

COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului
Uleiurile esențiale sunt o alternativă excelentă la parfumurile artificiale extrem de dubioase care sunt folosite astăzi în majoritatea parfumurilor, spray-urilor de cameră și a diferitelor produse cosmetice. În plus, pot fi utilizate ca remedii casnice pentru diferite afecțiuni și, prin urmare, un difuzor uleiuri esențiale nu ar trebui să lipsească din nici o casă.
Uleiurile esențiale sunt obținute din diferite părți ale plantelor. Acestea pot fi flori, frunze, dar și scoarță, rădăcini sau rășini. Apropo, nu sunt uleiuri obișnuite și, prin urmare, nu lasă urme inestetice de grăsime. Termenul „esențial” înseamnă că este ceva intangibil, un ulei foarte volatil - spre deosebire de uleiurile grase obișnuite.
Uleiurile esențiale sunt parfumurile de plante - captate sub formă lichidă. Acest lichid se dizolvă în cel mai scurt timp, imediat ce uleiul esențial intră în contact cu aerul. Uleiul a dispărut, parfumul rămâne - doar pentru o scurtă perioadă de timp - înainte de a dispărea și în eter. Prin urmare, trebuie să închizi întotdeauna flacoanele cu uleiuri esențiale foarte atent.
Uleiurile esențiale conțin forța vitală a întregii plante. Acestea au un efect direct asupra creierului și în acest fel pot influența pozitiv atât procesele fizice, cât și cele psihologice din corpul uman. Uleiurile esențiale sunt versatile. Nu sunt potrivite doar pentru un difuzor aromaterapie , ci și pentru uleiuri de masaj relaxante, băi parfumate de plante și flori, comprese de vindecare, inhalări și multe altele.
Majoritatea uleiurilor esențiale se obțin cu ajutorul distilării cu abur. Din păcate, acest proces creează temperaturi de până la 70 de grade, ceea ce înseamnă că se pierd parfumuri foarte volatile, iar calitatea uleiurilor suferă.
În comparație cu distilarea, presarea la rece este o metodă de producție foarte blândă, deoarece nu folosește căldură. În zilele noastre, doar câteva plante sunt presate la rece, cum ar fi coaja de citrice pentru a obține ulei de lămâie, tei sau portocale.
Pentru părți foarte sensibile ale plantelor, cum ar fi florile, nici distilarea, nici presarea nu sunt potrivite. În astfel de cazuri, parfumurile sunt extrase cu ajutorul unui solvent chimic. Uleiurile care au fost obținute în acest mod se numesc absolute. Deși solventul este îndepărtat din uleiurile esențiale la sfârșitul procesului de fabricație, reziduurile rămân de obicei în ulei.
Cu extracția dioxidului de carbon - un proces mai nou - se pot obține uleiuri esențiale de foarte bună calitate. Datorită temperaturii de producție foarte scăzute de numai 20-25 grade, parfumurile foarte volatile și deosebit de valoroase sunt păstrate.
Când cumperi uleiuri esențiale, trebuie să te asiguri că sunt uleiuri esențiale pure. Calitatea uleiurilor esențiale nu este reglementată de lege. Dacă eticheta nu indică în mod clar o calitate pură de 100%, uleiul a fost diluat și, în anumite circumstanțe, apoi parfumat cu parfumuri sintetice. Efectul scontat nu se obține, desigur, cu astfel de uleiuri. Eticheta ar trebui să ofere, de asemenea, informații despre calitatea plantelor utilizate.
Uleiurile esențiale de bună calitate sunt obținute din plante care sunt colectate fie în sălbăticie, fie din producție organică controlată. Plantele cultivate într-un mediu sănătos (adică fără pesticide, erbicide și îngrășăminte) sunt plante puternice și sănătoase. Și numai astfel de plante perfecte pot transmite oamenilor energia vieții sub formă de uleiuri esențiale medicinale.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.