​​​​Tâmplărie PVC vs. tâmplărie din aluminiu? Care e cea mai bună alegere atunci când îţi pui termopane?

La ora actuală găseşti pe piaţă două tipuri de tâmplărie pentru termopane: din PVC şi din aluminiu. Cea din aluminiu e considerată premium şi e mai scumpă, cea din PVC e ceva mai ieftină, dar oferă o calitate extrem de bună pentru preţurile plătite şi izolare fonică şi termică excelentă.

Dacă ai un buget redus şi îţi doreşti o tâmplărie rezistentă în timp vei opta pentru tamplarie pvc. Tâmplăria din PVC rezistă foarte bine la factorii externi, uzura fizică e minimă, nu îşi schimbă aspectul odată cu trecerea anilor. Se curăţă uşor, nu ai nevoie de substanţe speciale pentru întreţinere, are şi calităţi antifungice, deci nu vei avea probleme cu bacteriile şi microbii de pe suprafeţe. PVC-ul e uşor de reciclat şi în acest fel ajuţi şi mediul înconjurător, poluând mai puţin.

Are un aspect elegant, putem alege ce culori dorim, pe piaţă găsim orice fel de tâmplărie pvc / profile pvc (rama + canatul ferestrei, doar partea de pvc) avem nevoie pentru casă sau apartamentul nostru. Putem avea mai multe „camere” în aceste profile, lăţimi de până la 70 mm, PVC-ul e uşor de prelucrat şi de adus la o formă care să convină clienţilor. Pe tâmplăria pvc se pot monta la exterior rulouri exterioare (jaluzele exterioare) și plase insecte. Ferestrele şi uşile din PVC se vor putea personaliza mai uşor şi vor oferi aceeaşi eficienţă în timp, păstrându-şi caracteristicile tehnice din momentul montajului.

O alternativă la termopane ieftine de calitate poate fi şi tâmplăria din aluminiu. Ea rezistă la deformare, durata de viaţă este de până la 50 de ani, întreţinerea e mai uşoară ca la profilele de tamplarie pvc, aspectul e elegant şi modern, materialul e uşor şi rezistent, sistemele de îmbinare la colţuri sunt de data asta mecanice. Rezistă bine la intemperii şi la o vreme nefavorabilă.

Dacă rămâneţi la ideea unor geamuri termopan ieftine şi de calitate veţi avea şi mai puţin condens în camerele profilelor sau deloc, termosudura folosită la îmbinări garantează şi o rezistenţă mai mare la intemperii şi o punere în operă mai simplă, fără accidente nedorite. Securitatea e mai bună dacă optezi pentru profile pvc Rehau/Gealan/Salamander, PVC-ul are rigiditate mai mare, nu poate fi spart şi îndoit, iar dacă mai ai şi un geam termopan eşti sigur că hoţii nu vor putea face nimic să pătrundă în locuinţă. Profilele PVC moderne pot avea până la cinci camere, materialele din care sunt confecţionate sunt de cea mai bună calitate şi vor garanta de fiecare dată un aspect plăcut şi o rezistenţă sporită indiferent de ce se întâmplă în jurul lor, probabilitatea de a avea nevoie de reparatii termopane fiind mult diminuată.

Calculatorul de preţ, instrumentul-cheie pentru a vedea care sunt costurile termopanelor

Odată ce te-ai hotărât că tâmplăria PVC este cea mai bună alegere pentru locuinţa ta poţi să calculezi estimativ cât te va costa toată lucrarea cu ajutorul unui calculator termopane ieftine on-line. Introduci câteva valori importante în calculatorul de termopane aştepţi calcularea preţului şi ştii de la început ce costuri implică termopanele tale. Ce date vei introduce în câmpurile predefinite din calculator? Ochiurile de geam din ramă, deschiderile, fixe şi oscilobatante, înălţimea şi lăţimea ferestrelor, uşilor termopan, culorile, profilul, materialele, numărul de camere eventual de la profil. Toate aceste date vor fi verificate înainte şi vor fi completate cu mare atenţie pentru a avea un preţ generat cât mai apropiat de realitate.

Vedem pe loc ce preturi geamuri termopan practică firma de la care vrem să comandăm şi putem cere şi o ofertă imediat ce avem preţul final. În doar câteva zile avem executate comenzile, după ce le plătim, şi montajul poate dura doar câteva ore, în funcţie de cât de multe ferestre şi uşi PVC am comandat. Preţurile pot să difere de la un producător la altul, aşa că e bine să calculăm cu atenţie şi să avem mai multe variante atunci când începem să schimbăm vechea tâmplărie.

Ene Sandu

Total Blitz București