Piața muncii viitorului se anunță a fi plină de surprize, având ȋn vedere estimările specialiștilor, cum că 85% dintre meseriile care vor exista ȋn 2030 nu au fost ȋncă inventate. Potrivit raportului Future of Jobs 2020, printre cele mai căutate profesii din următoarele decenii vor fi analiști de date și oameni de știință, specialiști în AI și învățare automată, precum și ingineri specializați în robotică.

Chiar dacă, deocamdată, nu știm exact ce ne așteaptă, observăm o tendință către tehnologizare și digitalizare. Astfel, alfabetizarea digitală a tinerilor și “ȋmprietenirea” lor cu noile tehnologii devin condiții obligatorii pentru succesul profesional. Asta vor să facă autoritățile locale din județul Călărași, ȋn laboratorul digital inteligent construit la Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu”.

Din păcate, ȋn România, prea puțini elevi au acces la educație modernă. Pandemia ne-a arătat, ȋncă o dată, că avem multe restanțe ȋn acest domeniu. 250.000 de elevi nu au acasă internet sau dispozitive precum smartphone/laptop/tabletă. Mai mult, conform datelor INS, în 2018, în România, cei 1,7 milioane de copii înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial aveau la dispoziție, în școli, doar 136.365 de calculatoare. Asta înseamnă, în medie, 12 copii la un calculator. Tehnologia este foarte puţin prezentă în instituţiile de învăţământ și nici programa școlară nu a fost upgradată de ani de zile. Ȋn continuare se pune accent pe teorie și memorare a unor noțiuni, iar metodele de predare sunt învechite.

Cu o investiție de 100 de mii de euro, Consiliul Județean Călărași cu ajutorul Asociației INACO au creat locul perfect pentru pregătirea elevilor de gimnaziu și liceu pentru meseriile viitorului. La tehnologia de ultimă generație din SmartLab Călărași vor avea acces, ȋn mod gratuit, 39.000 de elevi și 4.000 de cadre didactice din județ.

Laboratorul digital inteligent este dotat cu: 30 laptopuri cu licențe și softuri de design grafic, o tablă inteligentă, 30 de ochelari VR, 2 roboți educaționali multifuncționali, 2 scannere 3D, 30 de creioane 3D, 6 imprimante 3D, dintre care una multicoloră și 5 monocolore.

Acesta le oferă şansa elevilor, încă de mici, să aibă contact cu lumea digitală. De asemenea, este un uriaș atuu pentru profesori, indiferent de vârstă, să ȋnvețe să lucreze cu echipamente 4.0.

Ȋn primă fază, cadrele didactice vor fi instruite, online, iar odată cu redeschiderea școlilor, copiii sunt așteptați ȋn SmartLab Călărași. Nu doar orele de informatică sau robotică vor putea fi ținute aici, ci orice materie din programă poate fi predată cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, ochelarii de realitate virtuală, scannerele și imprimantele 3D pot fi folosite la clase precum geografia, biologia, chimia sau fizica.

Laboratorul va fi deschis zilnic, iar accesul elevilor și profesorilor călărășeni se va face pe bază de programare. Biblioteca Județeană “Alexandru Obobescu” va pune la dispoziția grupurilor o persoană special pregătită, care ȋi va asista și ghida permanent, ȋn timpul orelor.

Ȋn România, mai există 4 laboratoare digitale inteligente, ȋn București și Ilfov.

Tudor Communication SRL