Prin Hotărârea pronunțată în data de 09.07.2020 în cauza C‑81/19 având ca obiect trimiterea preliminară a Curții de Apel Cluj, CJUE reține că o clauză contractuală, chiar și nenegociată, care reia o normă supletivă din dreptul intern, nu intră în sfera de aplicare a Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive.

București, 10 iulie 2020: Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat printr-o Hotărâre mult așteptată de instanțele române poziția exprimată de avocații Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) în numele clientului Banca Transilvania cu privire la aplicabilitatea principiului nominalismului în contractele de credit, poziția avocaților ZRVP fiind preluată de instanța europeană în contradicție cu concluziile avocatului general respectiv cu punctele de vedere exprimate de Comisia Europeană și Guvernul României. Decizia CJUE este importantă pentru soluționarea litigiilor dintre debitori și bănci, în sensul că debitorul are obligația restituirii împrumutului în valuta convenită și indiferent de fluctuațiile monedei respective.

CJUE răspunde la întrebarea adresată de instanța de trimitere astfel: Articolul 1 alineatul (2) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretat în sensul că o clauză contractuală care nu a făcut obiectul unei negocieri individuale, ci reflectă o normă care, potrivit legii naționale, se aplică între părțile contractante în lipsa unui acord diferit în această privință, nu intră în domeniul de aplicare al acestei directive.

Echipa ZRVP care a asigurat reprezentarea cu succes a clientului a fost formată din Stan Tirnoveanu (senior partner), Laura Retegan (managing associate) și Alexandru Iorgulescu (managing associate).  Practica de litigii de drept bancar din cadrul ZRVP cuprinde peste 12 avocați și gestionează un portofoliu de peste 15 instituții de credit, fiind unul dinte cele mai apreciate departamente specializate din România.

Despre Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 67 de avocați, dintre care 13 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu și Mihai Băjenaru (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Departamentul Comunicare

SCA Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners