În proporție covârșitoare, tuturor ne plac casele care sunt decorate cu profile decorative. În zilele noastre, este incorect să spunem că ne plac pentru că sunt vechi. Asta pentru că se pot construi case care să arate identic cu cele vechi de sute de ani. Și pot fi folosite profile decorative care sunt produse cu tehnologia actuală, gândite să reziste în timp și a căror întreținere este la îndemână. Cum sunt cele de la NMC România.

Un motiv pertinent pentru care ne plac casele vechi este acela că acestea erau construite și proiectate folosind proporții clasice, inspirate cu precădere din natură. Din păcate, acest aspect se întâlnește tot mai rar la construcțiile moderne. O posibilă explicație ar fi că trăim într-o epocă a “caselor de producție”, epocă în care nu mai sunt respectate regulile designului clasic. O dată din pricina timpului de execuție, care trebuie să fie scurt. Apoi din pricina costurilor care trebuie minimizate.

Profilele decorative de exterior respectă regulile clasice de design

Grecii și romanii sunt cei care au stabilit normele clasice de design, care ajung să fie reafirmate în perioada Renașterii. Modelul grecilor și al romanilor pentru proiectare a fost dintotdeauna natura și omul. În ambele exista proporții perfecte care au fost denumite raportul de aur. O legătură vizuală între corpul uman și sistemul clasic de proporții este oferit de cariatidele găsite la Acropola din Atena. Acestea sunt sculpturi feminine care servesc drept coloane. Și cariatidele sunt doar un exemplu. Toate profilele decorative de exterior care sunt folosite în zilele noastre și pe care le găsiți pe siteul NMC România erau folosite și în trecut. Este adevărat că din alte materiale. Cum la fel de adevărat este că profilele decorative din polistiren sau poliuretan sunt produse pentru a rezista și pentru a cultiva și hrăni nevoia oamenilor de frumos.

Regulile clasice sunt obligatorii atunci când folosim profile decorative de interior

De Arhitectura este una dintre puținele lucrări majore ale arhitecturii antice la care avem acces și în prezent. A fost dedicată împăratului Augustus și este gândită ca un tratat al arhitecturii grecești și romane. Este scrisă de inginerul și scriitorul roman Vitruvius care a insistat foarte mult că arhitectura este o imitație a naturii și că proporțiile corpului uman formează așa-zisele triunghiuri de aur. Astfel, Vitruvius explică felul în care ne simțim atunci cand ne aflam într-o cameră amenajată în stil clasic prin faptul că aceasta a fost concepută și aranjată la scară umană. Apare o stare de bine și de je ne sais quoi care produce încântare.

De exemplu, înainte de 1940, toate profilele decorative folosite într-o încăpere erau dispuse conform unei scări clasice. Și nu doar acestea urmau cu strictețe regulile impuse de către scara clasică. Inclusiv șina scaunului trebuia să fie la nivelul atins de înălțimea pervazului. Acest aspect era valabil mai ales în casele în stil clasic sau colonial, unde încăperile erau legate arhitectural prin profile decorative.

Într-o cameră amenajată în stil clasic se va ține cont întotdeauna ca modelele ferestrelor și a ușilor să fie conectate prin intermediul profilelor într-un mod armonios. Rezultatul va fi o cameră organizată și închegată, care impresionează prin prestanță și armonie.

NMC România