Acoperișul protejează casa de intemperii, asigură un confort termic optim pentru întreaga locuință și joacă un important rol estetic (este suficient să te gândești la toate acele momente când s-a întâmplat să descoperi o locuință frumoasă, însă cu un acoperiș nepotrivit, care destabiliza armonia generală a construcției).

Construcția unui acoperiș este un proces complex, care necesită atât alegerea unor materiale de calitate, cât și un montaj corect și profesionist. Și dacă pentru profesioniști cele de mai sus sunt niște simple detalii, pentru cineva care a decis să construiască singur acoperișul casei sale acestea se pot dovedi aspecte destul de complicate.

Tocmai de aceea, atunci când construiești un acoperiș nou este important să ții cont de câteva reguli informale care garantează obținerea unui rezultat de calitate, durabil și estetic. Singurul „secret” este, așadar, să ții cont de detaliile de mai jos atunci când faci achiziția.

Achiziționează un sistem complet de acoperiș

O greșeală pe care o fac deseori cei care decid să construiască singuri acoperișuri este aceea de a considera că acoperișul propriu-zis se rezumă doar la sistemul de învelitoare.

Un sistem complet de acoperiș este compus din învelitoarea aleasă, dintr-un sistem de jgheaburi și burlane și, evident, accesoriile specifice care ajută acoperișul să își îndeplinească rolul la parametri optimi.

Atunci când alegi să achiziționezi un sistem complet vei reduce semnificativ riscul de apariție a unor probleme tehnice care pot apărea în cazul acoperișurilor incomplete. Nu putem vorbi, de exemplu, de execuția unui acoperiș fără să vorbim și de instalarea unui sistem pluvial de calitate, cu toate accesoriile și elementele necesare funcționării optime. Fără un sistem pluvial corespunzător acoperișul va întâmpina mari probleme care pot culmina, în cazuri extreme, cu șubrezirea întregii structuri a locuinței.

Așadar, este foarte important să optezi pentru achiziționarea unui sistem complet de acoperiș și, preferabil, achiziția să fie făcută din magazinul aceluiași producător.

Alege să cumperi toate elementele de la același producător

Așa cum aminteam mai sus, sfatul nostru este să optezi pentru achiziționarea unui sistem complet de acoperiș de la același producător.

În acest mod te vei putea asigura din start că nu vor exista problemele clasice, care apar atunci când sistemul de învelitoare, sistemul pluvial sau restul accesoriilor sunt achiziționate de la mai mulți producători (ex.: diverse incompatibilități, o îmbinare precară a elementelor, diferențe de nuanțe, decolorări care se produc pe parcursul unor perioade de timp diferite pentru fiecare element în parte, diverse probleme de montaj, garanții diferite etc.).

Atunci când alegi să cumperi toate elementele de la același producător vei reduce semnificativ acest risc de apariție a unor probleme tehnice și estetice și, în plus, calitatea va rămâne aceeași chiar și la nivelul detaliilor.

Alege un producător care dispune de o paletă largă de culori

Nu putem aduce în discuție estetica acoperișului fără să ne referim și la culorile utilizate. Din păcate, de cele mai multe ori culorile nu primesc atenția cuvenită și în acest fel se ajunge în situația în care rezultatul final nu corespunde din punct de vedere estetic cu stilul arhitectural al clădirii.

Culoarea acoperișului trebuie aleasă în funcție de stilul arhitectural al casei, de personalitatea celor care vor locui acolo, de cromatica acoperișurilor vecine și de gradul de eficiență energetică dorit (nuanțele mai deschise reflectă căldura soarelui și sunt recomandate pentru zonele mai calde, în timp ce nuanțele închise sunt mai potrivite pentru un climat mai rece, de munte).

Alegerea unui producător care dispune de o paletă largă de culori te va ajuta să ai la dispoziție mai multe opțiuni și să poți găsi mai ușor combinația cromatică dorită. Cu alte cuvinte, este mai avantajos să cumperi de la un producător care are 10 nuanțe disponibile în stoc și nu de la un producător care îți oferă doar două sau trei opțiuni.

Achiziționează sistemul de acoperiș de la un producător cu experiență

Un ultim aspect de care trebuie să ții cont atunci când construiești un acoperiș vizează producătorul. Cu cât producătorul are o vastă experiență în producerea și livrarea de acoperișuri și o îndelungată tradiție pe piață, cu atât cresc șansele ca și produsele sau serviciile pe care le vinde să fie de calitate.

Nișa construcțiilor este, în general, foarte competitivă, așa că majoritatea companiilor care oferă produse de calitate îndoielnică vor fi sancționate automat de cumpărători și, pe termen lung, vor dispărea de pe piață. De cealaltă parte, un producător care are o istorie de 20 de ani este, în mod sigur, o entitate comercială care s-a asigurat de-a lungul timpului că livrează calitate.

În concluzie, acestea sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când construiești un acoperiș nou.

Nu în ultimul rând, nu uita că fiecare element al unui acoperiș trebuie să fie conceput cu focus atât pe detaliile tehnice și de design, cât și pe cele care asigură performanța și funcționalitatea optimă. Recomandarea noastră, în cazul în care ești în căutarea unui producător care să întrunească toate criteriile de mai sus, este RoofArt, un producător cu 20 de ani de tradiție pe piața din România și cu zeci de mii de acoperișuri livrate către clienți dintre cei mai exigenți.

Date contact:
SC Roofart SRL