COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 08-05-2025 ora 20 Intre 20:40 si 21:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, vijelie, averse torențiale (15...20 l/mp), frecvente descărcări electrice. in Județul Teleorman;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

Centrala termica pe gaz natural sunt populare datorită simplității și funcționării economice. Majoritatea cartierelor rezidențiale au o infrastructură de gaze naturale care ajunge la birourile și casele din împrejurimi.

În acest ghid masinicasnice.ro vă spunem ce sunt aceste centrale termice pe gaz, cum diferă de alte centrale termice și ce funcții îndeplinesc. Dacă aveți nevoie de centrala termica rezidențial sau vă gândiți să vă modernizați sistemul de încălzire actual, citiți mai departe!

Ce este o centrala termica pe gaz?

Este echipamentul care utilizează gazele naturale pentru a furniza încălzire și apă caldă menajeră. Aceste aparate utilizează aproape toată căldura creată de gaz pentru încălzire și apă caldă, ceea ce le face cu 90% mai eficiente.

 

  • O centrala termica pe gaz încălzește apa prin pomparea lichidului prin țevi peste o serie de flăcări de gaz.
  • Pe măsură ce apa trece prin flăcări, se încălzește, la fel ca apa dintr-o cratiță sau dintr-un ceainic.
  • Apa are două funcții în locuința modernă: încălzirea centrală și alimentarea cu apă caldă.
  • Încălzirea centrală funcționează ca un circuit.
  • Apa caldă este pompată de la centrala termica către fiecare radiator în parte și este în circulație constantă sau aproape constantă atunci când încălzirea este pornită.
  • Deși este posibil să trebuiască să măriți presiunea din radiatoare din când în când, aceeași apă este folosită mereu.
  • După ce apa a trecut prin toate radiatoarele, va pierde o parte din căldură, dar aceasta este readusă în centrala termica și recirculată.
  • Termostatul determină dacă încălzirea centrală este pornită sau nu. Este practic un termometru cu un întrerupător care se activează atunci când este sub o temperatură stabilită și se dezactivează când este peste.
  • Ca urmare, temperatura din casă rămâne mai mult sau mai puțin constantă, la câteva grade de temperatura setată.

A doua funcție la centrala termica pe gaz este de a încălzi apa. Aceasta îndeplinește această sarcină în același mod ca și încălzirea centrală, adică prin pomparea apei care circulă peste flacără pentru a o încălzi. Există două moduri de a face acest lucru:

 

  • Prin încălzirea instantanee a apei, ca în cazul de centrala termica mixt.
  • Prin încălzirea apei într-un rezervor, cum ar fi centrala termica

În ambele cazuri, apa care este încălzită la flacără nu este apa care iese de la robinet, ci apa care este folosită ca mediu pentru a încălzi cantitatea folosită.

Tipuri de centrale termice

Diferitele tipuri de boilere pe gaz care există au același scop: să vă încălzească locuința și să furnizeze apă caldă. Varietatea acestor echipamente este determinată de nevoile oamenilor și ale clădirilor acestora, precum și de tehnologia disponibilă.

De-a lungul timpului, centralele termice mai vechi s-au uzat și au fost înlocuite cu altele mai noi. Progresele tehnologice au permis crearea centralelor termice combinate și, deși acestea sunt foarte eficiente, nu sunt singurul tip de centrala termica care există în prezent.

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de centrale termice utilizate în prezent în Romania.

 

  • Centrale termice convenționale: acesta are un rezervor care conține apă rece, în timp ce butelia stochează apa care a fost deja încălzită. Furnizează apă caldă și căldură (prin intermediul sistemului de încălzire centrală care include radiatoare).
  • Centrale termice de sistem: nu necesită un rezervor și preia apa direct de la rețeaua de apă rece, care este apoi încălzită și depozitată în butelie.
  • Centrale termice combinat: mulți oameni consideră că acesta este cel mai bun tip de centrala datorită confortului său. Nu are nevoie de un rezervor sau de un cilindru și încălzește apa la cerere pentru încălzirea centrală și pentru a fi folosită la robinete. Aceasta înseamnă că acest tip de centrala termica folosește cât mai puțin spațiu posibil și poate furniza întotdeauna apă caldă.
  • Centrale termice pe peleti: o alternativă ideală pentru locuințele care nu sunt conectate la rețeaua de gaze naturale. Un rezervor de ulei este instalat la fața locului, iar uleiul este alimentat, unde este aprins și utilizat pentru a încălzi apa.

Cum funcționează aceste centrale termice

Când termostatul este activat, o supapă din centrala termica se deschide și gazul natural intră în camera de ardere. Un sistem electronic de aprindere aprinde gazul, iar schimbătorul de căldură transferă energia termică către apă, care circulă prin serpentinele de încălzire radiantă sau prin rețeaua de conducte.

 

Majoritatea locuințelor sunt încălzite cu centrale termice de acest tip, pe bază de gaze naturale. Aceasta este una dintre cele mai economice surse de energie pentru încălzirea clădirii. Este cea mai populară opțiune de încălzire, și asta de ani de zile.

Ce ar trebui să luați în considerare atunci când alegeți o centrala termica?

Atunci când căutați o centrala termica, este bine să țineți cont de faptul că fiecare casă are nevoi de încălzire diferite și că fiecare sistem de centrala are un set unic de proprietăți. În general, centralele cu rezervor (sistem și convenționale) sunt cele mai bune pentru casele cu mai multe băi, în timp ce centralele combinate sunt cea mai potrivită opțiune pentru casele mai mici, cu o singură baie.

 

Lucrurile de luat în considerare includ:

  • Numărul de persoane care locuiesc în casă.
  • Numărul de băi utilizate. Centralele combinate sunt ideale pentru proprietățile mai mici, de la apartamente la case cu o singură baie.
  • Cantitatea de spațiu liber disponibil, cum ar fi un pod sau un dulap de aerisire, deoarece unele se descurcă mai bine decât altele în cazul unei cantități mari de apă caldă.
  • Numărul de radiatoare (dimensiunea medie) din locuința dumneavoastră. Acest lucru ajută la determinarea numărului de kilowați de care aveți nevoie. Cu cât este mai mare numărul de kilowați, cu atât este mai bun debitul.

Eficiență, deoarece înseamnă că puteți alege ce încăperi să încălziți în anumite momente. Acest lucru vă împiedică să irosiți energie pentru a încălzi încăperi pe care nu le veți folosi.

 

Vă gândiți să cumpărați centrala termica pe gaz?

Cei de la masinicasnice.ro am încercat să vă facem achiziția mai ușoară, explicând diferențele dintre diferitele tipuri de centrale termice pe gaz disponibile. De asemenea, vă oferim un serviciu de asistență personalizată, conceput pentru a vă ajuta să obțineți o centrala termica care să vă satisfacă așteptările.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.