COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Recuperarea medicală joacă adesea un rol major în recuperarea herniei de disc. Metodele sale nu oferă doar o ameliorare imediată a durerii, dar te învață, de asemenea, cum să îți protejezi corpul pentru a preveni afecțiunile ulterioare.

Există o varietate de tehnici de kinetoterapie. Tratamentele pasive îți relaxează corpul și includ masaj tisular profund, terapie la cald și rece, stimulare electrică, precum  și hidroterapie.

Înainte de a putea începe tratamentul cu un kinetoterapeut, trebuie să primești o evaluare minuțioasă a stării tale de sănătate pentru a stabili liniile de bază și obiectivele de tratament.

În Centrul Medical Sanconfind, recuperarea medicală se face prin munca în echipă a mai multor specialiști, astfel:

  • În primul rând, pacientul beneficiază de o consultație din partea medicului specialist de recuperare, care îi stabilește, în funcție de diagnostic, un program complet de tratament, adică un set de proceduri de recuperare care se execută zilnic, timp de cel puțin 10 zile;
  • Atunci când sunt necesare investigații suplimentare pentru stabilirea corectă a diagnosticului, medicul poate recomanda realizarea anumitor analize, radiografii, RMN sau alte consultații de specialitate, pe care pacientul le poate face foarte simplu și rapid în aceeași locație, Centrul Medical Sanconfind fiind un centru multidisciplinar;
  • Pe baza fișei de proceduri prescrise de medic, pacientul este preluat de către terapeuți, pentru realizarea procedurilor recomandate;
  • Kinetoterapeutul compune exercițiile pentru zona afectată, pe baza recomandărilor prescrise de medic în fișă, și supraveghează pacientul să efectueze corect exercițiile;
  • Profesorul de sport indică ce exerciții să realizeze pacientul în bazinul cu apă sarata (hidrokinetoterapia);
  • Asistentul medical se ocupă de terapiile electrice, setând din combinele de electroterapie, programele recomandate pentru diagnosticul respectiv;
  • Asistentul medical pregătește baia la cada individuală (hidroterapia).

Așadar, analizând istoricul tău medical, evaluând mișcarea și postura și punând întrebări despre diagnosticul tău, medicul și terapeuții te vor ajuta să stabilești un program de recuperare medicală realist.

Timpul de recuperare medicală variază de la persoană la persoană. Depinde în mare parte de amploarea problemei și de tipul de tratament pe care îl utilizezi, dar majoritatea oamenilor, observă îmbunătățirea simptomelor după primele 10 zile.

Tratamente fizice pasive pentru hernia de disc

  • Masajul mușchilor din profunzime:

Există mai mult de 100 de tipuri de masaj, dar masajul țesuturilor adânci este o opțiune ideală dacă ai hernie de disc, deoarece terapeutul va pune o presiune mai mare asupra musculaturii, pentru a detensiona nervii din zona afectată.

  • Terapia caldă și rece:

Atât terapiile calde, cât și cele reci oferă propriul set de beneficii, iar kinetoterapeutul tău, poate alterna procedurile prescrise de medic, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Kinetoterapeutul poate folosi exerciții de încălzire pentru a crește fluxul de sânge în zona țintă. Aportul de sânge ajută la vindecarea zonei, furnizând suplimentar oxigen și nutrienți. De asemenea, sângele elimină produsele secundare din spasmele musculare.

În schimb, terapia la rece (numită și crioterapie) încetinește circulația. Acest lucru reduce inflamația, spasmele musculare și durerea.

  • Hidroterapia:

După cum sugerează și numele, hidroterapia implică terapia prin apă, cu mișcări în bazinele amenajate, supravegheate de profesori de sport, sau în căzi individuale. Ca tratament pasiv, hidroterapia poate implica pur și simplu șederea într-o cadă cu hidromasaj sau un duș cald subacval. Hidroterapia ameliorează ușor durerea și relaxează mușchii.

  • Stimularea nervului electric transcutanat (TENS):

Un aparat de electroterapie denumit TENS, folosește un curent electric pentru a-ți stimula mușchii. Sună intens, dar nu este și dureros. Electrozii lipiți de piele trimit un mic curent (impuls) electric în punctele cheie de pe calea nervoasă, prin tegument. TENS reduce spasmele musculare și, în general, s-a constatat că declanșează eliberarea de endorfine, care sunt calmante naturale ale durerii corpului tău.

  • Tracţiune:

Scopul tracțiunii este de a reduce efectele gravitației asupra coloanei vertebrale. Prin deplasarea ușoară și controlată a inelelor vertebrale, folosind o masă de tracțiune, intenția este de a reduce hernia de disc. Analogia seamănă foarte mult cu o anvelopă plană „care dispare” atunci când pui un cric sub mașină și iei presiunea din pneu. Poate fi efectuată la nivelul coloanei vertebrale cervicale sau lombare, numai sub supravegherea atentă a medicului și kinetoterapeutului executant.

Tratamente active pe care le poți încerca în kinetoterapie

Tratamentele active ajută la abordarea flexibilității, posturii, rezistenței și mișcărilor articulare. Un program de exerciții este prescris de medicul de recuperare medicală și efectuat de terapeut, pentru a obține rezultate optime. Acest lucru nu numai că îți reduce durerea recurentă, dar va fi benefic și pentru sănătatea ta generală. Kinetoterapeutul va lucra cu tine pentru a dezvolta un program bazat pe diagnosticul specific și istoricul sănătății tale.

  • Stabilitatea măduvei:

Mulți oameni nu își dau seama cât de important este să ai o măduvă puternică pentru sănătatea coloanei vertebrale. Mușchii de bază (abdominali) îți ajută mușchii spatelui să îți sprijine coloana vertebrală. Atunci când mușchii de bază sunt slabi, aceasta pune o presiune suplimentară asupra mușchilor spatelui. Kinetoterapeutul te poate învăța exerciții de stabilizare de bază pentru a-ți întări spatele.

  • Flexibilitate:

Învățarea tehnicilor adecvate de întindere și flexibilitate te va pregăti pentru exerciții aerobice și de forță. Flexibilitatea ajută corpul să se miște mai ușor prin evitarea rigidității.

  • Hidroterapia:

Spre deosebire de a sta pur și simplu într-o cadă cu hidromasaj, hidroterapia activă sau hidrokinetoterapia, poate implica aerobic pentru a ajuta la condiționarea corpului tău fără stres inutil.

  • Consolidarea musculara:

Mușchii puternici sunt un sistem excelent de susținere a coloanei vertebrale și de evitare a durerii.

Kinetoterapeutul tău te va învăța modalități de a-ți proteja și consolida spatele pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor dureri. Este posibil să înveți principii de îngrijire de sine, astfel încât să înțelegi cum să îți tratezi cel mai bine simptomele. Scopul final este să îți dezvolți cunoștințele, să eviți o intervenție chirurgicală și să menții un stil de viață sănătos, pentru a avea o viață fără durere.

Este esențial să înveți cum să îți exersezi și să îți protejezi spatele după încheierea terapiei fizice formale. Dacă nu implementezi lecțiile învățate în timpul terapiei fizice, nu te vei bucura de rezultatele sale pe termen lung. Având grijă de spatele tău, poți preveni durerea ulterioară a herniei de disc.

Recuperare medicală pentru durerile de spate

Recuperarea medicală poate fi recomandată în combinație cu medicamente antiinflamatorii, relaxante musculare sau medicamente pentru durere și poate îmbunătăți starea generală. După câteva săptămâni, recuperarea medicală poate asigura ameliorarea durerilor pe termen lung, poate îmbunătăți flexibilitatea și restabili funcția coloanei, fără tratament suplimentar.

Pacienții cu hernie de disc, care încearcă să evite intervenția chirurgicală, pot merge în Centrul Medical Sanconfind, pentru a găsi îngrijiri individualizate.

Indiferent dacă starea ta este legată de vârstă sau vătămare, ți se pot oferi cele mai bune șanse de a găsi alinare pe termen lung și de a reveni la un stil de viață sănătos și fără durere.

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.