COD GALBEN: 26-07-2021 ora 10 Intre 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate se va semnala 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate

Klebsiella pneumoniae este o bacterie gram-negativă care poate provoca diferite tipuri de infecții contactate în mediul spitalicesc, inclusiv pneumonie, infecții ale sângelui, infecții ale plăgilor chirurgicale și meningită. Klebsiella se numără printre bacteriile care au dezvoltat rezistență antimicrobiană, fapt pentru care compania Romvac a realizat soluția orală Imunoinstant anti-Klebsiella pneumoniae, un produs obţinut din gălbenuşul ouălor recoltate de la găini imunizate cu antigenul Klebsiella pneumoniae. Astfel, Romvac este unicul centru de cercetare din România care produce imunoglobuline Y, adică anticorpi produşi de găină și care sunt extrase din gălbenușul de Ou Hiperimun, împotriva patogenului Klebsiella pneumoniae.

Persoanele bolnave prezintă cel mai mare risc de infectare cu Klebsiella

Bacteria Klebsiella pneumoniae se găsește, în mod normal, în intestine, dar fără a provoca infecții, precum și în fecale. În unitățile medicale, infecțiile cu Klebsiella apar frecvent la pacienții bolnavi aflați sub tratament pentru diferite afecțiuni. Dintre aceștia, cei mai expuși sunt pacienții a căror îngrijire necesită montarea de dispozitive pentru ventilație sau catetere intravenoase și pacienții aflați sub tratament cu antibiotice pentru perioade mai lungi de timp.

Klebsiella pneumoniae este o bacterie oportunistă, izolându-se de pe mucoasele digestivă și respiratorie, mai ales în cazul pacienților spitalizați sau sub tratament îndelungat cu antibiotice cu spectru larg. În urma contaminării mediilor naturale cu fecale, Klebsiella pneumoniae se poate adapta și multiplica într-o mare diversitate de biotipuri.

Urmările infecției

Klebsiella pneumoniae este cunoscută ca fiind implicată în procese penumonice la om și la unele specii de animale. La om, determină, și infecții urinare la adulți și copii, meningite și enterite la sugari, dar și infecții pulmonare, supurații ale plăgilor și arsurilor, infecții de cateter și septicemii cu prognostic deosebit de grav. De asemenea, tulpini producătoare de enterotoxine au fost izolate de la copii cu diaree acută.

Pneumonia produsă de Klebsiella pneumoniae tinde a fi distructivă deoarece poate provoca zone întinse de necroză și hemoragie sau spută sanguinolentă. În cazuri severe, pot apărea abcese pulmonare, cavități, hemoragie și expectorații de sânge. Deseori, se asociază cu pleurite, adică inflamația membranei care învelește plămânul, fapt ce explică durerea bolnavilor.

La om, subspecia ozaenae determină rinită atrofică cu secreție nazală, purulentă, fetidă, cu leziuni granulomatoase și evoluție cronică. Subspecia rhinoscleromatis produce rinoscleroma, care se manifestă printr-o rinită cronică cu leziuni granulomatoase.

Imunoglobulinele Y în lupta cu bacteria

Klebsiella prezintă un procent ridicat de tulpini rezistente la antibiotice, în special tulpinile izolate din spital, făcând parte din grupul bacteriilor problemă ale terapeuticii medicale umane și veterinare. Klebsiella pneumoniae afectează, în special, organismele cu apărare antiinfecțioasă deficitară.

În ultimul deceniu, s-a observat o creștere a incidenței infecțiilor klebsielice la persoanele imunodeprimate și totodată, creșterea rezistenței bacteriei la antibiotice. Aceste infecții au frecvent, un caracter nosocomial, fiind favorizate de existența unor afecțiuni cronice.

Compania Romvac s-a implicat în lupta împotriva patogenilor rezistenţi la antimicrobiene, realizând ca fapt unic în România, imunoglobulinele Y cu acţiune specifică împotriva a 30 de agenţi microbieni, unul dintre aceştia fiind chiar Klebsiella pneumoniae.

„Soluţia Imunoinstant anti-Klebsiella pneumoniae se administrează oral şi conţine anticorpi ce anihilează expres această bacterie. Imunoglobulinele Y specifice anti Klebsiella au atât acţiune curativă, pentru pacienţii care au contactat deja bacteria, cât şi preventivă, fiind ca un scut care împiedică infectarea în cazul pacienţilor expuşi la agentul patogen”, susţine Dr. Viorica Chiurciu, director general al Companiei Romvac.

Acest patogen se instalează în organisme vulnerabile imunitar, manifestarea principală a unui sistem imunitar slăbit fiind susceptibilitatea la infecții.

„Pentru a nu risca contactarea de noi infecţii şi pentru a putea lupta mai bine cu boala, pe lângă terapia cu IgY anti-Klebsiella pneumoniae, este nevoie şi de susținerea imunității care se poate realiza cu imunoglobulinele Y Imunoinstant din pulberile liofilizate şi soluţia orală cu IgY polivalent şi alte principii imunologic active extrase din Oul Hiperimun produs de compania medicală Romvac.”, completează Dr. Chiurciu.

Terapia Imunoinstant – inovație în medicina umană

În anul 2014, după mai mulți ani de cercetare, Compania Romvac a realizat gama de produse Imunoinstant de uz uman, cu imunoglobuline Y specifice extrase din Oul Hiperimun provenit de la găini hiperimunizate prin vaccinare, lansând o serie de terapii inovatoare și unice în România, pentru a suplini nevoile de apărare ale organismului prin imunizarea pasivă.

Romvac Company S.A.

Cătălina Staicu