Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În timpul zilelor caniculare de vară, căldura poate fi insuportabilă, așa că mereu căutăm noi soluții ca să ne răcorim. De departe, cele mai eficiente metode sunt folosirea unui ventilator sau a unui aparat de aer condiționat. Acestea funcționează diferit, iar fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje. Așa că, dacă nu știi ce să alegi, îți venim în ajutor cu sfaturi, pentru a fi sigur că vei cumpăra cel mai bun dispozitiv pentru locuința ta.

Consumul de energie

Aparatele de aer condiționat consumă mai multă energie electrică decât un ventilator, mai ales în timpul verii, când sunt folosite constant. Totuși, aparatele de aer condiționat au o putere foarte mare de răcire a aerului și de menținere a unei temperaturi constante.

De cealaltă parte, ventilatorul consumă mai puțină energie dar nici nu răcește aerul din încăpere. Ventilatorul disipă căldura produsă de organism și evaporă transpirația de pe piele, producând astfel o senzație de răcorire. Acesta nu scade temperatura dintr-o încăpere, însă ajută la evaporarea umezelii de pe pielii. Ventilatorul are efect doar atunci când te afli în zona sa de acțiune, așa că nu este recomandat să îl lași pornit când nu ești acasă, cum poți face în cazul unui aparat de aer condiționat.

Ventilatoarele consumă 1% din energia utilizată de un aparat de aer condiționat. Așa că, dacă vrei să faci economie la factura de electricitate, ar fi recomandat să optezi pentru un ventilator, pe care îl poți lăsa să funcționeze chiar și 24 de ore și tot va consuma mai puțin decât un aparat de aer condiționat.

Tehnologia de răcire

Aparatul de aer condiționat funcționează pe baza unui schimb de temperatură între două medii diferite, cu ajutorul unor agenți termici. Aerul suflat de aparat nu provine de afară, ci este aer răcit sau încălzit, recirculat. Practic, pentru răcire, aerul din încăpere este tras în interiorul aparatului, răcit cu ajutorul freonului care se află în stare lichidă, în interiorul țevilor, iar apoi suflat înapoi în cameră.

În schimb, un ventilator de cameră nu va fi niciodată la fel de eficient, în comparație cu un aparat de aer condiționat, când vine vorba de răcire. Ventilatorul ajută doar la circularea aerului din încăpere. Așa că, dacă aerul are 35 de grade C, atunci când pornești ventilatorul, temperatura acestuia nu va scădea. Însă, temperatura percepută de corp, la nivelul pielii, va fi mai scăzută.

Cu cât jetul de aer este mai rapid, cu atât mai repede se va evapora transpirația de la nivelul pielii. Însă, chiar dacă vei simți o senzație răcoritoare, la nivelul pielii, temperatura curentului de aer nu va fi diferită de cea ambientală.

Eficiență

Deși ventilatoarele de cameră sunt ideale din mai multe puncte de vedere, ele nu sunt prea eficiente în zilele cu temperaturi extreme. Ventilarea aerului din cameră nu este o metodă eficientă pentru a reduce temperatura dintr-o încăpere. Așa că ar fi indicat să nu folosești un ventilator, dacă în încăpere este o temperatură mai mare de 35°C. Circularea aerului cald într-o încăpere poate accentua senzația de căldură. În plus, ventilatoarele nu scad nivelul de umiditate dintr-o încăpere, așa cum fac aparatele de aer condiționat. Iar, într-o zi foarte călduroasă, umiditatea crescută poate accentua senzația de moleșeală și de oboseală.

 

În schimb, aparatele de aer condiționat consumă mai multă energie, însă sunt mult mai eficiente, când vine vorba de scăderea temperaturii dintr-o încăpere. În plus, au o putere mult mai mare de răcire și sunt eficiente și în spații mai mari. Așa că, dacă într-o încăpere sunt peste 35°C, cea mai bună soluție ar fi aerul condiționat.

 

Așadar, ventilatorul de cameră poate fi o alegere bună dacă nu vrei să consumi foarte multă energie electrică. În plus, este mai ieftin și poate fi mutat dintr-o cameră în alta, în funcție de locul în care îți desfășori activitatea. În schimb, aerul condiționat este mult mai eficient, mai ales în zilele în care temperaturile ating valori extreme, și poate fi folosit și în timpul sezonului rece, pentru a încălzi locuința. Acum, găsești la Carrefour aparate de aer condiționat, de la 1200 de lei, așa că poți alege oricând unul pentru locuința ta.

 

 

 

carrefour.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.