COD GALBEN: 29-11-2021 ora 10 Intre 29 noiembrie, ora 14 – 30 noiembrie, ora 03 se va semnala intensificări temporare ale vântului

"Valoarea muncii în România este de 3 ori mai mică decât media UE," potrivit EuFactcheck.eu. În prezent, problema sărăciei în România a devenit un fenomen social, diferențele se observă imediat când se fac comparații între salarii. Nu toți românii s-au descurcat în acești doi ani, când a avut loc o deteriorare a situației financiare, din cauza crizei economice produse de pandemia de coronavirus.

Cele mai afectate au fost familiile cu mulți copii, oamenii în șomaj, părinții singuri, persoanele fără studii și fără locuri de muncă, pensionarii cu probleme de invaliditate, familiile din mediu rural, persoanele cu probleme de sănătate. Pierderea locurilor de muncă și șomajul sunt factori care au dus la alcoolism, ceea ce produce deteriorarea sănătății și a vieții. De asemenea, alcoolismul poate duce și la distrugerea familiilor și la săvârșirea de infracțiuni.

Sărăcia în România

Potrivit statisticilor, nivelul de trai al românilor a scăzut în 2021. Comparațiile cu privire la nivelul de trai între țările din Uniunea Europeană se bazează pe analiza produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Mulți români au datorii mari la bănci și reușesc cu greu să-și plătească ratele.

Trucurile pe care le aplică românii, pentru a-și reduce facturile la utilități, consumul de energie și apă sunt:

• folosesc apometre moderne și performante pentru monitorizarea consumurilor de apă, care sunt adăpostite în condiții corespunzătoare, în cămine profesionale, cum sunt cele de pe apa-gaz-canalizare.ro, distribuite de Best Invest Group SRL.
  • înlocuiesc becurile tradiționale cu becuri cu LED sau care au consum redus
  • cumpăra aparate de uz casnic cu eficiență energetică A+, A++, A+++
  • evită să lase aparatele în stand-by
  • folosesc la centrale un termostat eficient, astfel pot preveni consumul inutil de energie, de până la 25-30%
  • colectează apa de ploaie în rezervoare din polietilenă și o folosesc pentru udatul plantelor în grădină

Pandemia a scos la suprafață vulnerabilitățile instituțiilor României, evidențiind problemele din domeniul sănătății, al educației și protecției sociale. Sărăcia rămâne ridicată și în acest an în România, din cauza impactului pandemiei în curs, dar și al altor factori. Foarte mulți români care aveau job-uri temporare sau care aveau calificare scăzută, au suferit din cauza reducerii salariilor și chiar al pierderii locului de muncă.

Aproximativ 20% din companiile din România au fost nevoite să-și reducă activitatea sau să o suspende definitiv. Pandemia a dus la scăderea nivelului de trai și la amplificarea sărăciei. În anumite regiuni ale țării noastre, oamenii abia au cu ce să trăiască. Unii cu greu reușesc să pună ceva alimente pe masă.

România are un nivel de sărăcie foarte ridicat și în rândul copiilor. Datele statistice arată că unul din trei copii se află la risc de sărăcie. Creșterea alocației pentru copii a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022 și se preconizează că va fi foarte mică, de la 214 lei la 242 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani.

Potrivit declarațiilor făcute recent de premierul României, doar 1% dintre români au salarii de 3.000 euro net. Românii sunt îngrijorați de scumpirile record  (la energie, gaz și alimente) și de faptul că această creștere economică de care se tot vorbește, nu se resimte și în buzunarele lor. În opinia economiștilor a început așa numita "criză alimentară" datorită creșterii mari a prețurilor la alimente. Unii spun că asta se datorează schimbărilor climatice rapide, scăderii producției de alimente, etc.

Din păcate, pandemia a stopat multe ramuri de activitate și asta a avut consecințe în timp. Supermarketurile au mărit prețurile la alimente, iar asta face să aibă mai puțini clienți.

Probabil că și anul viitor, pierderea locurilor de muncă ar putea afecta viața multor familii de români. Un lucru este clar, vor veni vremuri grele, iar problemele de viață ale românilor se vor intensifica, atât în ceea ce privește veniturile cât și în starea de sănătate.