Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/aeronava-avion-in-zbor-oameni-2105/

Teama de zbor este un sentiment pe care nimeni nu şi-l doreşte. Poate avea o mulţime de motive, ce pot fi analizate şi depăşite cu ajutorul unui psiholog. De cele mai multe ori, anxietatea generală este cauza disconfortului dinaintea şi din timpul zborului. Important este să-ţi controlezi frica şi să ajungi cu bine la destinaţie. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în acest sens.

Evită sursele de stres din ziua zborului

Motivele pentru care călătorim pe calea aerului sunt cele mai diverse. Distanţele lungi sunt cel mai uşor de parcurs cu avionul, indiferent că vorbim de călătorii de agrement, vizite de familie sau deplasări de serviciu sau afaceri. Frica de zbor poate varia de la o senzaţie de disconfort, în momentul decolării, până la nopţi albe înaintea plecării. Din acest motiv, este bine să elimini orice potenţială sursă de stres de acasă până la scara avionului. Aeroporturile sunt, prin definiţie, spaţii aglomerate, în care este greu de ajuns. Ca să eviţi nervii petrecuţi în trafic la volan, la care se adaugă grija parcării maşinii cât timp eşti plecat, cel mai înţelept este să cauţi servicii de transport aeroport. Astfel, te poţi relaxa în timpul drumului citind sau purtând o conversaţie, în timp ce, de condus, se ocupă specialişti în domeniu. Timpul este la fel de important. Pe măsură ce realizezi că întârzii, nivelul de stres creşte, iar acest lucru nu ajută la diminuarea fricii de zbor. Planifică-ţi eficient călătoria şi acordă-ţi un răgaz de relaxare în cafenelele aeroportului, pentru a avea un zbor cât mai liniştit.

Alege un loc liniştitor

Din fericire, călătoriile pe calea aerului te ajută să controlezi toate detaliile. Dacă asociezi teama de zbor cu înălţimea la care te vei afla, lasă locurile cu vedere splendidă de la geam pentru amatorii de fotografii şi senzaţii tari. În funcţie de timpul şi energia pe care doreşti să le aloci programării unei călătorii, poţi ajunge chiar să urmăreşti schema aeronavei şi să alegi locurile cele mai sigure. Sau, pe cele mai confortabile, cu spaţiu extra pentru picioare. Orice pentru confortul tău fizic şi psihic. Dacă suferi de claustrofobie, locurile dinspre culoar îţi vor oferi acel spaţiu de respirat în lateral şi prilejul de a te ridica, ori de câte ori simţi nevoia, fără a stânjeni vecinii de scaun.

Discută cu echipajul

Dacă respecţi regula de mai sus şi ajungi la timp la poarta de îmbarcare, vei putea chiar să-i cunoşti pe membrii echipajului de zbor. Aceştia au pregătire specială pentru gestionarea problemelor pasagerilor anxioşi. Interacţiunea nu trebuie să se limiteze doar la însoţitorii desemnaţi zonei în care se află locul tău. Poţi chiar solicita, amabil, să-l cunoşti pe pilot, experienţă care îţi va oferi un plus de încredere în om şi în aparatul pe care îl stăpâneşte.

Controlează-ţi respiraţia

Dacă ai mai avut probleme de anxietate şi ai avut parte de tratament specializat, cu siguranţă, cunoşti importanţa controlului respiraţiei pentru depăşirea unui astfel de episod. Pe măsură ce creşte panica, respiraţia devine superficială şi plămânii nu se mai oxigenează cum trebuie. De aici pornesc toate problemele fizice asociate. Impune-ţi să respiri încet şi profund, pe nas şi pe gură, de 5 sau 10 ori, şi vei simţi instantaneu o îmbunătăţire. De altfel, respiraţia este singurul instrument pe care îl ai la îndemână pentru a opri un atac de panică. Pentru o senzaţie de prospeţime, poţi mesteca gumă mentolată sau alte produse asemănătoare cu efect calmant.

Ascultă, priveşte, citeşte

Ia cu tine în cabină o revistă sau o carte bună, care te relaxează sau te ţine conectat până la destinaţie. Dacă nu poţi citi, foloseşte playerul media al aeronavei sau tableta personală pe care ai descărcat un film preferat. Sau, pune-ţi căştile şi ascultă playlistul realizat special pentru zborul tău. Atenţie la folosirea dispozitivelor electronice! Acestea trebuie setate, în permanenţă, pe modul avion.

Frica de zbor este o senzaţie care poate fi controlată. Dacă soliciţi ajutor specializat, un psiholog te va învăţa exact ce trebuie să faci pentru a călători liniştit. Indiferent de gradul temerilor tale, este bine să fii cât mai liniştit în ajunul şi în ziua zborului şi să profiţi de prezenţa liniştitoare a oamenilor, cărţilor şi dispozitivelor media în cabina avionului.

 

 

 

transfero.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.