

În mii de ani acest leagăn al civilizației a adunat povești uimitoare, fapt pentru care mulți turiști și oamenii care iubesc călătoriile aleg an de an o vacanță în Grecia, leagănul civilizației europene.
Mica țară din Europa de Sud, cunoscută internațional ca și Grecia, sau Elada, este oficial Republica Elenă și este fascinantă și astăzi. Iată încă 10 lucruri inedite despre Grecia:
1. Țara cu cele mai multe muzee de arheologie
Da, are peste 100 de muzee de arheologie și situri arheologice. Nu e de mirare, deoarece are o istorie extrem de bogată și veche. Aici s-au ridicat temple impunătoare, edificii emblematice, un bun exemplu este Muzeul Acropolis, de lângă Parthenon.
2. Este o țară cu mai mulți turiști decât locuitori
Deși pare ireal, este cât se poate de adevărat. În Grecia ajung anual peste 16 milioane de turiști, în condițiile în care populația țării, după ultimul recesământ, este sub 11 milioane. Practic turismul este un pilon al economiei, domeniu care s-a dezvoltat și este susținut continuu. Turismul reprezintă în jur de 16% din Produsul Intern Brut al Greciei.
3. Peste 40% dintre greci trăiesc în Atena, oraș cu aproape 10.000 de ani vechime
Atena este clar unul din cele mai vechi orașe ale lumii. Unii spun că are 7000 de ani vechime, alții 10.000. Civilizația antică din capitala Greciei ne uimește și azi prin ruinele, care sunt o dovadă a măiestriei de altădată. Parthenonul, Acropolele sau Forul Roman impresionează pe oricine.
4. Grecia este pe locul 3 la nivel mondial în producția uleiului de măsline
Aurul lichid al Greciei, uleiul de măsline, face parte din bogăția și identitatea acestui popor. Grecii sunt cultivatori de măslini și producători de uleiuri, din tată în fiu. În Grecia există milioane de măslini, unii cu vârste de peste 700 de ani. Nu degeaba li se spune ”copacul vieții”, ”secretul tinereții” sau al sănătății.
5. Are peste 3000 de insule, 14.400 de km de coastă și 80 % din teritoriul țării este zonă montană!
Grecia este renumită pentru turismul litoral, având 14.400 de km de coastă marină, deși relieful este preponderent e muntos. Casa Zeilor este amplasată pe cel mai înalt multe al țării, Muntele Olimp, cu înălțimea maximă de 2918 m.
Grecia are peste 3000 de insule și insulițe, dar din ele doar 130 sunt locuite, astfel că există încă multe zone sălbatice, virgine, numai bune de explorat.
6. Limba Greacă se vorbește de mii de ani
Greaca este una din cele mai vechi limbi din europa. Cercetătorii susțin că are între 3000 și 5000 de ani vechime. A influențat numeroase limbi, precum engleza, spaniola sau limbile romanice. Conform statisticilor în jur de 12 milioane de oameni vorbesc greaca în prezent.
7. Jocurile Olimpice antice nu seamănă cu cele din prezent
Jocurile antice au debutat în secolul VII Î.Hr și nu semănau deloc cu ceea ce se întâmplă acum. Competițiile erau strict pentru bărbați, foarte violente, solicitante și se desfășurau o dată la patru ani, timp de cinci zile, fiind închinate lui Zeus. Femeile nu aveau voie nici măcar în public!
Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, în 1896, evoluând treptat spre ceea ce reprezintă cea mai importantă competiție sportivă mondială.
8. 250 de zile însorite pe an sunt un rai pentru zburătoare
Peste 400 de specii de păsări trăiesc în Grecia (unele permanent, altele doar iarna). Iubitorii de păsări vin în grecia să urmărească pescaruși cu capul negru, cormorani pitici, piciorongul, stârci, egrete, berze, lopătari sau pelicani. În pădurile de pe creastă trăiește vulturul cu coadă albă, vulturul imperial și cel pătat.
Cele 250 de zile însorite pe an, relieful și zonele umede ale Greciei favorizează dezvoltarea unei faune bogate, poate cea mai bogată din Europa. Există o varietate impresionantă de vulpi, jderi, urși, capre, reptile, amfibieni, șerpi, multe din ele protejate, fiind pe cale de dispariție.
9. O lume subterană fantastică
Grecia se mândrește cu peste 7000 de peșteri formate în calcar, având peste 24.000 de kilometri de galerii subterane. Tocmai într-una din peșterile grecești, mai exact în Peştera Petralona, a fost descoperit craniul celui mai vechi exemplar de Homo Sapiens de pe continentul european.
Multe rămășițe mumificate și imagini de o frumusețe subterană aparte poți vedea și în peștera Kapsia. În timp ce Peștera Melissani, din Kefalonia, este spectaculoasă datărită unui lac subteran.
Despre peștera Drogarai se spune că are peste două milioane de ani, deci stalactitele și stalagmitele sunt de o frumusețe extraordinară. Iar despre peşterile albastre din Paxos legendele spun că ar fi adăpostit palatul de marmură al lui Poseidon.
10. Țară bogată în legende, tradiții, obiceiuri și superstiții
În miile de ani de istorie, grecii au adunat peste 4000 de dansuri tradiționale, nenumărate legende și povești care captivează, dar și obiceiuri care țin relele departe, cum ar fi vopsitul ușilor și geamurilor în albastru.
Conform credinței antice, albastrul folosit de greci, kyanos, ține diavolul la distanță. De asemenea suflatul peste persoana pe care o complimentează, e obligatoriu, pentru a o feri de ”ochiul diavolului” și deochi.
Un alt obicei care a supraviețuit din vremuri vechi și se respectă cu sfințenie este siesta. Între 15:00 și 17:00, nimeni și nimic nu are voie să deranjeze!
Cu siguranță vei descoperi mult mai multe lucruri inedite despre poporul elen și Republica Elenă dacă alegi în 2021 o vacanță în Grecia de la Filadelfia Turism. Este o destinație fermecătoare, care răspunde tuturor nevoilor, pretențiilor și categoriilor de vârstă.
Date de contact:
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.