COD GALBEN: 08-05-2021 ora 10 Intre 10:30 si 16:30 se va semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55...65 km/h, izolat 70 km/h. in Județul Bacău, Județul Botoşani, Județul Suceava, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Prioritățile Guvernului pe zona de digitalizare, situația reală a ratei de penetrare a Internetului în România și ce solicitări au operatorii telecom au reprezentat principalele subiecte dezbătute în cadrul celei de a 25-a ediții a conferinţei Ziua Comunicațiilor. Mulţumită formatului hibrid, transmisia video a evenimentului a inregistrat o audienţă record, cu un reach cumulat de peste 10.000 de persoane, cu 755 de interactiuni sociale (like, click, share) doar pentru stramingul live din pagina de Facebook.

Cea de a 25-a ediție a Zilei Comunicațiilor, cel mai longeviv eveniment al industriei telecom românești, a readus la aceeași masă reprezentanți ai ministerului de resort, STS, ADR și ANCOM, dar și ai principalilor operatori și furnizori de tehnologie. Conferința, desfășurată și în acest an într-un scenariu hibrid cu participare online, a abordat mai multe subiecte de actualitate imediată pentru sectorul comunicațiilor.

Iată principalele anunțuri făcute de câte participanții la eveniment:

• „Planul Național de Redresare și Reziliență include o serie de direcții strategice – precum Cloud-ul guvernamental, interconectarea instituțiilor administrației publice, digitalizarea educației etc. – pentru care au fost alocate peste 650 de milioane de euro.“

Alexandru Bologan, Secretar de Stat MCID

• „Am făcut din ghișeul.ro un sistem național electronic de plată, în care se pot înscrie inclusiv companii private, și universități. (…) În 4-5 luni, vom realiza la nivelul Municipiului București un prim scenariu de lucru prin intermediul sistemului Național de Interoperabilitate.“

Octavian Oprea, Președintele ADR

• „Anul trecut solicitările de servicii primite de STS din partea instituțiilor și autorităților statului au crescut cu 140%. (…) Platforma ROVACCINARE are în prezent aproximativ 1,5 milioane de conturi, circa 5 milioane de programări, iar numărul de accesări a depășit 175 de milioane.“

General-locotenent ing. Ionel-Sorin Bălan, Directorul STS

• „Nu se poate asigura peste tot conectivitate în bandă largă, pentru că operatorii nu pot obține un randament al investiției. Și atunci, cu ajutorul Societății Naționale de Radiocomunicații, am inițiat un proiect de conectivitate prin satelit pentru școlile aflate în localitățile izolate.“

Dragoș Preda, ex-Secretar de Stat Telecomunicaƫii

• „90% din traficul de internet local este realizat prin rețelele fixe. Lipsa lor în unele localități le afectează dezvoltarea economică și socială. (…) În 2021, am constatat o scădere cu peste 40% a «zonelor albe» și o creștere cu 42% a numărului localităților în care utilizatorii au acces la rețele în bandă largă.“

Eduard Lovin, Vicepreședintele ANCOM

• „În mediul rural există încă localități care trebuie conectate, iar noi, operatorii telecom, vrem să o facem din fondurile noastre. Avem însă nevoie de cooperarea autorităților pentru a fi interfața cu operatorii altor infrastructuri esențiale din zonele izolate, astfel încât împreună să aducem conectivitatea.“

Valentin Popoviciu, Vicepreședinte CA DIGI RCS&RDS

• „Indiferent de forma pe care o va lua Legea securității cibernetice în rețelele 5G este important ca lucrurile să fie predictibile. Totodată, e necesar ca de la adoptarea actului normativ până la momentul organizării licitației 5G, operatorii să aibă timp pentru a se putea pregăti.“

Florina Tănase, Director Legal & Corporate Affaire Telekom România

• „Credem că s-a ajuns la un mod rezonabil de a trata și rezolva problemă autorizării construcției rețelelor telecom prin prevederile introduse în versiunea actuală a Codului comunicațiilor. Promulgarea acestuia cât mai rapid e una din direcțiile pe care trebuie să mergem.“

Dorin Odiațiu, Director Public Affairs, Partnerships & Wholesale Orange România

• „2021 este un an important, pentru că, pe de o parte, avem oportunitatea unică a planului PNRR, prin care multe fonduri europene vor merge către digitalizarea României. Pe de altă parte însă, este un an în care se vor lua multe decizii ce pot afecta industria telecom sau o pot ajuta.“

Cătălin Buliga, Director de Tehnologie Vodafone România

• „Există în România toți factorii pentru ca 5G să fie o tehnologie de succes. Avem trei rețele mobile care au lansat servicii 5G încă din 2019, fiind printre primele țări din Europa care au avut astfel de inițiative. Apoi, există un mare interes din partea operatorilor, mai ales în zona aplicațiilor pentru mediul enterprise. Și, nu în ultimul rând, avem o forță de muncă educată. Avem, însă, nevoie de o legislație 5G coerentă, care să ofere predictibilitate, avem nevoie de acces la spectrul mid-band, care oferă cea mai bună calitate pentru serviciile 5G, avem nevoie de un context care să facă investițiile accesibile și mai ușor de amortizat, dar mai ales avem nevoie de încredere între toți actorii implicați”.

Dragoș Rebegea, Country Manager România si Head of Sales România & Moldova, in cadrul Ericsson

• „Tehnologia 5G deschide ușa digitalizării și creează orizonturi noi pentru aplicații și pentru business . Dacă 3G a dus la dezvoltarea aplicațiilor mobile, 4G – la explozia consumului de video, 5G, prin latența redusă, are o aplicabilitate mare în mediul industrial. Huawei are deja multiple scenarii de utilizare ale tehnologiei 5G în minerit, oțelării, porturi, prin care scoatem omul din activitățile periculoase. Aplicabilitatea este extinsă, mai ales alături de tehnologiile de Inteligență Artificială și serviciile Cloud, deoarece valoarea vine din informație, conectivitate și algoritmi.“

Codruț Săvulescu, Senior Solution Manager Huawei România

• „Proiectul Ordonanței de Urgență pentru înfințarea Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică mai are trei avize de obținut. (…) Sperăm ca și Centrul European de Securitate Cibernetică să fie operațional până la finalul acestui an și să înceapă să injecteze bani în piață.“

Daniel Cîmpean, Director CERT-RO

În cadrul evenimentului au mai participat reprezentanții ai ANSSI și CIO Council România.

Organizatorul ITS Events Management mulțumește pe această cale autorităților și tuturor partenerilor și sponsorilor care au făcut posibilă organizarea și desfășurarea celei de a 25-a ediții a conferinței Ziua Comunicațiilor: Ericsson, Digi, Orange, Telekom, Vodafone, Huawei și Groupama Asigurări.

_______

Catalogul electronic al evenimentului poate fi vizualizat aici https://ziuacomunicatiilor.ro/wp-content/zcomfiles/cat_ZCOM2021_web.pdf

Mai multe detalii pe https://ziuacomunicatiilor.ro/