COD GALBEN: 08-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău;

Sunt momente în care şi afacerile au nevoie de un pic de ajutor pentru a face faţă unei situaţii mai dificile sau pur și simplu pentru a se dezvolta. Cum ultimele luni au fost o provocare pentru foarte mulţi antreprenori, fiecare ţară a încercat să le ofere acestora diverse instrumente prin care să îi ajute să treacă peste această perioadă dificilă şi atipică.

Guvernul ţării noastre a venit în sprijinul persoanelor fizice şi juridice cu diverse soluţii financiare temporare. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii aceştia au dedicat un program numit IMM invest.

Ce este programul IMM Invest?

IMM Invest este un program guvernamental ce vine în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii de peste 30 de ani, prin care se doreşte asigurarea unui capital de lucru şi de investiţii.

Acest program le permite atât IMM-urilor, cât şi companiilor mici cu capitalizare medie să îşi asigure lichidităţile necesare derulării activităţilor curente sau a investiţiilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite. Plafonul maxim de garantare alocat este de 14 miliarde de lei.

Dacă ar fi să ne raportăm la modul în care acest program ajuta băncile, trebuie să menţionăm faptul că prin intermediul acestui tip de finanţare, băncile au oportunitatea de a atrage şi mai mulţi clienţi (persoane juridice) şi de a consolida relaţia cu aceştia.

Cum poţi accesa un credit prin programul IMM Invest?

În cazul în care îţi doreşti să accesezi un credit prin programul IMM Invest trebuie să intri pe website-ul www.imminvest.ro, să te înregistrezi în aplicaţie şi să completezi cererea de înscriere în program. Cererea se completează online şi trebuie însoţită de următoarele documente:

• Cartea de identitate a solicitantului – o poţi trimite sub formă de scan sau poţi ataşa o imagine simplă;
  • Certificatul de înregistrare fiscală – îl poţi scana în format PDF sau imagine;
  • Declaraţia IMM cu anexa formularului întreprinderilor legate – doar dacă este cazul.

După transmiterea acestor informaţii, aplicaţia îţi va genera un număr de înregistrare – alături de un mesaj de confirmare a înregistrării.

De asemenea, poti solicita sprijin pentru aplicare la programul IMM Invest şi pe website-ul băncilor care dispun de un astfel de program.

Poţi aplica pentru un credit prin programul IMM Invest la mai multe bănci?

Este important să ştii că aplicaţia de pe www.imminvest.ro îţi va permite să bifezi o singură bancă, iar solicitarea ta trebuie să fie în limita a maxim 10.000.000 lei. Însă, în cazul în care ai primit un refuz de la banca selectată de tine, vei observa că în aplicaţie solicitarea ta va apărea ca fiind respinsă. În cazul în care îţi vei dori să încerci şi cu o altă bancă trebuie să ştii că ai posibilitatea de a te reînscrie selectând un alt finanţator şi reluând procedura de înscriere din aplicaţie.

Un alt aspect pe care este important să îl cunoşti este faptul că legislaţia specifică acestui program îţi va permite să contractezi unul sau mai multe credite, de la bănci diferite. Dar aşa cum menţionam şi puţin mai devreme, valoarea maximă cumulată a creditelor garantate de stat nu poate depăşi suma de 10.000.000 lei/ beneficiar.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti?

Ca orice alt program de finanţare şi IMM Invest vine cu o serie de condiţii pe care tu, ca şi solicitant trebuie să le îndeplineşti. Şi anume:

1. Te încadrezi în categoria IMM-urilor – microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii sau întreprinderi mici cu capitalizare medie.
  2. Nu te afli în niciuna din situaţiile de mai jos:
  • Procedura de insolvenţă
  • Procedura de executare silită declanşată de organele fiscal şi/sau de alţi creditori;
  • Închidere operaţională;
  • Dizolvare;
  • Lichidare;
  • Administrare specială;
  • Credite restante;
  • Obligaţii fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central.
  1. Eşti eligibil conform reglementărilor băncii la care aplici.
  2. Nu ai pierdut mai mult de jumătate din capitalul social în ultimii doi ani, dar te-ai confruntat cu dificultăţi sau ai intrat în dificultate ulterior.

Dacă deții un IMM în căutare de sprijin financiar, aplică la programul de finanţare IMM Invest - o soluţie care te poate ajuta să menţii și să dezvolți afacerea ta!

Marius Călugăru

www.blogatu.ro