COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:00 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Ți s-a spus de multe ori că ai o voce pentru reclame, așa că, mai în glumă, mai în serios, te-ai gândit vreodată să profiți de această însușire a ta și să îți transformi timbrul vocal aparte într-o meserie care să îți aducă și ceva satisfacții financiare? Dacă da, avem pentru tine câțiva pași pe care să îi respecți pentru a deveni voice over Romania.

Cursuri de voice over

Chiar dacă ești conștient că ai o voce aparte și cei din jur ți-au confirmat-o și ei, asta nu înseamnă că este de ajuns. Potrivit Yellow News, este nevoie și de niște cursuri de voice over. Alege drept îndrumător un bun profesionist care să te ajute să îți stăpânești mai bine vocea, să știi cum să te joci cu intonația, și multe alte ”trucuri”. În plus, vei învăța cum să folosești în mod corect microfonul, cum să îți editezi vocea să sune mai bine.

Exersează cât mai mult

Cu toate că urmezi cursuri de specialitate, nu este suficient. Exersează cât poți de mult, fii atent la radio sau la televizor la o voce pentru reclame care îți place mult și încearcă să îți aproprii timbrul vocal cât mai mult, citește cu voce tare, înregistrează-te și ascultă cum sună, vezi unde mai ai de lucrat și perfecționează-te permanent.

Acumulează experiență

La început, este normal să nu fii asaltat de oferte. De aceea, încearcă să te faci cunoscut. Acceptă anumite spectacole care au nevoie de voice over, chiar dacă la început nu vei fi plătit pentru asta. Va fi o experiență foarte importantă pentru tine, și în plus, vei avea suficiente material demo cu care mai apoi te poți prezenta pentru a intra în lumea profesioniștilor.

Ai grijă permanent de vocea ta

Adevărații profesioniști, acei voice over România pe care îi admiri, au foarte mare grijă de vocea lor. De aceea, procedează și tu la fel. Evită să consumi acele produse care îți pot afecta timbrul vocal, nu fuma și nu îți irosi talentul.

Exerciții de dicție

Chiar dacă pare un sfat banal atunci când ai de gând să devii un voice over România cunoscut, nu uita că ai nevoie de exerciții de dicție. Vei avea o pronunție perfectă, vei fi mai sigur pe tine, și în plus, vei scăpa și de acel accent specific al zonei din care provii. Și, un mic truc de la profesioniști: respiră din diafragmă, și nu din piept.

Citește cât mai mult

Atunci când citești mult, ți se îmbunătățește vocabularul și nu te vei mai poticni atunci când rostești pentru prima dată un cuvânt. Producătorii nu au timp să-i învețe pe artiști sau pe voice overi cum să citească, așa că fii cel mai bun de la început până la sfârșit. Vei fi apreciat pentru profesionalismul tău și cel mai probabil vei fi chemat și la alte proiecte.

Fă-ți un demo

Pentru că vocea este atu-ul tău, atunci reține că ai nevoie de un demo bun. Potrivit Yellow News un demo bun contează enorm, așa că ai grijă ca acesta să surprindă tot ce e mai bun din vocea ta. De asemenea, un demo nu trebuie să fie prea lung, pentru că nimeni nu va avea răbdare să asculte până la sfârșit. Fă-ți demo-ul cunoscut, pune-ți vocea pe diverse site-uri specializate, nu aștepta să vină totul de-a gata!

Muncește pentru a fi cunoscut

Nu va veni nimeni la tine și să îți spună că abia așteaptă să îți folosească vocea într-o reclamă, un promo sau cine știe ce altceva. De aceea, găsește un agent care să te reprezinte, sau apelează la o firmă care se ocupă de servicii voice over. Trimite un mail cu acel demo despre care vorbeam mai sus la cât mai multe astfel de firme, muncește cât mai mult pentru a fi cunoscut. Și, mai ales, nu renunța după primele eșecuri. Luptă în continuare pentru a-ți urma pasiunea și cu siguranță vei fi răsplătit pentru perseverența ta.

Marius Călugăru

www.blogatu.ro