COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

În general, când oamenii au intenția de a vinde sau de a cumpăra un imobil, aceștia au nevoie de o serie de documente fără de care tranzacţia nu poate avea loc. Printre aceste documente sunt și cele de cadastru și intabulare.

 

De cele mai multe ori, aceste două documente sunt prezente împreună, cadastrul fiind sistemul prin care se ţine evidenţa imobilelor, în timp ce intabularea reprezintă înscrierea imobilului în Cartea Funciară, documentul care cuprinde descrierea acestuia și toate drepturile imobilului sau la imobilul respectiv.

 

Când este nevoie de cadastru și intabulare?

 

Cadastrul este definit în DEX ca fiind „totalitatea lucrărilor tehnice de determinare exactă a unor proprietăți funciare, cu toate caracteristicile lor”. Acesta este necesar pentru a se ţine o evidenţă a proprietăţilor, cadastrul fiind cel care identifică, măsoară, descrie și înregistrează un imobil.

În schimb, intabularea reprezintă înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară.

 

Aceste documente sunt absolut necesare pentru a se putea desfăşura un proces de înstrăinare a unui imobil, fie că este vorba despre vânzare, cumpărare, donaţie, schimb. Pentru realizarea acestor documente trebuie însă să se apeleze la o firmă de cadastru, aceasta fiind cea mai în măsură să facă toate demersurile pentru a actualiza și pune la punct toate datele referitoare la un imobil.

 

Poate fi făcut cadastru fără intabulare?

 

În funcție de operaţiunile desfășurate ulterior, cadastrul unui imobil poate fi realizat sau nu fără intabularea acestuia în Cartea Funciară. Cazurile în care poate fi realizat doar cadastrul sunt cele pe flux întrerupt, adică dezmembrare imobile, alipire parcele cadastrale, apartamentare sau reapartamentare, ulterior fiind necesar un act notarial care să fie intabulat.

 

Important de precizat în aceste cazuri este faptul că aceste imobile nu pot fi înstrăinate, deoarece această procedură nu este definitivă fără un act juridic, intabulat în Cartea Funciară.

Prin urmare, toate cazurile în care este nevoie dă integrarea cu Cartea Funciară nu permit realizarea cadastrului fără intabularea imobilului.

 

Paşii pentru realizarea cadastrului și intabulării 

 

Actele necesare pentru realizarea cadastrului și intabulării nu pot fi obţinute decât de proprietarul imobilului (sau împuternicitul notarial al acestuia), însă acesta poate apela la serviciile cadastrale pentru consilierea în vederea obţinerii acestora, deoarece acestea pot fi diferite în funcție de tipul imobilului pentru care se realizează actele, precum și pentru următorii pași necesari în vederea încheierii tranzacţiei.

 

O parte dintre acești pași sunt:

  • realizarea de măsurători și completarea cererilor tip pentru cadastru și intabulare;
  • întocmirea documentaţiei, atât a celei tehnice, cât și a cele juridice;
  • depunerea documentaţiei la Oficiul de Cadastru, unde imobilul primește un număr cadastral, iar documentaţia este transmisă mai departe, la Biroul de Carte Funciară, unde va fi înscris imobilul;
  • ridicarea documentaţiei de la sediul Oficiului de Cadastru și înmânarea proprietarului.

 

În ceea ce privește costurile procesului de cadastrare și intabulare, acestea sunt formate din două componente, cea care reprezintă onorariul practicat de firma specializată, care întocmeşte documentaţia necesară, și cea care constă în taxa care trebuie plătită către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.