COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

 

Probabil că Grecia este deja sinonimă cu ideea de concediu în mințile multora dintre conaționalii noștri, dar câte știu ei despre această destinație și despre una dintre cele mai frumoase și vizitate insule? Insula Creta este cu siguranță și în topul tău de locuri pe care dorești să le vizitei cel puțin o dată în viață. Află din cele ce urmează câteva aspecte mai puțin cunoscute și data viitoare când povestești despre vacanță îți vei putea pipera puțin relatările!

 

 

 

Pasionații de mitologie nu se vor plictisi

 

Legenda spune că Zeus s-a născut într-o peșteră din Creta, mai exact Dikteon Andron. Acesta ar fi stat ascuns aici, la sfatul mamei sale Rhea, care se temea de faptul că zeul timpului Chronos îl va omorî. Conform mitologiei, acesta avea obiceiul de a-și devora copiii pentru ca aceștia să nu-i pună în pericol domnia.

 

De asemenea, se spune că în ruinele palatului din Knossos, palatul construit acum peste 4000 de ani de către civilizația minoică, s-ar afla labirintul Regelui Minos care adăpostește faimosul minotaur.

 

Creta este deosebit de interesantă și din punct de vedere al varietății florei

 

La momentul actual cresc peste 2000 de specii de plante în Creta, dintre care 157 endemice. Astfel sunt confirmate teoriile biologilor care susțin faptul că habitatele uscate se laudă cu un număr mai ridicat de specii.

 

Uleiul de măsline, dar și celelalte alimente proaspete se pare că au contribuit destul de mult la declararea grecilor drept cel mai sănătos popor din lume.

 

Creta își promovează intens cultura

 

În timpul verii insula este practic plină de evenimente culturale și de festivaluri, printre cele mai cunoscute fiind: Festivalul Lato din Agios Nikolas, festivalul Kornaria din Sitia, Festivalul de artă din Iraklio, festivalul renașterii din Rethymno și festivalul Kyrvia din Lerapetra.

 

Apropo de cultură, istoria Cretei o depășește pe cea a întregului continent european. Istoricii atestă faptul că insula s-a unit cu restul Greciei în 1913. În plus, această insulă este singura din întreaga Grecie unde se mai costruiesc și în zilele noastre clădiri indigene, iar arhitectura lor datează din secolele 16,17 și 18.

 

Dacă tot vorbim despre arheologie, merită să menționăm și faptul că Acropole este cel mai vizitat sit arheologic din Grecia. Pe locul doi este Knossos, cu peste 1 milion de turiști pe an.

 

Farul Chania este de asemenea un obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi, acesta îmbinând elemente arhitecturale romane, venețiene, iudaice, musulmane și otomane. Toate religiile sunt binevenit în această zonă, în centrul orașului portuar fiind construite biserici, sinagogi și moschei.

 

Și totuși, Creta se laudă și cu cea mai mare proporție de arme per cap de locuitor din UE. Acestea sunt folosite doar la sărbători sau nunți, acolo unde locuitorii trag focuri în aer. Nu-ți face griji, Creta este una dintre cele mai sigure destinații din lume, povestea cu armele fiind doar o consecință a invaziilor continue la care insula a fost supusă.

 

 

Creta se bucură de două tipuri de climă

 

În primul rând este vorba despre climatul mediteranean, prezent pe cea mai mare parte a insulei. Asta se traduce într-o atmosferă preponderent umedă și temperaturi medii pe timp de vară de 30 de grade celsius. Pe de altă parte iernile sunt foarte blânde, ninsoarea apărând exclusiv în zonele muntoase.

 

Iubitorilor de căldură li se recomandă în schimb un sejur pe coasta sudică a insulei, acolo unde clima este mai degrabă nord africană, cu zile mai însorite și temperaturi ceva mai ridicate.

 

Nu ezita să afli mai multe detalii interesante chiar la fața locului!

 

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/sea-sunset-beach-water-4681318/

 

 

 

Tez Tour

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.