Centrul de Date strange laolalta  generatori, furnizori si consumatori de Date (Informatii), atat din zona domestica (persoane), cat si din zona organizationala (Organizatii neguvernamentale, Institutii, Societati comerciale, Corporatii, etc), oferindu-le acestora, de-a gata, fara mari eforturi financiare, umane, tehnologice si de know-how, posibilitatea rapida de a lucra, oricand si de oriunde, la cel mai inalt nivel tehnologic si de securitate.

Drumul constituirii unui Centru de Date este lung, anevoios, plin de surprize si costisitor. Din aceste motive doar marile Corporatii si-au permis sa demareze sau sa dezvolte proiecte vizand realizarea unor Centre de Date moderne, in care sa se regaseasca cele mai bune solutii, capabile sa asigure, non-stop, posibilitatea ca toti utilizatorii lor sa dispuna, in deplina securitate, de toate facilitatile de stocare, procesare si comunicare pe care si le-ar fi dorit in sistemele Informatice proprii, dar pe care, cu siguranta, nu si le-ar fi permis.

Majoritatea Centrelor de Date sunt in curs de transformare, dezvoltare sau perfectionare.

Ele sunt in cautarea celor mai potrivite solutii pentru :

- etapa in care se afla,

- specificul pe care si-l propun,

- locatiile de care dispun,

- nivelul de securitate pe care doresc sa-l ofere utilizatorilor,

- puterea financiara pe care o au, etc.

Cateva din criteriile de care proiectul unui Centru de Date trebuie sa tina seama sunt :

- locatia fizica aleasa trebuie sa fie cat mai sigura, practic fara risc de inundatie, incendiu, alunecare de teren, cutremur, etc;

- dotarea minimala a locatiei cu sisteme :

-- impotriva efractiei,

-- pentru stingerea automata a incendiilor,

-- de climatizare,

-- de alimentare cu energie electrica,

-- de conectare la Internet;

- timpul de functionare cat mai aproape de maxim, ceea ce presupune :

-- dotari suplimentare (de avarie) :

-- surse neinteruptibile de curent si generatoare capabile sa preia intreaga sarcina pentru o durata cat mai mare;

-- canale de transmisie multiple si diversificate (furnizori, protocoale);

-- echipamente fiabile;

- monitorizarea temperaturii, umiditatii, curentului si a altor factori de Mediu,

de la distanta.

Problema principala intr-un Centru de Date o constitue Consumul de Energie. Este de retinut ca :

- in Salile ocupate de Centrul de Date propriu-zis (camera Serverelor si Spatiile destinate Dispozitivelor de Stocare si Retelisticii) consumul reprezinta 50% din consumul total de Energie al intregii cladiri,

- iar Energia consumata de instalatiile de Climatizare reprezinta la randul ei 50% din Energia consumata in Salile ocupate de Centrul de Date propriu-zis .

Factorii de Mediu care solicita din plin Climatizarea sunt Temperatura si Umiditatea. Aceste doua caracteristici pot si trebuie monitorizate incontinuu de la distanta. Alte caracteristici ale Mediului dintr-un Centru de Date pot avea si ele influente nefaste (cum ar fi : accesul neautorizat, aparitia fumului, a focului, a apei, a miscarii, etc) asupra starii si functionalitatii echipamentelor.Toate aceste caracteristici pot fi si ele monitorizate de la distanta.

La intrebarea “De unde se pot procura echipamentele de Monitorizare temperaturii, umiditatii, curentului si a altor factori de Mediu ?” raspunsul l-a dat o cautare simpla pe Internet de tipul “Monitorizare Temperatura Umiditate Curent”.

Oferta nu este foarte mare…

Exista insa o firma in Romania care, se pare ca, abordeaza acest subiect cu profesionalism.

Ea are statutul de Authorised Reseller al Companiei americane Avtech Software pentru o gama larga si diversificata de echipamente de Monitorizare a Mediului (Room Alert - Servere, Senzori, Accesorii si Software). Aceste solutii, dezvoltate de-a lungul a peste trei decenii, sunt premiate in ultimii ani in mod constant, iar aria lor de raspandire este uriasa : peste 180 de tari, Antartica si chiar in Spatiu.

Mai multe informatii puteti gasi pe Site-ul https://www.roomalert.ro, pe Youtube, Facebook, LinedIn, cat si in Catalogul SEAT(SICAP) la Achizitii Directe.