Să lucrezi de acasă poate fi o provocare. Chiar dacă pare mai comod, faptul că ți-ai schimbat vechiul ritual de pregătire de dimineață, că ai renunțat la drumul până la job și nu mai ai atât de mult contact cu colegii de muncă îți poate afecta atât starea psihică, cât și productivitatea pe termen lung.

Atunci când lucrai la birou, asociai casa cu relaxarea. Așa că, în timpul lucrului de acasă, ai tendința inițial să lucrezi mai mult și chiar peste program, deoarece atmosfera confortabilă din propriul tău dormitor sau sufragerie îți dă impresia de relaxare. Însă, această falsă izbucnire de motivație și productivitate nu va funcționa mult timp. Creierul nu va mai știi să diferențieze ce funcție are camera în care lucrezi și îți va fi mult mai greu să te relaxezi. Este foarte important să încerci să separi cât mai mult munca de viața personală chiar și când lucrezi de acasă.

Iată 3 sfaturi practice, care te vor ajuta să-ți păstrezi o balanță în această nouă formă de lucru!

1. Păstrează ținuta de job

Într-adevăr, este mult mai comod să rămâi în pijamale și să te așezi la birou imediat cum te trezești. Însă, trecerea de la pijama la hanorac, te va înviora și te va binedispune. Schimbarea ținutei în una diferită de cea de casă în timpul telemuncii ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică, pentru că un tonus mai bun, care atrage implicit și productivitatea, poate fi stimulat din exterior. Astfel, Vgeneration îți pune la dispoziție ținute casual, care sunt cele mai potrivite pentru lucrul de acasă. Mai mult decât atât, dacă te îmbraci pentru muncă de la începutul zilei, vei fi pregătit pentru orice conferință video cu colegii.

1. Ia-ți pauze de la ecran

Este bine știut faptul că petrecem din ce în ce mai mult timp în fața ecranenor, fie că este vorba de laptop, tabletă sau telefon. Folosim gadgeturile atât la job, cât și pentru destindere. Conform unor studii, statul ore în șir în fața ecranelor afectează vederea, scade concentrarea și are un efect negativ asupra posturii. Prin urmare este necesar ca atunci când îți iei pauze să nu rămâi tot pe scaun. Încearcă să te deplasezi dacă este posibil în altă cameră, să faci 5 minute de stretching sau chiar să ieși în fața casei.

1. Menține legătura cu colegii

Lucrând de acasă, ești mai tentat să comunici cu colegii pe e-mail sau pe chat. Din păcate, nu te mai poți întâlni cu ei față în față atunci când mergi să-ți faci o cafea sau la cantină. Abilitățile de comunicare sunt foarte necesare atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Ele trebuie menținute, deoarece nu poți să știi niciodată când va trebui să ai un interviu sau să formezi o conexiune de business. Comoditatea mesajelor scrise te face să-ți pierzi din abilitățile verbale. De aceea, este foarte important să încerci pe cât posibil să comunici cu colegii tăi prin telefon sau chiar să programați conferințe video săptămânale, pe lângă cele obligatorii.

Prin urmare, nu ar trebui să lași munca de acasă să te facă să cazi în plasa comodității. Ar fi bine să fii conștient de beneficiile păstrării unei balanțe și să începi să pui în practică soluțiile propuse în acest articol ca să rămâi sănătos și productiv.

Vgeneration (S.C. FASHION LIFESTYLE & DISTRIBUTION S.R.L.)

Adresa: Str. Tipografilor, nr. 29, sector 1, Bucuresti

Contact: office@vgeneration.ro