Primăvara începe deja să-și facă simțită prezența și este un sezon minunat pentru a te bucura de grădina ta. Vei observa cum plantele și pomii încep să înmugurească și apoi să înflorească, transformând peisajul într-un loc ce îndeamnă la relaxare și reîncărcare cu energia de care ai nevoie.

Dar, pentru ca o grădină să arate bine și să fie un loc unde te poți relaxa după zile stresante, este nevoie să depui puțin efort pentru lucrările necesare mai ales la începutul primăverii. Însă chiar și munca depusă pentru aceste activități este benefică pentru corpul și mintea ta așa că nu mai ezita, dotează-te cu uneltele necesare și apucă-te de treabă!

Iată care sunt cele mai comune lucrări de primăvară pe care ar trebui să le efectuezi pentru a te bucura de o grădină bine îngrijită și aspectuoasă

• Îndepărtează resturile vegetale și buruienile

Pământul are nevoie de aer pentru a permite plantelor să crească și să se dezvolte. De aceea, după trecerea sezonului rece este indicat să procedezi la îndepărtarea vegetației, a frunzelor moarte rămase din toamna trecută și a resturilor de orice fel. Operațiunea trebuie efectuată primăvara devreme, profitând de faptul că solul este încă moale și umed iar curățarea lui mult mai ușoară.

Buruienile trebuie eliminate cu atenție, cu tot cu rădăcini pentru a nu le mai permite creșterea și proliferarea în detrimentul florilor pe care le plantezi.

• Fertilizarea și afânarea solului

Începutul primăverii este momentul în care pământul trebuie ajutat să asigure nutrienții și oxigenul necesar plantelor de grădină pentru creștere și dezvoltare. Odată ce solul este dezghețat, după ultimele zăpezi ale sezonului rece, poți aplica o serie de îngrășăminte organice sau chimice în jurul copacilor, arbuștilor și plantelor perene.

Ai grijă să folosești produsul fertilizant potrivit cu tipul de plantă și mai ales cu nevoile concrete de nutrienți solicitate de tipul de pământ din grădina ta. Poți face chiar un test al stratului de sol pentru a vedea ce substanțe sunt deficitare.

•  Plantarea speciilor timpurii

După pregătirea temeinică a solului, poți trece la plantare primului val de flori, arbuști sau pomi care se pretează la sădire timpurie. Desigur, multe plante pot fi crescute pentru prima etapă de vegetație în interior și apoi, pe măsură ce vremea devine tot mai caldă, pot fi transplantate în grădină.

Bulbii de flori și alte plante perene pot fi plantate cel mai ușor, având nevoie doar de simpla introducere în sol cu ajutorul unor unelte la distanțe potrivite una de alta. Ai grijă să modelezi un mic val de pământ în jurul locului de sădire care va avea rolul de a menține apa și a umiditatea după irigare o perioadă mai lungă de timp și astfel nu va fi nevoie să uzi foarte abundent și să saturezi solul cu apă.

În final, nu ar trebui să uiți de amenajarea unui loc numai al tău în mijlocul grădinii unde să te poți bucura pe parcursul sezonului cald de frumusețea naturii. În acest sens achiziționarea unui șezlong de la Hornbach, este o idee excelentă pentru zilele senine în care poți lectura o carte lângă florile și pomii plantați de tine.

Așadar, profită de zilele senine și însorite de la începutul primăverii pentru a efectua din timp lucrările necesare în grădina proprie. Cu siguranță îți vei mulțumi mai târziu când feeria plantelor înflorite și cântecele vesele ale păsărilor îți vor încânta simțurile.

HORNBACH România:

HORNBACH Centrala SRL

CUI: RO 17777320 Nr. ord. reg. Com: J23/699/2010

Adresa: Strada Hornbach nr. 17 - 21, comuna Domnești, județul Ilfov, cod poștal 077090.

Telefon: 021/206.15.30

Fax: 021/206.15.32