

Cele mai stricte reglementări au fost adoptate de guvernul finlandez - ratele împrumuturilor de consum nu pot depăși 10%. Oponenții acestei decizii au susținut că o astfel de reglementare ar provoca o creștere a numărului de împrumuturi, dar reacția a fost de scurtă durată. Potrivit experților resurselor financiare și analitice laina-finance.fi, împrumuturile de consum din Finlanda în septembrie 2020 însumau 16.618.000 EUR; în octombrie - 16.597.000 EUR. În noiembrie, suma a ajuns la 16.645.000 milioane EUR, iar în decembrie a crescut până la 16.674.000 milioane EUR.
Pentru a pune lucrurile în perspectivă, în Rusia, creditul de consum în septembrie 2020 a fost de 19.300.798 de ruble, iar în octombrie a crescut la 19.666.283 de ruble.
În Franța, a crescut la 1.551.664 de EUR în decembrie de la 1.541.995 de EUR în noiembrie 2020. În Norvegia, în noiembrie a fost de 3.805.927 de NOK și în decembrie a crescut la 3.807.296 de NOK.
De asemenea, reglementarea dobânzii la împrumut a interzis medierea creditului, precum și publicitatea directă a serviciilor de credit.
Restricțiile adoptate au justificat existența ratelor scăzute, așadar guvernul a decis să le extindă. Drept urmare, Finlanda încă are cele mai ieftine împrumuturi, însă nu pentru toată lumea, întrucât dobânda diferă în funcție de data la care se solicită creditul.
Restricția asupra dobânzii la credit se va încheia în acest an, pe 30 septembrie. După această dată, tarifele definite prin contract vor deveni reale.
Analiștii Laina Finance au câteva observații în această privință:
Noua legislație obligă agenții de publicitate care oferă servicii de credit și servicii intermediare să indice că, deși rata este temporar limitată la 10%, ea poate fi modificată în viitor. Nu numai că este necesar ca spoturile publicitare să menționeze o posibilă creștere, ci să îi avertizeze pe clienți de acest risc, indicând rata normală, care va reintra în vigoare după sfârșitul termenului. Deși publicitatea directă a împrumuturilor este ilegală, vânzătorul poate indica posibilitatea de a cumpăra prin închiriere.
Analiștii Laina Finance observă că măsurile de reglementare cu privire la prețuri sunt justificate în situația dificilă actuală.Câteva măsuri asemănătoare în legătură cu împrumuturile bancare s-au luat și în România, deși nu la fel de radicale precum cele din alte țări europene.
Una dintre cele mai importante măsuri este aceea că Banca Națională a României a anunțat decizia de a ține sub control dobânda de referință, motiv pentru care indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o serie importantă de scăderi, așadar românii vor avea mai puțin de plată pentru creditele lor efectuate înainte de primăvara anului 2019.
Deși nu sunt nici pe departe la fel de stricte ca măsurile finlandeze, aceste măsuri de intervenție în economie sunt binevenite, în special în situații de criză. Ele atenuează efectele nocive ale crizelor economice și oferă cetățenilor capacitatea de a face față dificultăților financiare. Mai mult decât atât, ele pun la dispoziție întreprinzătorilor șansa de a solicita ajutorul băncilor sau al IFN-urilor pentru a-și dezvolta afacerile, iar acesta este un element cheie în vederea repornirii economiei.
Date de contact: https://laina-finance.fi/
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.