Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cafeaua este bautura care ne incanta si ne energizeaza in fiecare dimineata. Pentru a va bucura de cea mai aromata cafea este important sa cunoasteti urmatoarele aspecte:

Cum alegem cafeaua boabe cea mai buna

Pentru un espresso excelent, fundamental este sa ai o cafea de calitate foarte buna.

Cele doua categorii importante sunt: cafeaua arabica si cafeaua robusta.

In principiu, cele doua tipuri de cafea boabe se diferentiaza prin gust. Robusta are un gust mai puternic si mai amar, in timp ce Arabica este mai aromata si mai delicata.

Arabica este o cafea superioara, cu un gust mai placut si cu mai putina cofeina.

Indiferent de metoda de preparare, pentru consumul casnic, este important sa alegi o cafea preponderent Arabica.

Cum alegem cafeaua in functie de prajire si macinare

Prajirea intensa este des intalnita la cafelele inferioare, iar prajirea medie este cea mai comuna in cazul cafelelor comerciale.

Prajirea delicata este intalnita la cafelele superioare (de specialitate si de origine).

Prin prajire intensa se ascund defectele cafelei, se obtine un gust echilibrat si constant si apar note de ciocolata.

Macinarea cafelei se face in functie de metoda de preparare a cafelei:

- extra fina - pentru ibric

- fina spre mediu: pentru espresso

- mediu - pentru moka

- mare: pentru filtru

Pentru a ne bucura de cea mai buna aroma, alegem o cafea prajita mediu sau delicat si macinam cafeaua in functie de metoda de preparare.

Cum ne asiguram ca folosim cea mai curata apa

Igiena aparatului influenteaza gustul cafelei. Ai grija ca rezervoarele aparatului sa fie impecabile: de cafea, de apa si de reziduuri. Este important sa nu folositi apa de la robinet. Aceasta are calcar si deterioreaza in timp espressorul.

Poti folosi mai degraba apa plata. Daca ai posibilitatea, monteaza un filtru recomandat de producator, in vasul de apa. Acesta dedurizeaza apa si elimina mirosurile si impuritatile.

Daca nu poti folosi filtru, atunci este necesar sa decalcifiezi (sa cureti) espressorul impotriva depunerilor de calcar.

 

Ce cantitate de cafea este necesara pentru preparare

In cazul prepararii la espressor folosim 7-9 grame de cafea macinata. In cazul cafelei la ibric, folosim cel putin 10 grame (2 lingurite cu varf).

Daca detii un espressor clasic sau profesional, important este sa presezi cafeaua cu cca 20 kg forta. Procedeul se numeste “tamping” si se realizeaza cu ajutorul unui instrument numit tamper.

Acest procedeu nu este de neglijat, fiindcă doar asa se va forma o forma compacta, din care sunt extrase aromele.

Cum influenteaza temperatura calitatea cafelei

Daca detii un espressor la care ai control asupra temperaturii apei, seteaza 90-92 grade Celsius pentru apa din boiler. Aceasta este temperatura optima pentru extractia ideala.

Daca temperatura este prea ridicata, cafeaua va avea gust mai amar si o crema cu bule, care dispare rapid.

Daca temperatura este prea mica, crema va fi albicioasa, iar gustul va fi fad.

In cazul ibricului, este recomandat sa adaugati cafea macinata in apa fierbinte dar nu in clocot.

Durata optima de preparare a unei cafele espresso

Un espresso trebuie preparat cu precizie: 7- 9 grame de cafea macinata fin, la presiune

de 9 bari, 25-27 de secunde pentru 30 ml de cafea.

Din acest mod de preparare, rezulta un preparat compus din particule de cafea si bule mici de gaz. Are consistenta unei creme dense, cu o vascozitate aparte si un gust inconfundabil.

In functie de aceasta regula se regleaza macinarea mai fina sau mai grunjoasa a cafelei.

Modul de servire al cafelei

Ideal este ca un espresso sa fie servit in ceasca de portelan preincalzita. Gustul cafelei poate fi deteriorat daca ceasca este rece. Ceasca de cafea este un element cheie!

Fara un material bun, cum este portelanul, fara o ceasca curata, uscata si la o temperatura de 40 de grade Celsius, nu vom reusi sa avem un espresso exceptional.

Date de contact: https://www.espressocafe.ro/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.