Igiena personală reprezintă un proces întâlnit în rutină oricărei persoane care are grijă de sănătatea sa. Este nevoie ca toţi oamenii să respecte o igienă perfectă a mâinilor. Când sunt în mișcare și fără acces la săpun și apă, gelurile antibacteriene pentru mâini sunt un mod convenabil și eficient de a menține mâinile curate. Utilizarea corectă precum şi ingredientele conţinute influenţează eficiența aplicării. De ce se recomandă folosirea gelului antibacterian?

Gelul antibacterian are o acțiune eficientă

În viața de zi cu zi, este importantă menținerea mâinilor curate în orice moment. Se recomandă folosirea unui gel antibacterian pentru a igieniza mâinile rapid și ușor, acesta ucigând 99,9% din bacterii și viruși! De asemenea, expunerea la lampi uv reușește să distrugă virusurile şi bacteriile în doar câteva secunde.

Gelul antibacterian este un biocid

Ce sunt biocidele? Biocidele sunt o categorie de produse care distrug microbii (bacterii, ciuperci și viruși) și ajută la menținerea unui nivel ridicat de igienă. Folosite corespunzător, biocidele previn răspândirea bolilor. Este important de ştiut că, înainte de a fi introduse pe piață, toate produsele biocide trebuie autorizate în conformitate cu legislația națională, de către Ministerul Sănătății. Numărul autorizației de introducere pe piață trebuie să fie scris pe eticheta dezinfectantului, astfel există asigurarea că produsul ucide cu adevărat germenii.

Există o diferență între un biocid și un gel cosmetic?

Deși ambele produse arată similar, scopul lor este diferit. Gelul biocid, numit și gel antibacterian sau dezinfectant pentru mâini, este un mijloc de igienă și dezinfectare a mâinilor cu scopul principal de a ucide microorganismele de pe mâini. Produsele biocide pentru igiena umană sunt adesea utilizate în condiții profesionale, de exemplu, de către specialiști medicali pentru dezinfectarea mâinilor, ceea ce înseamnă că eficiența lor este extrem de mare. Pentru ca un produs să fie aprobat ca produs biocid, acesta trebuie să treacă o serie de teste și studii.

Gelul cosmetic nu este destinat dezinfectării. Este un produs de curățare a mâinilor cu funcție în principal cosmetică și destinat igienei personale. Funcțiile suplimentare ale gelurilor cosmetice pot fi, de exemplu, beneficii specifice pentru piele, cum ar fi hidratarea, protecția etc. Este important de știut că adesea produsele cosmetice conțin ingrediente alcoolice, ceea ce nu le clasifică drept produse cu acțiune antibacteriană.

Citirea etichetei gelurilor antibacteriene

Pentru a se utiliza doar geluri antibacteriene eficiente, este necesară citirea etichetei. Astfel se va ști dacă produsul este un biocid aprobat și va avea un efect dezinfectant asupra mâinilor. Dacă eticheta produsului conține un număr de autorizație de introducere pe piață, aceasta înseamnă că produsul este un dezinfectant.

Gelurile antibacteriene pot fi blânde cu pielea mâinilor

Deși gelul de mâini antibacterian are un efect puternic și eficient împotriva bacteriilor și virusurilor, el poate fi şi delicat pentru pielea mâinilor. Există produse bine formulate care conţin aditivi ce hidratează pielea, cum ar fi aloe vera și glicerina. Este potrivit pentru utilizare chiar și de persoanele cu pielea sensibilă.

De amintit

Utilizarea gelurilor antibacteriene este o metodă suplimentară de curăţare - apa şi săpunul sunt mai eficiente pentru prevenirea contaminării. Aşadar, nu trebuie înlocuit săpunul cu gelurile antibacteriene.

Digital Metrics SRL