COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 06:50 si 09:00 se va semnala local, ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Vaslui; COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 06:00 si 09:00 se va semnala Local și temporar ceață, care determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona continentală a județului Constanta , respectiv zona localităților, Zona continentală a județului Tulcea , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 18-05-2025 Intre 05:45 si 09:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa , Județul Ilfov;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

Au ajuns deja la multi dintre noi: lentilele progresive nu mai sunt nici ceva străin, necunoscut, nici atât de costisitori încât să nu verificăm dacă nu cumva putem să ne cumpărăm și noi unii.

 

Dar ce sunt exact lentile progresive?

Lentile progresive sunt acele lentile care au pe suprafața lor și o zonă cu dioptrii pentru vedere la distanță și o zonă cu dioptrii pentru vedere aproape. Între acestea se află canalul de progresie prin care se poate vedea la distanța intermediară, de exemplu la monitorul calculatorului. Din cauza faptului că trecerea de la o zonă la alta se face gradual (progresiv, după cum le spune și numele), în lateralele lentilei sunt așa numite zone cu distorsiuni, zone prin care nu se mai vede la fel de clar. Mărimea acestor zone depinde în mare măsură de diferența între dioptriile pentru vederea la distanță și cele pentru citit (adiția), de designul lentilei, de gradul ei de personalizare. Mai multe detalii despre lentile progresive găsiți aici.

 

Ce presupune folosirea unor lentile progresive?

Pentru a folosi cu succes aceste lentile progresive, utilizatorul trebuie să-și acorde o perioadă de acomodare în care va învăța prin care parte a lentilei să privească pentru a vedea bine la o anume distanță. Simplist spus, va trebui să îndrepte vârful nasului spre acea zonă. În perioada de acomodare este posibil să i se pară ca liniile drepte se văd curbe, să amețească dacă privește brusc de la o zonă la alta, dar toate acestea trec în câteva zile. Aceste neajunsuri apar din cauza zonelor cu distorsiuni, inerente, aflate in lateralele lentilei, zone pe care trebuie să învețe să le evite. Celor cu probleme cervicale, cu probleme de vertij, de nesiguranță în mers nu le sunt indicate.

 

Tipuri speciale de lentile progresive

Producătorii de lentile au conceput, pe lângă lentile progresive de uz general, și unele specializate pentru anume activități, acordând prioritate doar unora dintre zonele de vedere pentru utilizare mai confortabilă: lentile degresive sau regresive – pentru a putea citi documente de pe masă și a vedea monitorul calculatorului; lentile progresive de interior – pentru a vedea bine la citit și la o distanță de câțiva metri în încăpere; lentile progresive pentru condus – pentru a vedea bine la distanță și la instrumentele de bord. Toate acestea au ca dezavantaj faptul că, în afara acestor zone, trebuie folosiți alți ochelari, dacă e cazul.

 

Cine are nevoie de lentile progresive?

Acest tip de lentile este în general destinat celor care poartă ochelari pentru a vedea la distanță (miopii) și care, după 40 de ani, au nevoie și de lentile pentru citit. Ei se vor vedea în situația de a schimba ochelarii de distanță cu cei de citit de fiecare dată când e cazul, ceea ce poate fi foarte deranjant. Plus că greu mai poate fi vorba și de protecție împotriva razelor UV, de încă o pereche de ochelari, cei de soare. Lentilele progresive pot înlocui toate acestea, cu avantajul că se poate vedea bine și la distanțe intermediare. Practic, utilizatorul va purta pe tot parcursul zilei o singură pereche de ochelari care îl ajută în toate situațiile care ar apărea.

 

La fel de bine, lentile progresive pot purta și presbiopii (cei care, de la o vârstă, au nevoie de ochelari pentru citit) fără să fie însă și miopi. Ei au câte o pereche de ochelari de citit pe birou, pe noptieră, în poșetă, în mașină, dar nu îi au niciodată la îndemână când le trebuie. Poate doar dacă îi poartă cu șnur la gât. Lentilele progresive ar fi mereu acolo unde au nevoie de ele, la ochi, de dimineață până seara. Iar, dacă sunt fotocromatice, vor putea avea și ochelarii de soare la purtător.

 

In mod particular, profesorii sunt un exemplu de candidați perfecți pentru lentile progresive: ei trebuie să vadă să citească și să scrie texte, să vadă caietele, poate și la un laptop, să vadă tabla sau chipurile elevilor situați în capătul celălalt al sălii de clasă. Evident, toate aceste acțiuni au loc de foarte multe ori în decursul unei ore și schimbatul ochelarilor ori de câte ori e nevoie este incomod. Prin urmare, profesorul poate fi nevoit să renunțe pur și simplu la unele din aceste treburi.

 

In egală măsură, au nevoie de lentile progresive medicii miopi, trecuți de 40-45 de ani. Ei au nevoie să citească documente, să scrie rețete, să privească la monitor, să vadă pacientul aflat la o oarecare distanță, colegii din colțul opus al salonului.

 

Un funcționar dintr-un birou lucrează cu celebrele dosare pline de foi mărunt scrise, cu monitorul calculatorului la care trebuie să privească din când în când, dar trebuie să vadă și fețele colegilor și ale celor care i se adresează din cadrul ușii. Lui i-ar fi de folos lentile progresive ca să acopere cu succes toate aceste zone.

 

Si enumerarea poate, evident, continua.

 

În concluzie, lentilele progresive sunt pentru cei care au nevoie frecvent să vadă câte puțin timp la depărtare, aproape sau la câțiva metri în jurul lor. Dacă însă au de lucrat doar la masă, doar în încăpere sau privesc doar la distanță și intermediar, atunci niște lentile progresive de interior sau degresive sau speciale pentru condus pot fi soluția.

 

Prețul unor ochelari cu lentile progresive (preț lentile progresive) poate fi comparabil cu cel al mai multor ochelari de care ar avea nevoie o persoană în situații similare celor de mai sus. El depinde însă de mulți factori: de adiție, de producătorul lentilei, de designul gândit de acesta, de gradul de individualizare, de materialul lentilei, etc.

 

Deci lentilele progresive pot reprezenta rezolvarea problemelor de vedere ale multor categorii de utilizatori, cu condiția să își aleagă caracteristicile potrivite cu nevoile și cu bugetul, să citească, să discute cu specialiștii, să afle care anume din toate tipurile de lentile progresive îl ajută cel mai bine. Și, foarte important, să verifice unde primește cele mai bune servicii la cel mai bun preț, unde sunt cele mai bune oferte speciale de lentile progresive.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.