COD GALBEN: 25-09-2021 Intre 05:00 si 08:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud; COD GALBEN: 25-09-2021 Intre 04:00 si 07:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Mureş, Județul Harghita;

Communications World Weekly (CWW) Omnimedia, un furnizor de servicii de informații TIC, a anunțat Top 10 soluții de aplicații 5G din industrie. Lista prezintă influența 5G asupra industriilor și rolul său esențial în accelerarea digitalizării industriei.

Soluția de rețea privată virtuală 5G Electric Power lansată de Huawei și China Mobile pentru China Southern Power Grid (CSPG) se situează printre primele 10, recunoscute pentru designul său viitor, tehnologiile de vârf și aplicațiile de succes.

Rețelele electrice trebuie să furnizeze o sursă de alimentare foarte fiabilă și stabilă. Pe măsură ce întreaga industrie a energiei electrice se transformă cu tehnologiile, rețelele electrice devin din ce în ce mai digitale, în rețea și mai inteligente. Pentru aceasta, industria are nevoie de rețele de comunicații cu energie electrică care sunt omniprezente, flexibile, economice, sigure și fiabile. Oferind lățime de bandă foarte mare, latență extrem de scăzută și conectivitate masivă, 5G este ideal pentru construirea unor astfel de rețele.

Recunoscând această valoare, Huawei a combinat puterea 5G cu tehnologii de ultimă generație, cum ar fi tranșarea rețelei și calculul de margine, dezvoltând soluția 5G Virtual Private Network pentru industria energiei electrice. Huawei a aplicat-o apoi pentru a adapta o rețea privată pentru CSPG pe rețeaua 5G SA a China Mobile.

Securizare verticală

Cu această soluție, zonele de servicii ale CSPG au fost izolate orizontal una de alta și securizate vertical cu un mecanism de autentificare bine rotunjit. Această soluție permite, de asemenea, China Mobile să deschidă o varietate de capabilități de rețea către CSPG, facilitând gestionarea bazată pe drepturi și domenii. În plus, se adaptează diferitelor faze ale serviciilor de alimentare prin utilizarea diferitelor tipuri de rețele private, fie WAN, fie LAN.

De exemplu, distribuția și consumul de energie implică o varietate de dispozitive împrăștiate, dar necesită în continuare o acoperire completă a rețelei. În acest caz, o rețea WAN privată conectează toate dispozitivele folosind 5G, permițând în același timp distribuția și inspecția inteligentă a energiei. Pe de altă parte, rețelele LAN private sunt mai bune pentru generarea de energie și sistemele de transformare desfășurate numai în anumite zone. Aici, soluția implementează breakout-ul local (LBO) pentru a restricționa prelucrarea datelor în domeniile specifice, oferind o latență extrem de scăzută și o securitate a datelor solidă.

Virtual Private Network

Soluția 5G Virtual Private Network a remodelat CSPG într-o rețea inteligentă. Soluția este acum mai matură, cu o înțelegere aprofundată a cerințelor industriei. Proiectul rețelei inteligente 5G a implementat aplicații emblematice, a promovat tehnologii cheie, a optimizat designul de bază, a accelerat standardizarea și a dezvoltat un ecosistem robust. Folosind soluția, CSPG a construit prima demonstrație de rețea inteligentă din lume în zona Shenzhen Greater Bay, acoperind fiecare fază a serviciului de energie, de la transmisie la transformare, distribuție și consum. CSPG, China Mobile și Huawei au construit și comercializat cea mai mare zonă demonstrativă a rețelei inteligente din China, în Nansha, Guangzhou.

În plus, echipa a efectuat cercetări proactive cu privire la aceste noi utilizări ale 5G, prezentând concluziile către organizațiile de standardizare. Ca urmare, 3GPP R16 include acum conceptul de sincronizare de timp de înaltă precizie peste interfața de aer 5G pentru o industrie mai întâi. Mai mult decât atât, echipa a trimis peste 40 de lucrări privind standardele rețelei de energie electrică bazate pe 5G către 3GPP, ceea ce a determinat lansarea unui proiect de cercetare a rețelei inteligente 5G în 3GPP R18.

Rețelele private 5G joacă un rol esențial în integrarea 5G cu industriile verticale. Rețelele inteligente alimentate cu 5G vor fi esențiale pentru a asigura eficiența și fiabilitatea sursei noastre de energie în viitor, reducând în același timp costurile. Datorită diversității aplicațiilor 5G, rețelele electrice se pot schimba treptat pentru a deveni furnizori de servicii energetice, oferind servicii mai bune persoanelor fizice și altor industrii.

anca.gusa@puterea.ro