale create, cât și ecologic, prin reutilizarea apei pluviale colectate și filtrate natural prin structuri de acoperișuri și pereți verzi și integrată în sistemele funcționale ce deservesc clădirile din zonă.

 

Compania Ramboll este Parteneră a Smart Communities- Conferință & Expo, care va avea loc pe 9 mai 2022, la București. Găsiți detalii despre acces la eveniment și agendă aici: https://www.concordcom.ro/smart-communities-2022/

Sursa foto: Pixabay.com

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.