Asociația ,,Măgurele Science Park continuă inițiativele de tip ”Dialog cu Comunitatea MSP” prin care dezvoltă comunitatea și creează punți de legătură între actorii acestei comunități din care fac parte: universități, organizații de cercetare, mediul de afaceri și autorități.

Astăzi la #profildecercetator vă prezentăm activitatea de cercetare din mediul academic și dintr-un institut de cercetare cu:

”Printr-o finanțare din grant-uri de cercetare, am creat un Laborator de ȋncercări acustice (n.red în cadrul U.P.B.), care a fost acreditat RENAR, având recunoaștere europeană. Acest Laborator a fost gândit tocmai pentru a susține mediul privat, în sensul de a oferi micilor producători o locație în care să-și realizeze testele de conformitate a produselor înaintea punerii pe piață, în raport cu standardele specifice din domeniul acusticii, dar să poată realiza și cercetări privind emisia acustică a produselor” ne spune dl. Constantin Daniel Comeagă (CCDM-UPB).

Robotul de testare acustică este funcțional și soluția este scalabilă, se poate realiza de la o soluție cu volum de lucru de un metru cub, cȃnd vrem să testăm obiecte de dimensiuni foarte reduse. De exemplu, când vrem să evaluăm harta de emisie acustică în jurul unui smartfone sau altă sursă de mici dimensiuni, pentru a vedea care este emisia acustică spațială, dacă este conformă unor cerințe de calitate. Dar poate fi scalat până la volum de lucru un cub cu latura 2 - 2,5 m”, precizează dl. Comeagă.

Robotul a fost utilizat pentru testări acustice la echipamentele electrocasnice, dar și în domeniul echipamentelor de ventilație.

”INNOQUA este un sistem ce reduce până la 95% din materia organică, 90% din nutrienți, reduce bacteriile și alți patogeni. Apa tratată cu acest sistem, poate fi folosită atât pentru irigații, cât și pentru consumul casnic”, ne spune dl Costel Bumbac (incdECOIND).

Ce conține sistemul INNOQUA:

• ”Lumbrifilter” cunoscut în lume și ca  ”viermifiltrare” și presupune adaptarea unui sistem percolator de epurare ce cuprinde ca principali factori  bioacticvi mcroorganismele și râmele;
  • ”Daphniafilter” un sistem de finisare a influențelor epurați prin lumbrifiltare cu ajutorul puricilor de baltă ”daphnia”,
  •  și un sistem alternativ de finisare bazat pe epurarea cu ajutorul  microalgelor, respectiv ”Bio-solar purification”;
  • ”Light UV” un modul final de dezinfecție  cu UV a efluentului final dacă se doreste reutilizarea acestuia .

Sistemul de epurare poate fi utilizat în special pentru epurarea apelor uzate municipale, dar și pentru: clădiri administrative, clădiri terțiare, inclusiv pentru epurarea apelor uzate generate de industria agroalimentară. În cadrul proiectului sistemul a fost testat și utilizat atât pentru  mici comunități rurale și urbane, clădiri de birouri sau campus universitar, cât  și pentru epurarea apelor uzate agroindustriale rezultate de la o fermă de vaci.

Care sunt provocările mediului de cercetare  în relația cu mediul de afaceri?

”România este foarte mică într-un joc foarte mare. Companiile mari nu vor rezolvarea unor probleme simple, problemele simple și le rezolva in-house. Ele vor rezolvarea unor probleme extrem de complexe, punctuale sau necesitȃnd competențe speciale, ceea ce ele nu pot să facă sau nu este rentabilă investiția. Iar aceasta necesită o infrastructură de cercetare foarte avansată ȋn universități, cu investiții permanente pentru a o menține competitivă, deși comenzile din zona privată sunt puternic fluctuante. Pentru companiile naționale o problema este sursa de finanțare. Au mai existat și există și ȋn prezent surse de finanțare publice și private pentru cooperarea dintre mediul economic și cel academic și de cercetare, dar acestea nu sunt suficiente sau uneori optim utilizate, pentru că apar și aici niște probleme și anume nepunerea în comun a resurselor la nivel național și nici măcar la nivel regional. Noi am avut, dar avem și ȋn prezent, proiecte de cercetare cu mediul economic dar colaborarea se bazează pe relații individuale, ne-existȃnd o „bursă” permanentă de proiecte de cercetare și o centralizare națională a nevoilor agenților economici ”  susține dl.Comeagă Constantin Daniel.

”Dintre impedimentele / barierele la nivel de colaborare a cercetării cu mediul privat identificăm maturitatea mediului economic. În România întâlnim două extreme – fie mari corporații care au capacitate de cercetare proprie fie mici IMM-uri care și-ar dori inovare de proces-produs-serviciu, dar nu au capacitate să susțină aceste activități de cercetare sau, mai mult, nu au încredere în potențialul rezultatelor de cercetare” precizează dl.Costel Bumbac.

În ce domenii sunt folosite, ce nevoi acoperă pe piață, care sunt rezultatele utilizării acestora pe piață, vă invităm să aflați în materialul:  https://youtu.be/MSJNbD30LGk

Despre Asociația „Măgurele Science Park” (MSP)

În 2016, s-a înființat Asociația ,,Măgurele Science Park” concept ce va contribui la dezvoltarea antreprenoriatului inovator la nivel regional și național, prin crearea de legături între industrie și cercetare și prin asigurarea cadrului necesar dialogului permanent între cele două.

Inițiativa înfiinţării acestei asociații aparține Consiliului Județean Ilfov, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Primăriei Orașului Măgurele și este susținut de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi de Universitatea din Bucureşti, dar şi de instituţii locale, regionale, guvernamentale, de institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele, dar și de mediul de afaceri de tip high-tech.

Asociația, este motorul dezvoltării celui mai mare Parc Științific si Tehnologic de ultimă generație din România, care facilitează dialogul dintre cercetători si mediul academic, antreprenoriat și sectorul de afaceri și autoritățile publice.

Scopul este stimularea economiei regionale și creșterea competitivității economice prin intermediul transferului tehnologic și inovării, respectiv realizarea unui transfer mai intens al rezultatelor cercetării în producție, tehnologie, servicii și aplicații comerciale inovative.

În cazul în care activitatea noastră prezintă un interes pentru dvs., în vederea începerii unei colaborări, ne puteți contacta pe adresa de mail : office@magurelesciencepark.ro.