COD GALBEN: 05-05-2021 ora 23 Intre 23:00 si 01:30 se va semnala local și temporar, intensificări ale vântului cu viteze, care vor depăși la rafală 55...60 km/h, izolat 65 km/h in Județul Maramureş, Județul Sălaj, Județul Satu Mare; COD GALBEN: 05-05-2021 ora 21 Intre 21:30 si 01:00 se va semnala local și temporar, intensificări ale vântului cu viteze, care vor depăși la rafală 60...65 km/h, izolat 70 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Județul Bihor, Județul Timiş, Județul Hunedoara;

Plantăm Fapte Bune în România (PFBRo) este un proiect al Asociației EcoAssist. Scopul său principal este să planteze, să îngrijească și să crească păduri în țara noastră, majoritatea acestora fiind pe terenuri publice neproductive, pentru a le reda comunităților locale. Agenția de marketing CELSO a venit în sprijinul celor de la Plantăm Fapte Bune în România, realizându-le un website modern. Acest demers a fost finanțat prin intermediul Programului de Implicare Socială al eDezvoltator.ro - un portal ce promovează apartamente și case de vânzare în București.

Despre Asociația EcoAssist

Sunt 10 ani de când echipa PFBRo, proiect de voluntariat organizat la nivel național de Asociația EcoAssist, schimbă mentalități și comportamente prin ceea ce face. Din dragoste pentru natura și pentru pădurile noastre, ei au decis că nu pot ridica din umeri, văzând ce se întâmplă în România. Așa a luat naștere inițiativa lor de împădurire pe bază de voluntariat. Ei acționează pe terenuri publice, atât în fond forestier, cât și în afara lui, inclusiv în zone afectate de alunecări de teren și deșertificare, care pun în pericol comunitățile locale.

În 2013, PFBRo a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României (acum, Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regale, Margareta, Custodele Coroanei române), iar de-a lungul timpului le-au fost acordate 15 distincții din partea comunității.

O altă țintă a proiectului este conștientizarea publicului larg cu privire la nevoile mediului înconjurător și responsabilitatea noastră față de acesta. Printre obiectivele principale ale PFBRo se regăsesc identificarea acestor suprafețe apte din punct de vedere legal spre a fi împădurite, atragerea surselor de finanțare necesare și implicarea comunităților locale și a voluntarilor în toate aspectele care țin de plantarea, îngrijirea și creșterea puieților.

Plantăm fapte bune în România - un proiect remarcabil

Rezultatele cele mai vizibile ale proiectului de împădurire pe terenuri publice, cu ajutorul voluntarilor, sunt suprafețele pe care în prezent cresc puieții forestieri; unii sunt deja pădure. Mărimea puieților și calitatea plantației depind de anul de plantare, de dificultatea solului, de climă, de caracteristicile speciilor cu care se realizează împădurirea. De mai multe ori pe an, toate terenurile sunt vizitate și progresul puieților urmărit cu atenție, intervenindu-se de câte ori este nevoie, în funcție de situația din teren și de normele silvice care se aplică.

Schimbările în ceea ce privește felul în care arăta zona înainte de plantare și cum arată acum sunt mai mult decât relevante, puieții care cresc și devin pădure sunt responsabili pentru modificarea inclusiv a esteticii zonei, nu doar pentru creșterea calității și siguranței solului.

Echipa PFBro crede cu tărie că mult mai importante, chiar dacă mai puțin cuantificabile, sunt rezultatele care țin de procesul de conștientizare a publicului larg cu privire la managementul forestier responsabil, fiind bucuroși pentru numărul tot mai mare de voluntari cărora le pasă de păduri și care vor să se implice. În 2020, chiar dacă nu au mai putut să participe fizic la acțiunile de plantare, o parte dintre ei au decis să doneze, pentru ca în numele lor să fie plantați puieții de către firme de specialitate.

Pentru PFBRo, cele mai mari dificultăți în cadrul acțiunilor de împădurire cu voluntari, din 2011 și până acum, au fost legate de vreme: fie sezon ploios în lunile de plantare (martie-aprilie, noiembrie), fie sezon secetos în vară și toamnă. Ambele situații au necesitat flexibilitate din partea tuturor: organizatori, parteneri, voluntari și printre măsurile cele mai folosite au fost mutarea acțiunilor de plantare într-o altă zi și chiar în următorul sezon de plantare.

Anul acesta, PFBRo a continuat seria acțiunilor de împădurire și cu toată situația de criză existentă (pandemia de coronavirus), cu ajutorul partenerilor, folosind munca firmelor de împădurire și mijloacele mecanizate, au reușit să planteze 500.000 de puieți forestieri, pe 113 hectare. În cei zece ani de proiect, Plantăm Fapte Bune în România a împădurit cu 1,5 milioane de puieți, aproape 400 de hectare, în 32 de județe, cu ajutorul a 44.000 de voluntari.

De ce a hotărât CELSO să ajute

Agenția de marketing CELSO a dorit să vină în sprijinul acestui proiect, prin eDezvoltator.ro, website ce promovează ansambluri rezidențiale. Programul de Implicare Socială al eDezvoltator.ro susține diverse cauze, pe care le consideră speciale, cu un real impact pozitiv asupra societății din România. Echipa CELSO a fost impresionată de rezultate excelente ale acestor campanii de împădurire, precum și de inițiative precum Green Endorsement sau aplicația ”Harta tăierilor ilegale”.

Așadar, eDezvoltator.ro și-a adus contribuția pentru acest proiect, prin construirea unui website, începând cu partea de design, implementare, dar și tehnici de SEO (search engine optimization). Conform dorinței președintelui asociației, Marin Toma, website-ul este unul cu design minimalist, unde culoarea verde predomină, pentru a fi în ton cu spiritul misiunii lor.

Informațiile prezentate se bazează pe activitatea acestora, pe numeroasele lor campanii de succes, pe rezultatele ce vorbesc de la sine, dar mai ales, pe scopul nobil care îi motivează în fiecare an să continue. Acela de a proteja și îmbogăți mediul înconjurător, pentru a lăsa generațiilor următoare o țară mai curată și mai verde.

Toate aceste servicii sunt donația eDezvoltator.ro și vor asigura rezultate și în anii următori, prin eforturi continue de optimizare ale website-ului. Promovarea în mediul online a unor astfel de inițiative lăudabile este esențială, deoarece contribuie masiv la vizibilitatea lor și, implicit, la educarea populației cu privire la importanța conservării mediului înconjurător.