Asociația ,,Măgurele Science Park continuă inițiativele de tip ”Dialog cu Comunitatea MSP” prin care dezvoltă comunitatea și creează punți de legătură între actorii acestei comunități din care fac parte: universități, organizații de cercetare, mediul de afaceri și autorități.

În dezbaterea on-line organizată pe 26 februarie a.c., am prezentat activitatea și serviciile pe care le oferă Departamentului de Iradieri Tehnologice IRASM din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei” (IFI- HH - http://www.nipne.ro/ ).

Ce este iradierea, cât de periculoasă este și în ce domenii poate fi utilizată?

Toate acestea le-am discutat cu invitatul nostru, domnul Valentin Moise, șeful Departamentului IRASM: cum și unde poate fi utilizată iradierea, serviciile pe care le oferă departamentul pe care îl coordonează și benefiicile pe care le poate obține mediului privat pentru optimizarea proceselor de fabricație și cât de periculoasă este iradierea.

Într-o formulare simplă, dl. Valentin Moise ne spune că ”Iradierea tehnologică înseamnă expunerea controlată a unor materiale sau produse finite la o anumită doză de radiații care conduce la un efect de care este nevoie”.

Domeniul medical este cel mai cunoscut domeniu unde este utilizată aplicația de sterilizare. De exemplu: sunt dispozitivele medicale de unică folosință/plasticele care se găsesc în spitale.

Un alt domeniu important unde se folosește iradierea este cel farmaceutic, în care la fel, o parte din materiale trebuie să fie sterile sau să îndeplinească anumite cerințe privind încărcătura microbiană pentru a putea fi utilizate pe piață.

”Avantajul radiațiilor gamma este ca sunt foarte penetrante, trec prin orice material. O condiție pentru a steriliza produsele este ca sterilizarea să se facă prin ambalaj care trebuie să rămână închis”, punctează dl. Valentin Moise.

Imagine: Iradiatorul gamma - sistemul de transport la produselor si sursa de Cobalt-60

Cât de periculos poate fi procesul de iradiere?

”Nu este deloc periculos procesul de iradiere. Materialele expuse la radiațiile gamma, la fel ca și în cazul radiațiilor X, nu devin radioactive. Există o confuzie pe care o face lumea între radiații și radioactivitate, dar pentru acest tip de radiații, pentru legile fizicii pe care le știm, nu este posibil să se producă radioactivitate în materialul iradiat” explică dl. Valentin Moise.

Pe lângă aplicabilitatea în domeniul medical și farmaceutic, radiațiile pot fi folosite în multe alte domenii, cum ar fi:

• Modificări care includ chiar și degradarea pentru aplicațiile de tratament al deșeurilor, de reutilizare a deșeurilor;
  • Industria aerospațială – testarea rezistenței materialelor;
  • Conservarea patrimoniului cultural;
  • Arhivistică - decontaminarea hârtiei (oprirea atacului mucegaiului asupra hârtiei);
  • Domeniul alimentar – hrana (atât pentru animale, cât și pentru oameni) care poate fi contaminată microbian și poate transmite anumite boli (ex. salmonela) este supusă unui tratament de reducere a încărcăturii microbiene.

Dezbaterea integrală poate fi urmarită pe:  https://youtu.be/njs09K8QX3c

#cercetare #dezvoltare #iradiere #sterilizare #testare #conservare

Despre Asociația „Măgurele Science Park” (MSP)

În 2016, s-a înființat Asociația ”Măgurele Science Park,, concept ce va contribui la dezvoltarea antreprenoriatului inovator la nivel regional și național, prin crearea de legături între industrie și cercetare și prin asigurarea cadrului necesar dialogului permanent între cele două.

Inițiativa înfiinţării acestei asociații aparține Consiliului Județean Ilfov, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) și Primăriei Orașului Măgurele și este susținut de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi de Universitatea din Bucureşti, dar şi de instituţii locale, regionale, guvernamentale, de institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele, dar și de mediul de afaceri de tip high-tech.

Asociația este motorul dezvoltării celui mai mare Parc Științific si Tehnologic de ultimă generație din România, care facilitează dialogul dintre cercetători si mediul academic, antreprenoriat și sectorul de afaceri și autoritățile publice.

Scopul este stimularea economiei regionale și creșterea competitivității economice prin intermediul transferului tehnologic și inovării, respectiv realizarea unui transfer mai intens al rezultatelor cercetării în producție, tehnologie, servicii și aplicații comerciale inovative.

În cazul în care activitatea noastră prezintă un interes pentru dvs., în vederea începerii unei colaborări, ne puteți contacta pe adresa de mail : office@magurelesciencepark.ro.