Proiectul de lege 5G se află în dezbatere în procedură de urgență la Camera Deputaților, iar termenul pentru depunerea amendamentelor este 4 mai, urmând ca raportul final să fie elaborat pe 13 mai. Cu toate acestea, dacă legea este adoptată fără avizul Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii, ar putea risca să fie declarată neconstituțională.

În conformitate cu articolul 9 alineatul (2) din Legea 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii („Legea IMM-urilor”) „principalele proiecte de legi cu impact asupra mediului de afaceri vor fi prezentate de către inițiatori, înainte de a fi supuși aprobării, la analiza Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii ”. Aceasta înseamnă că orice proiect de lege despre care se consideră că are un impact asupra IMM-urilor ar trebui să necesite această aprobare.

Mai mult, conform Legii IMM-urilor, înainte de adoptarea legii ar fi fost necesar și Testul întreprinderilor mici și mijlocii („Testul IMM-urilor”), respectiv consultarea acestora pentru a identifica existența și felul/natura impactului proiectului de act normative asupra activității lor.

Urmând practica generală a Curții Constituționale în ceea ce privește avizele care sunt obligatorii pentru a fi cerute de inițiator, dacă acest lucru nu se întâmplă, legea poate fi declarată neconstituțională.

Conform legii, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale și camerele de comerț și industrie, în cadrul competenței lor, au obligația să elaboreze politici și să asigure măsuri și acțiuni menite să contribuie la protecția întreprinderilor mici și mijlocii în raporturile lor cu statul, în special prin simplificarea procedurilor administrative și prin prevenirea creșterii nejustificate a costurilor legate de conformarea acestora față de reglementările în vigoare.

În cazul legii 5G impactul asupra mediului de afaceri va fi semnificativ. Dacă legea va fi adoptată în forma actuală, iar producătorul chinez Huawei va fi exclus de la licitația pentru implementarea rețelelor 5G, costurile utilizării rețelelor vor crește, iar acestea vor fi instabile pentru mai mulți ani, ceea ce poate afecta negativ procesele operaționale din companii.

Pentru a asigura cadrul legislativ adecvat bunei desfășurări a licitației pentru implementarea rețelelor 5G, atât de necesară pentru accelerarea procesului de digitalizare a României, ar fi necesar ca acest proiect de lege să beneficieze de suficient timp pentru obținerea tuturor avizelor ce se impun înainte de adoptarea în Parlament.

Marius Călugăru

www.blogatu.ro