COD PORTOCALIU: 30-07-2021 ora 10 Intre 30 iulie – 01 august se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat COD GALBEN: 30-07-2021 ora 10 Intre 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 30-07-2021 ora 18 Intre 18:20 si 19:20 se va semnala averse ce vor depăși 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină in Județul Prahova; COD GALBEN: 30-07-2021 ora 18 Intre 18:10 si 19:00 se va semnala averse ce vor cumula peste 20...30 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Suceava; COD PORTOCALIU: 30-07-2021 ora 17 Intre 17:15 si 19:00 se va semnala averse de ploaie ce vor depăși 35...45 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină in Județul Covasna;

Găsirea și accesarea celui mai convenabil credit de nevoi personale nu a fost niciodată mai simplă, datorită Internetului. Cu toate acestea, varietatea de opțiuni și diferențele în condițiile de acordare fac alegerea celui mai bun credit mai dificilă decât pare la prima vedere.

Activitatea băncilor și a instituțiilor financiare nebancare (așa-numitele IFN-uri) este reglementată printr-o legislație destul de stufoasă, cu scopul de a preveni abuzurile și supraîndatorarea necontrolată. Mai ales în cazul IFN-urilor s-a simțit nevoia de a clarifica lucrurile, ceea ce s-a întâmplat printr-un lung șir de modificări și clarificări legislative (disponibile aici).

Chiar și în aceste condiții, dobânda anuală efectivă (DAE) are variații foarte mari în funcție de creditor, mai ales în cazul creditelor pe termen scurt (până în 6 luni) și pentru sume mici (1.000 lei sau mai puțin).

Creditul de la bănci – avantajos dacă ești la banca potrivită

Orice credit presupune un efort de restituire, motiv pentru care majoritatea consilierilor în finanțe personale recomandă alegerea de la bun început a celui mai convenabil credit. Un credit convenabil, însă, trebuie să țină cont de mai mulți factori, DAE fiind doar unul dintre aceștia.

Dacă ne referim strict la dobânzi și taxe, băncile vin de cele mai multe ori cu cea mai eficientă variantă de creditare. Există însă anumite condiții pe care solicitantul trebuie neapărat să le bifeze dacă dorește să-i fie aprobată cererea.

Mai exact, dacă solicitantul de credit de nevoi personale are carte de muncă pe termen nedeterminat, precum și un cont bancar la banca la care solicită creditul, iar salariul său este virat în acel cont, atunci este posibil ca DAE plătit să nu depășească 20%. Posibil, însă nu și foarte probabil.

Motivul este că majoritatea băncilor nu oferă un credit pe termen scurt pentru sume de 1.000 de lei. Cele care oferă acest tip de credit cu un DAE relativ mic pot fi numărate pe degetele unei singure mâini, iar DAE începe de la 8,29%, cu condiția ca venitul lunar al solicitantului să fie mai mare sau egal cu 4.000 de lei.

La data efectuării acestei analize, băncile care ofereau un credit de nevoi personale pe termen scurt și pentru suma de 1.000 de lei erau OTP Bank, First Bank, Credit Agricole Bank și Banca Românească. Atractivitatea creditului are o legătură strânsă cu încercarea acestor bănci de a-și mări numărul de clienți, niciuna dintre aceste instituții nefiind în top 5 cele mai puternice bănci din România. Condițiilor destul de stricte și efortului de a aplica pentru acest credit i se adaugă de obicei obligația de a muta salariului la banca respectivă.

Creditul de la IFN – DAE chiar și de 0%

Conform comparatorului internațional de credite Finbino, DAE pentru creditele de nevoi personale acordate de IFN-uri poate varia între 0 și 4.114%. Instituțiile financiare nebancare sunt, ca și băncile, pe o piață extrem de competitivă, ceea ce a dus la apariția creditului de nevoi personale cu dobândă 0. După cum probabil că vă așteptați, și aici există anumite condiții pentru a-l putea accesa.

Spuneam mai sus că dobânzile mici la creditele de nevoi personale sunt rodul eforturilor de a atrage clienți noi. Același lucru este valabil și în cazul IFN-urilor. Așa că dacă solicitantul nu este un client nou al instituției, dobânda 0 nu va fi aplicată. De asemenea, perioada de rambursare este mult mai scurtă decât de obicei.

Chiar și așa, indiferent de valoarea DAE, numeroși solicitanți preferă să apeleze la IFN-uri, motivul principal fiind flexibilitatea mai mare a creditorilor, precum și disponibilitatea acestora de a se implica direct pentru găsirea celor mai bune soluții. Cu alte cuvinte, clienții sunt dispuși să plătească mai mult la rambursarea creditului pentru a beneficia de servicii mai bune la capitolul relații cu clienții.

Indiferent de soluția aleasă, alegerea celui mai potrivit credit de nevoi personale trebuie să țină cont de cele mai bune oferte de pe piață, dar și de capacitatea proprie de returnare. De aceea, este important să te informezi și să citești cât mai multe articole de educație financiară despre când și în ce condiții merită să te îndatorezi.

Date de contact:
info@finbino.com