

Una dintre cele mai importante etape pentru păstrarea motorului în stare foarte bună este schimbul de ulei. În general, acesta se schimbă în funcție de recomandările producătorilor, ținând cont și de modul în care a fost condusă mașina. Schimbul de ulei de motor este esențial pentru ca motorul să fie protejat, așa că nu amâna procesul. În continuare, îți prezentăm câteva informații interesante pe care toți șoferii ar trebui să le cunoască!
Când vine vorba despre momentul schimbului de ulei, fiecare kilometru parcurs în plus contează. Producătorii auto recomandă ca schimbarea să se facă la un anumit interval (de regulă între 15000-30000 km) însă în realitate contează mai mult numărul de kilometri parcurși zilnic. Astfel, o mașină care parcurge peste 100 km pe zi, va avea nevoie de un schimb de ulei mai rapid și nu doar din cauza atingerii pragului necesar, ci pentru ca motorul este intens folosit.
Probabil îți aduci aminte de anii ‘90 și chiar și o bună parte din anii 2000, când majoritatea șoferilor făceau schimbul de ulei singuri. Cei mai mulți alegeau să arunce uleiul în canalizare, ceea ce este ilegal având în vedere cât este de poluant. Din fericire, astăzi există sute de service-uri auto unde poți schimba uleiul la un preț decent.
Ai putea spune că este doar o practică de marketing, însă producătorii recomandă un anumit tip de ulei deoarece acela a avut cele mai bune rezultate în teste și în practică. Așa că este cel mai bine să ții cont de aceste recomandări pentru ca motorul să beneficieze de un ulei adecvat, care să îl protejeze.
Chiar dacă schimbul a fost realizat într-un service auto, ar fi bine să verifici nivelul pentru a ști că totul este în regulă. Poți face acest lucru după ce mașina a fost oprită câteva ore și a stat pe o suprafață plană.
Filtrul de ulei joacă un rol extrem de important în protejarea motorului, așa că trebuie schimbat odată cu uleiul. Un filtru costă foarte puțin și câteodată, găsești chiar și pachete promoționale de kit-uri pentru schimbul de ulei.
Primii kilometri parcurși după schimbul de ulei te pot ajuta să îți dai seama dacă totul este în regulă sau nu. Este bine ca după primii 1000 km să verifici nivelul acestuia și dacă ți se pare scăzut, să te adresezi service-ului pentru a investiga problema. S-ar putea să existe anumite pierderi.
Unele modele de mașini consumă extrem de puțin ulei, astfel încât nu este nevoie de completare între schimburile de ulei. Altele modele vor consuma mai mult ulei, de aceea trebuie să verifici periodic nivelul acestuia și să nu te bazezi doar pe martorul din bord.
În cazul în care ai posibilitatea și priceperea de a schimba uleiul pe cont propriu, este extrem de important să reciclezi uleiul. Îl poți preda la un centru de reciclare sau chiar și la o benzinărie, pentru că foarte multe au parteneriate cu firme care colectează uleiul uzat.
Așa cum am menționat și mai devreme, verificarea nivelului de ulei este esențială și la fel este și verificarea culorii acestuia. Un ulei negru poate reprezenta un semnal de alarmă, mai ales dacă este schimbat recent.
Ultimul sfat pe care ți-l dăm este legat de achiziționarea uleiului: întotdeauna alege magazinele autorizate pentru a avea garanția unui ulei calitativ și la un preț foarte bun. Contează mult și modul în care a fost depozitat uleiul, iar magazinele specializate știu care sunt condițiile ideale.
Sperăm ca informațiile prezentate să îți fie de folos!
www.autoeco.ro
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.