COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/aparat-comer-domeniu-echipament-263194/

 

 

Afecțiunile cardiovasculare sunt tot mai des întâlnite, iar numărul bolnavilor crește în special din cauza stilului de viață dezorganizat și a unei diete care conține multe alimente procesate, grase sau foarte sărate. De aceea, este bine să mergem la medic în fiecare an, pentru o evaluare completă a stării noastre de sănătate, chiar dacă, în acel moment, ne simțim bine. Multe boli de inimă au simptome numai atunci când ajung într-un stadiu foarte avansat și apar complicații. Prin urmare, prevenția este esențială.

 

Dacă medicul va considera că există factori de risc și un istoric medical care poate sugera afecțiuni cardiace, va recomanda anumite analize și investigații speciale. Iată care sunt cele mai importante.

1. Electrocardiograma

Această investigație arată cum funcționează impulsurile electrice ale inimii. Un aparat special, conectat pe pielea pacientului prin electrozi, va înregistra aceste impulsuri, care vor fi apoi analizate de către medicul cardiolog. În acest fel, pot fi descoperite din timp anumite tulburări de ritm cardiac, care pot fi semnul unor boli cardiace grave.

 

Medicul ne va explica în detaliu cum se face electrocardiograma și cât de importantă este această investigație inclusiv pentru depistarea unui atac de cord, complicație care, în lipsa tratamentului potrivit, poate duce la deces. Electrocardiograma nu presupune niciun disconfort pentru pacient.

2. Ecografia cardiacă

O altă investigație importantă și noninvazivă este ecografia cardiacă. Folosind ultrasunete, medicul poate verifica structura inimii, pentru a descoperi eventuale malformații sau anomalii, dar și pentru a monitoriza modul în care inima pompează sânge spre organe. Ecografia poate fi realizată prin deplasarea sondei pe torace, sau, dacă medicul va considera necesar, poate fi realizată prin esofag, pentru a oferi o imagine mai clară a inimii.

 

Uneori, ecografia cardiacă poate fi realizată înainte și după efort fizic, pentru a vedea zonele inimii în care fluxul de sânge este redus. Investigația este recomandată în special atunci când avem dureri în piept sau obosim inexplicabil chiar și după ce depune un efort fizic neînsemnat.

3. Analizele de sânge

Anumite analize sunt recomandate pentru a evalua starea de sănătate a vaselor de sânge, care poate indica un risc crescut de boli cardiovasculare. Cele mai uzuale teste de sânge sunt cele pentru măsurarea nivelului de colesterol și trigliceride. Un nivel crescut poate indica îngustarea arterelor și apariția aterosclerozei. Această afecțiune a vaselor de sânge crește foarte riscul riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau boală arterială periferică.

 

Tot prin analizele de sânge poate fi verificat nivelul anumitor minerale în sânge (în special sodiu și potasiu), care pot, la rândul lor, să indice anumite afecțiuni cardiace sau un risc crescut de apariție a unor probleme de acest fel.

 

Aceste analize sunt însoțite și de măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului. O tensiune prea mare indică, de asemenea, un risc crescut de boli cardiovasculare și necesită tratament îndelungat. Tensiunea și pulsul pot fi măsurate în cabinetul medical, dar există și aparate speciale, ușor de utilizat, pe care le putem folosi chiar noi, acasă, pentru a ne monitoriza zilnic tensiunea arterială. În acest fel, putem evalua efectul unui tratament și prevenim complicațiile, fără să fie nevoie să mergem foarte des la medic.

 

Prin urmare, bolile de inimă pot fi diagnosticate relativ ușor, prin intermediul unor investigații și analize de specialitate. Este important însă ca aceste teste să fie făcute din timp, preventiv, chiar și în lipsa unor simptome, pentru că afecțiunile cardiovasculare se manifestă de obicei foarte târziu, atunci când boala este deja avansată, iar șansele de vindecare sunt mai reduse.

 

 

 

medicina-interventionala.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.