COVIDPLASMA.RO a reușit să centralizeze datele anonimizate privind administrarea de plasmă convalescentă pentru tratamentul pacienților români infectați cu SARS-COV-2.

Datele colectate din spitalele COVID arată că, în România, tratamentul cu plasmă convalescentă a crescut semnificativ rata de supraviețuire în cazurile grave de COVID-19.

În perioada 26 februarie 2020 – 22 februarie 2021, dintr-un total de 13.926 pacienți COVID-19 care au necesitat intubare, au supraviețuit doar 365, reprezentând o rată de supraviețuire de 2,7% din totalul pacienților COVID-19 intubați.

Dintre pacienții intubați, în perioada menționată, doar 417 pacienți COVID-19 au primit transfuzie cu plasmă convalescentă, reprezentând doar 3%. Dintre pacienții intubați care au primit plasmă convalescentă au supraviețuit 103 pacienți, reprezentând o rată de supraviețuire de 24,7%.

În total, au primit plasmă convalescentă 2.346 de pacienți infectați cu SARS-COV-2, dintre care au supraviețuit un număr de 1.427, reprezentând o rată medie de supraviețuire de 61%.

De asemenea, datele confirmă faptul că eficiența plasmei convalescente este cu atât mai mare cu cât administrarea ei este mai timpurie. Astfel:

• în condițiile în care plasma a fost administrată pacienților în primele 10 zile de la apariția simptomelor bolii, iar pacienții nu erau intubați, rata de supraviețuire a fost de 73,8%
  • dacă plasma a fost administrată pacienților între 10 și 15 zile de la apariția simptomelor, iar pacienții nu erau intubați, dar prezentau o afectare pulmonară de peste 50%, rata de supraviețuire a fost de 38,4%
  • dacă plasma a fost administrată pacienților după 15 zile de la apariția simptomelor, cu afectare pulmonară severă și deja intubați, rata de supraviețuire a fost de 24,7%

Menționăm că numărul românilor care au donat plasmă convalescentă până acum în România este aproximativ 12.000 de persoane, reușindu-se colectarea a 18.500 de doze de plasmă, din care peste 65% prin procedura plasmaferezei.

Datele colectate în România confirmă o serie de studii realizate în străinătate, conform cărora, plasma convalescentă poate reduce semnificativ progresia bolii și respectiv mortalitatea pacienților COVID-19.

Despre COVIDPLASMA.RO

COVIDPLASMA.RO este o inițiativă publică sprijinită de medici din prima linie a luptei împotriva COVID-19, specialiști în sănătate publică, organizații neguvernamentale ale pacienților, precum și mulți donatori de plasmă convalescentă.

COVIDPLASMA.RO este o platformă online de informare a medicilor și donatorilor de plasmă convalescentă, care a pus la dispoziție, încă de la început, studiile publicate de revistele medicale din întreaga lume, cu privire la colectarea, testarea și administrarea terapiei cu plasmă convalescentă în tratamentul pacienților înfectați cu SARS-COV-2.

În privința numărului de donatori, respectiv a numărului de doze de plasmă convalescentă, colectate și distribuite de centrele de transfuzie către spitalele din România, datele din prezentul raport au fost puse la dispoziție de Institutul Național de Hematologie Transfuzională și Besmax Pharma Distribution SRL, compania care a asigurat gratuit echipamente și consumabile pentru recoltarea de plasmă convalescentă.

Pe de altă parte, în lipsa unor date oficiale, COVIDPLASMA.RO a realizat în perioada 15-22 februarie 2021 o centralizare a datelor privind administrarea de plasmă convalescentă la pacienții COVID-19 din România. Voluntarii COVIDPLASMA.RO (medici și statisticieni) au centralizat și interpretat datele privind administrarea de plasmă convalescentă în toate spitalele din România, autorizate de Ministerul Sănătății să trateze pacienți COVID-19. De asemenea, au fost centralizate datele privind mortalitatea în rândul pacienților COVID-19 tratați cu plasmă convalescentă, respectiv a celor care au primit alte tratamente.

Fig. 1 Rata de supraviețuire la pacienții COVID-19 intubați

Fig. 2 Date privind numărul pacienților intubați care au primit plasma convalescentă

Fig. 3 Rata de supraviețuire în funcție de momentul administrării de plasmă convalescentă

Fig. 4 Date privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă în România