COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru economia globală, dar acest lucru nu a oprit creșterea valorii totale a creditelor ipotecare în Danemarca.

Potrivit experților serviciului financiar și analitic laanius.dk, proprietarii de terenuri au început să acorde împrumuturi masiv cu dobândă fixă, pe măsură ce a crescut interesul general al danezilor pentru cumpărarea de locuințe. Valoarea totală a garanției la sfârșitul anului se ridica la 1.719,1 miliarde coroane, ceea ce reprezintă o creștere cu 76,1 miliarde, în comparație cu valorile ​​anului precedent. Împrumuturile cu dobândă fixă ​​au câștigat popularitate, în detrimentul  împrumuturilor cu dobândă variabilă  a căror nivel a scăzut la 36 miliarde de coroane. 

Dobânzile practicate la creditele bancare au avut o influență mare - unele împrumuturi putând fi accesate pe o perioadă de 20 de ani cu dobândă 0, dobânzile obișnuite variind până la 0,5%. Acest indicator în România se ridică acum la 5,15%, ceea ce este cu 0,6% mai mic decât în februarie - martie 2020, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al DAE (5.75%).

Care a fost declanșatorul?

Potrivit specialiștilor Laanius, nimeni nu se aștepta la un interes atât de mare pentru împrumuturile ipotecare în acest an, deoarece la acel moment preocuparea principală se concentra pe rambursarea datoriilor individuale. Cu toate acestea, această creștere a devenit posibilă datorită mai multor factori:

  • dobânzile mici le-au permis proprietarilor de terenuri să cumpere case cu o dobândă fixă cu o mai mare încredere - prețurile mai atractive ale locuințelor au crescut apetitul consumatorilor, iar ipotecile pe termen scurt au redus nivelul plăților excedentare;
  • interesul ridicat al investitorilor străini, care au cumpărat majoritatea obligațiunilor de pe piața imobiliară datorită condițiilor economice favorabile;
  • creșterea încrederii consumatorilor în condițiile actuale - acest indicator la sfârșitul anului 2020 era de până la 16 puncte, în timp ce la începutul anului, indicatorul era de 13,9 puncte. Pentru comparație - în România, nivelul actual al încrederii consumatorilor este de -26 puncte și a continuat să scadă în ultimii ani. Scăderea PIB-ului global însă, nu  a afectat și nivelul de încredere în obligațiunile românești pe piața financiară internațională.

Reacția investitorilor străini

Peste 34,4% din împrumuturile totale revin investitorilor străini - potrivit lui Laanius DK, suma totală depășind 473,1 miliarde, adică cu 52 miliarde mai mare decât în ​​anul precedent. În plus, o rată a dobânzii scăzută și fiabilitatea ridicată a împrumuturilor de locuințe cu rate fixe daneze (rating AAA) sporesc încrederea investitorilor străini. Nici măcar debutul crizei sanitare provocate de COVID-19 nu a speriat investitorii - potrivit experților, valoarea împrumuturilor acordate investitorilor străini a crescut la 34,4 miliarde, ceea ce reprezintă un record absolut pentru economia daneză.

Impactul creșterii creditelor ipotecare asupra economiei generale a țării

Afluxul de investiții străine prin achiziționarea de obligațiuni ipotecare a contribuit la stabilizarea pieței imobiliare naționale, care anterior se afla într-o stare de „supraîncălzire”. Valoarea creditelor ipotecare stă, de asemenea, în maleabilitatea lor - acestea pot fi vândute oricând la o licitație pentru împrumuturi flexibile, unde există mai mulți solicitanți pentru o singură obligațiune. Acest aspect crește nivelul general de încredere al rezidenților și afectează așteptările financiare. Cu toate acestea, economiștii de la Evz.ro concluzionează că asemenea rate de creștere nu garantează că ratele dobânzilor nu vor începe să crească semnificativ pe termen scurt. Acestea vor reduce atractivitatea generală a unui credit ipotecar în comparație cu un credit de consum.

Date de contact: https://laanius.dk/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.