

Institutul „Yunus Emre” vă invită să descoperiți lumea turcă
Înfiinţat în 2009, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” este activ în 53 de ţări din întreaga lume, prin intermediul celor 64 de sedii ale sale. Începând cu anul 2011, două dintre acestea se află în România, în Bucureşti şi în Constanţa. Institutul promovează limba, istoria, literatura, cultura şi arta Turciei în străinătate, îmbogățind relațiile cu ţările în care îşi desfăşoară activitatea.
La Institutul „Yunus Emre” din România, mai bine de 6.700 de persoane au urmat lecții de turcă şi continuă să învețe cu mare entuziasm. Prin Proiectul de predare a limbii turce pentru funcționarii publici lansat în 2020, Institutul oferă cursuri de turcă pentru aproximativ 1.200 de funcţionari publici.
Pe fondul intensificării activității în perioada pandemiei, prin intermediul internetului, Institutul a ajuns la 350.000 de cursanţi de limbă turcă în toate colțurile lumii, din Japonia până în Peru.
Ca partener al EUNIC (Reţeaua institutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană), Institutul „Yunus Emre” este implicat în schimburi culturale de înaltă calitate, colaborând cu diverse instiuţii de profil din Bucureşti.
Pentru cei interesaţi de cultura turcă, Institutul „Yunus Emre” oferă nu numai cursuri de limba turcă, ci şi cursuri de artizanat şi meşteşuguri tradiţionale. Pe lângă acestea, doritorii pot participa la cursuri de gătit, pentru a învăța să recreeze renumitele savori ale bucătăriei turceşti.
Fiind a doua ţară exportatoare de seriale şi filme la nivel mondial, prin Institutul Yunus Emre, Turcia participă la festivalurile de film din România, aducând producţii turceşti inedite în atenţia cinefililor.
Institutul promovează, de asemenea, muzica turcească tradiţională şi bogata istorie muzicală a Turciei, organizând concerte în fiecare an sau participând cu momente muzicale la diferite evenimente de profil.
La concursurile organizate, premiile constă fie în bilete de avion dus-întors în Turcia, cursuri de turcă, fie cadouri surpriză.
În perioada următoare vor începe noi cursuri de meșteșuguri şi artizanat care să aducă în atenţia publicului valorile comune ale culturilor turcă şi română.
În colaborare cu Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Institutul „Yunus Emre” înființează anul acesta corul de copii „Prietenia Copiilor”, la care cei mici cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani pot deja să se înscrie.
Pe lângă cărţile traduse din turcă în română sau din română în turcă, Institutul organizează şi întâlniri cu iubitorii de carte, găzduind lansări de carte tradusă din literatura română veche sau contemporană şi este întotdeauna prezent la târgurile de carte.
De asemenea, prin atelierele și programele în mediul virtual organizate cu specialişti în diverse domenii, Institutul „Yunus Emre” ajunge la un număr tot mai mare de urmăritori.
Vă puteţi familiariza cu lumea și cultura turcă urmărind conturile de social media ale Institutului „Yunus Emre” din Bucureşti şi vizitându-le sediul. Suntem convinşi că veţi găsi acolo lucruri deosebit de interesante.
Institutul poate fi urmărit pe Facebook, Twitter şi Instagram sub denumirea @yeebukres.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.