Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

Hematomul cerebral reprezintă o acumulare de sânge în interiorul craniului, cauzat adesea de o ruptură a unui vas de sânge în interiorul creierului sau în urma unui traumatism sever cum ar fi accidentele de circulație sau căzăturile.

Deoarece colecția de sânge poate fi la nivelul țesutului cerebral sau între creier și craniu, hematomul cerebral poate fi de multe ori periculos putând pune viața în pericol, necesitând astfel tratament medical imediat.

Hematoamele cerebrale sunt catalogate în funcție de cauză și de volumul sângerării intracraniene, hematomul acut putând pune viața în pericol și necesitând astfel intervenție imediată în timp ce hematomul cronic poate fi mai puțin periculos dar necesitând totuși tratament pentru a minimaliza impactul asupra abilităților cognitive și de mișcare.

Datorită progreselor continue realizate în domeniul medical, descoperirea și tratarea hematoamelor cerebrale a devenit mult mai ușoară, persoana afectată beneficiind de intervenții mai precise și mai puțin invazive.

Diagnosticarea hematoamelor cerebrale

Deoarece tratamentul hematoamelor depinde în mare parte de volumul și de severitatea acestora, evidențierea lor cât mai clară reprezintă un proces esențial al tratamentului.

Având în vedere că majoritatea persoanelor care au suferit un accident în zona capului par a fi în regulă, diagnosticarea hematoamelor cerebrale tinde să fie un proces mai greu de realizat. Cu toate acestea, medicii tind să presupună existența unei sângerări cerebrale în cazul accidentelor cu impact puternic, mai ales dacă pacientul prezintă pierdere de conștiență.

Testele imagistice reprezintă metoda cea mai bună pentru a determina poziția și mărimea hematomului, acestea putând include RMN-ul și CT-ul sau computerul tomograf.

În timp ce computerul tomograf utilizează raze X și programe computerizate pentru a crea o imagine detaliată a creierului, imagistica prin rezonanță magnetică sau RMN-ul folosește un camp magnetic și unde pentru a crea imaginea dorită.

Adițional, se poate efectua și o angiografie, dacă este suspectată prezența unui anevrism sau alte probleme asociate cu vasele de sânge.

Tratamentul hematoamelor cerebrale

Pentru hematoamele de mici dimensiuni de cele mai multe ori nu se va recomanda un tratament specific ci doar monitorizare, aceasta putând evidenția orice schimbare sau abatere de la normal.

In cazul hematoamelor de dimensiuni mai mari, tratamentul implică de cele mai multe ori intervenție chirurgicală pentru a drena sângele și pentru a reduce presiunea intracraniană.

Folosind proceduri moderne cum ar fi chirurgia minim invazivă, neurochirurgul poate accesa zona afectata prin incizii de mici dimensiuni, având astfel un impact mult mai mic asupra țesuturilor sănătoase.

Tratamentul chirurgical al hematoamelor cerebrale include de obicei mai multe opțiuni, cum ar fi:

Drenajul chirurgical

Dacă hematomul cerebral provoacă simptome cum ar fi dureri de cap persistente, stare de confuzie, probleme de memorie sau paralizie a feței, neurochirurgul poate opta pentru drenajul chirurgical al hematomului prin realizarea unor incizii mici la nivelul craniului.

Aceasta opțiune este valabilă doar atunci când sângele este încă lichid și nu coagulat, aceasta din urmă necesitând o incizie mai mare și un alt tip de extracție.

Craniotomia

Înlăturând o porțiune din craniu, neurochirurgul poate realiza o chirurgie deschisă putând astfel să evacueze acumularea de sânge și să repare vasele sangvine afectate.

Această intervenție este folosită atunci când hematomul este foarte mare sau atunci când presiunea este exercitată pe tulpina creierului.

Evacuarea endoscopică

Această formă de tratament este similară cu cea a drenajului chirurgical, ambele implicând realizarea unor incizii mici la nivelul craniului, diferența fiind dată de instrumentarul folosit.

Dacă în cazul drenajului chirurgical sau a aspirației simple, neurochirurgul se folosește de instrumentar chirurgical tradițional, în cazul evacuării endoscopice, acesta folosește un instrument flexibil dotat cu camera video numit endoscop.

Pentru mai multe informații despre aceste proceduri sau despre prețurile consultațiilor neurochirurgicale puteți apela oricând la cea mai apropiată clinică specializată sau spital, specialiștii de acolo putând să răspundă la toate întrebările dumneavoastră.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/doctor-sitting-in-front-of-his-desk-2182979/

 

 

 

neurohope.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.