COD PORTOCALIU: 30-07-2021 ora 10 Intre 30 iulie – 01 august se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat COD GALBEN: 30-07-2021 ora 10 Intre 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 30-07-2021 ora 18 Intre 18:20 si 19:20 se va semnala averse ce vor depăși 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină in Județul Prahova; COD GALBEN: 30-07-2021 ora 18 Intre 18:10 si 19:00 se va semnala averse ce vor cumula peste 20...30 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Suceava; COD PORTOCALIU: 30-07-2021 ora 17 Intre 17:15 si 19:00 se va semnala averse de ploaie ce vor depăși 35...45 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină in Județul Covasna;

Compania românească Romvac, prin cercetările sale din domeniul medical, s-a orientat spre suplinirea nevoilor de apărare a organismului, prin imunizare pasivă care devine imperioasă mai ales atunci când organismul nu este capabil să producă singur anticorpii. Imunizarea pasivă se realizează prin administrarea unor anticorpi produși de găină în urma hiperimunizării păsării. Acești anticorpi se numesc imunoglobuline Y, acționează specific și se găsesc în Oul Hiperimun Romvac.

Anticorpi gata pregătiți

Administrarea orală a anticorpilor specifici împotriva unor agenți patogeni este o abordare inovatoare și atractivă pentru a asigura imunitatea organismului. Numărul în creștere al bacteriilor rezistente la antibiotice accelerează nevoia de a găsi alternative care să compenseze utilizarea antibioticelor. Imunoterapia poate fi utilizată ca tratament complementar împotriva patogenilor greu de combătut cu antibiotice tradiţionale.

Oul Hiperimun obținut de Compania Romvac, prin conținutul său, reprezintă o sursă valoroasă de anticorpi ce contribuie la mecanismul de susținere a imunității pasive, fiind utilizat în scop preventiv, de către persoanele sănătoase și în scop curativ față de microorganisme patogene.”, susține Dr. Viorica Chiurciu, director general al Romvac Company S.A..

Rolul sistemului imunitar este de a împiedica contactarea și dezvoltarea unor afecțiuni, dar și de a lupta cu microorganismele care produc diferite boli și care îngreunează vindecarea. De aceea, un sistem imunitar care funcționează corect este crucial în lupta organismului cu factorii care reprezintă o amenințare.

Organismul este capabil să producă singur anticorpii – imunoglobulinele -, prin imunitatea activă naturală și cea adaptativă care se dezvoltă pe întreaga perioadă a vieții sau atunci când suntem expuși la boli și după vaccinare. Însă, atunci când imunitatea naturală este afectată, organismul nu poate să mai producă anticorpi și nu se mai poate apăra contra unor infecții, cum este cazul persoanelor cu boli autoimune și boli cronice. Tot în categoriile vulnerabile, se înscriu vârstnicii și copiii. În aceste situații, apare necesitatea asigurării imunizării pasive. Aceasta constă în administrarea anticorpilor gata formați de către un alt organism, cum sunt imunoglobulinele IgY produse de găină.

Imunoterapia cu imunoglobuline Y din Oul Hiperimun Romvac

“Deoarece o găină infectată cu un agent patogen are capacitatea de a produce o imunoglobulină specifică IgY pe care o transferă din sânge în ou pentru a proteja viitorul pui, Compania Romvac a hiperimunizat găinile prin vaccinare și a obținut Oul Hiperimun. Acesta este sursă de anticorpi care acționează țintit împotriva microorganismelor care îl pot afecta pe om.”, declară Dr. Viorica Chiurciu.

Una dintre cele mai importante realizări din ultimii ani constă în folosirea imunoglobulinelor din ou ca agenți imunomodulatori în tratamentul unor deficiențe imunologice, pentru reducerea leziunilor dermatologice și îmbunătățirea stării de sănătate.

Imunoglobulina IgY reprezintă un tip de imunoglobulină care este anticorpul major în sângele păsărilor și al reptilelor. Se găsește în concentrații mari în gălbenușul ouălor de găină. Ca și în cazul celorlalte imunoglobuline, IgY reprezintă o clasă de proteine formate de sistemul imunitar ca reacție la anumite substanțe străine pe care le recunoaște în mod specific. Imunoglobulinele IgY sunt o alternativă la imunoglobulinele mamiferelor, cu rol din ce în ce mai mare în cercetare, fiind aplicate cu succes în scop științific, de diagnostic, profilactic și terapeutic.

„Tehnologia bazată pe anticorpii mamiferelor prezintă o serie de dezavantaje: purificarea anticorpilor din serul mamiferelor este scăzută, laborioasă şi costisitoare, iar stresul pentru animalele implicate este crescut. Un avantaj major al utilizării anticorpilor de pasăre este faptul că imunoglobulinele aviare se recoltează direct din gălbenușul de ou în loc de ser, evitând astfel, recoltarea de sânge și stresarea animalului. De aceea, găina devine o sursă convenabilă și mai puțin costisitoare de anticorpi. Imunoglobulinele IgY specifice produse în urma hiperimunizării găinii au o eficiență deosebită în imunoterapie.”, completează Dr. Viorica Chiurciu.

Romvac, unicul producător al Oului Hiperimun

În 2010, Compania Romvac a început cercetarea științifică privind obținerea imunoglobulinei IgY specifice, lansând câțiva ani mai târziu, Oul Hiperimun și produsele de uz uman din gama Imunoinstant cu administrare internă și externă, ca metodă inovatoare de susținere a sistemului imunitar și de acțiune împotriva microorganismelor patogene multirezistente.

Romvac Company S.A.

Cătălina Staicu