COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/aur-auriu-culoare-faleza-301599/

 

Auzim des despre pericolul legat de radiațiile ultraviolete sau UV, însă, câți dintre noi urmează cu adevărat sfaturile specialiștilor? Știm cu toții cât de important este să ne protejăm de razele UV, dar, prea puțini apelează la metodele de protecție împotriva acestora. Dacă nu investești acum în metodele de protecție solară, mai târziu, s-ar putea să te coste scump din punct de vedere al sănătății. De ce? Efectele radiațiilor solare se văd atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, cea mai gravă consecință fiind cancerul. Iată ce sunt radiațiile UVA și UVB, care sunt efectele acestora asupra pielii și cum te poți proteja de ele.

Ce sunt radiațiile UVA și UVB?

Există mai multe tipuri de raze solare, dintre care cele mai periculoase sunt razele ultraviolete UVA și UVB. În lumina solară sunt de 500 de ori mai multe raze UVA decât UVB. Radiațiile UVB sunt cele responsabile de arsurile solare, având o lungime de undă mai mică, spre deosebire de cele UVA. Deși, aceste două tipuri de raze diferă, ambele afectează pielea pe termen lung. Atât cele UVA, cât și cele UVB, cauzează îmbătrânirea epidermei și cancere de piele, fiindcă produc mutații genetice la nivelul celulelor.

NU uita! Expunerea la radiațiile UV nu are loc doar când mergem la plajă sau doar în anotimpul călduros. Aceste radiații se reflectă de pe numeroase suprafețe, cum ar fi zăpada, apa, nisipul. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de protecție și pe durata iernii. De asemenea, radiațiile pot trece prin nori, ceea ce înseamnă că zilele înnorate nu oferă protecție. Între orele 10-16, radiațiile ultraviolete sunt mai puternice. 

Efectele radiațiilor UV asupra pielii

Principalele efecte ale radiațiilor ultraviolete asupra pielii sunt:

 

  • Arsuri solare: Pe termen scurt, radiațiile provoacă arsuri solare la nivelul pielii. Acestea sunt caracterizate de înroșirea pielii, usturime la atingere, durere la nivelul pielii. Severitatea arsurilor solare diferă în funcție de durata expunerii, de tipul de piele și de intensitatea radiațiilor.
  • Cancer de piele: Deși, mai mulți factori sunt implicați în apariția cancerelor, cum ar fi factorii genetici și de mediu, radiațiile UV și arsurile solare sunt, de asemenea, un factor important, mai ales, în copilărie. Radiațiile ultraviolete sunt un factor de risc pentru melanom, un tip de cancer de piele cu risc ridicat de deces. De asemenea, aceste radiații pot cauza carcinom bazocelular și carcinom cu celule scuamoase, alte tipuri de cancer de piele. Cancerul de piele se manifestă prin pete sau leziuni apărute la nivelul pielii și, uneori, pot fi confundate cu alunițele.
  • Îmbătrânirea pielii: Modificările genetice aduse la nivelul pielii duc la apariția ridurilor și îngroșarea pielii, precum și la apariția petelor pigmentare. Persoanele care nu se protejează împotriva razelor UV se confruntă prematur cu semnele îmbătrânirii.

 

Cu toate acestea, radiațiile UVA și UVB nu afectează doar pielea, ci și:

 

  • Ochii: Razele UV afectează atât pielea pleoapelor, cât și ochii. Acestea sunt un factor de risc pentru cataractă, arsuri ale corneei și distrugerea retinei.
  • Sistemul imun: Deși, soarele este sursa principală de vitamina D, implicată în buna funcționare a sistemului imun, radiațiile ultraviolete în exces fac exact contrariul – suprimă sistemul imun. Un sistem imun slăbit înseamnă că organismul nu poate lupta împotriva infecțiilor și altor boli, cum ar fi cancerul.

 

Să nu uităm și de faptul că, pe termen scurt, radiațiile solare și temperaturile ridicate provoacă insolație. Această situație medicală care apare din cauza supraîncălzirii organismului poate pune viața în pericol. Se manifestă prin grețuri, vărsături, stări de confuzie sau dezorientare, pierderea stării de conștiență. 

Metode eficiente de protecție

Cele mai eficiente metode de protecție împotriva radiațiilor UV sunt:

  • Utilizarea cremei solare pe zonele expuse – alege o cremă de protecție cu SPF de minim 30, preferabil 50, cu filtru UVA și UVB. Crema de protecție se aplică din abundență, cu 15 minute înainte de expunerea la soare. Se aplică din nou la 2 ore. Dacă mergi la mare sau la piscină, optează pentru protecție solară rezistentă la apă, așa cum sunt unele produse Dr.Max.
  • Evitarea expunerii la soare în intervalul 10-16, chiar dacă se utilizează cremă de protecție.
  • Folosirea unor articole de vestimentație potrivite, deschise la culoare, pălării cu boruri largi și ochelari de soare.

 

Așadar, radiațiile UVA și UVB ne pot pune viața în pericol. Respectă recomandările cu privire la protecția împotriva radiațiilor ultraviolete și mergi la medic dacă observi modificări la nivelul pielii.

 

 

 

 

 

drmax.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.