65% dintre funcționarii publici din întreaga lume consideră că pandemia a evidențiat importanța critică a proiectelor smart pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor. (1)

Este o „învățătură“ aplicabilă și la nivel local, unde, prin Programul Operațional Regional (POR) autoritățile publice din România pot accesa în perioada de programare 2021-2027 fonduri dedicate pentru dezvoltarea orașelor și comunităților inteligente. Axa prioritară 2 – „O regiune cu localități smart“ sprijină transformarea digitală a aparatului administrativ, a economiilor regionale și a domeniilor de interes public, iar suportul este unul consistent. De exemplu, numai pentru Regiunea Nord-Vest anvelopa financiară a Priorității 2 este de aproximativ 44,6 milioane de euro.

Sprijinul european este util și mai ales necesar în condițiile în care România se situează constant pe ultimele locuri în clasamentele UE în ceea ce privește digitalizarea administrației publice centrale și locale. Suntem sub media europeană în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor ITC în administrația publică, schimbările organizaționale și dezvoltarea de noi abilități ale funcționarilor din aparatul administrativ (2) și ocupăm ultima poziție în ceea ce privește dezvoltarea „Digital public services“ (3).

Din fericire, există rezultate concrete care susțin speranța că situația începe să se redreseze și în România – proiectele de „Smart Governance“ realizate la nivel local au înregistrat anul acesta cel mai mare salt.

POR 2021-2027 nu reprezintă însă singura soluție de finanțare pentru digitalizarea accelerată a administrațiilor publice din România. Dacă doriți să aflați ce alte surse sunt disponibile și puteți accesa, vă invităm să participați la cea de-a VII-a ediţie a expo-conferinţei Smart Cities of România 2021 (înregistrare GRATUITA aici) ce se va desfășura pe 2 noiembrie în mediul online.

Digitalizarea administrației și a serviciilor publice sunt doar două dintre priorităţile unei oraș inteligent. Domenii precum eficiența energetică, smart metering, valorificarea energiilor regenerabile, smart building, servicii de mobilitate, smart GIS și platforme deschise sunt subiecte de interes pentru majoritatea orașelor din România care aspiră la statutul „Smart“.

Un punct de atracție va fi şi prezentarea Micro Mapper pe subiectul „Open (up) GIS databases - RENNS - Romania Green and Digital 2022”, compania anunțând disponibilitatea donării întregii baze de date naționale GIS (dezvoltată în România de Micro Mapper) către autoritățile publice centrale şi locale.

Toate aceste subiecte de actualitate vor fi abordate de experți în domeniu în cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Smart Cities of Romania Cluster

Accesează Agenda aici