

COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate COD PORTOCALIU: 06-05-2025 ora 15 Intre 15:40 si 16:30 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, cantități de apă ce vor depăși local 25-30 l/mp. in Județul Sibiu; COD GALBEN: 06-05-2025 ora 15 Intre 15:30 si 17:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Mureş, Județul Harghita, Zona joasă a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 06-05-2025 ora 15 Intre 15:25 si 16:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Timiş; COD GALBEN: 06-05-2025 ora 15 Intre 15:15 si 17:30 se va semnala Local, averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, izolat intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Bistriţa-Năsăud;
Schimbul de ulei este o procedură care prelungește durata de viață a motorului mașinii tale. Frecvența schimburilor este influențată de mai mulți factori, printre care numărul de kilometri parcurși, stilul de condus, calitatea uleiului și filtrelor, condițiile de trafic și infrastructură. Ca să înțelegi când trebuie să faci acest schimb este important să cunoști rolul acestui lubrifiant pentru buna funcționare a componentelor unui motor auto.
Răspunsul cel mai simplu îl regăsești în cartea tehnică a mașinii. Manualul proprietarului nu acoperă însă variabilele de mai sus. Pentru întreținerea mașinii, cel mai bine este să ai un atelier auto sau un mecanic care ține evidența acestor intervaluri. Autoturismele de generație mai nouă au indicator de bord care avertizează periodic când au trecut 12.000 până la 15.000 de kilometri de la ultima intervenție. Din acest motiv este importantă resetarea acestui senzor după fiecare schimb, ca să fii avertizat atunci când mai ai aproximativ 3.000 de kilometri până la următorul.
Uleiul și filtrele auto fac parte din consumabilele mașinii, așa că nivelul și consistența trebuie verificate periodic. Pentru nivelul de ulei ai la dispoziție joja, un indicator care îți arată suprafața ocupată de lichidul din rezervor, cu mențiuni vizibile între minim și maxim. Verificarea nivelului de ulei se face foarte simplu: identifici joja, o ridici, o ștergi la capăt cu un șervețel sau o cârpă, o introduci înapoi în tub și te uiți unde se oprește urma de ulei. Dacă este în intervalul dintre minim și maxim, totul este în regulă. Dacă este sub valoarea minimă, completează până la semn. Această procedură trebuie repetată măcar o dată pe lună sau înainte de fiecare drum lung. Ca să poți completa atunci când este nevoie, trebuie să ai tot timpul în portbagaj un recipient cu ulei de bună calitate. Nu renunța la acest criteriu pentru a face economie, mai bine caută în mai multe locuri până găsești ulei auto la preț avantajos, fără a pierde din calitatea pe care ți-o oferă producătorii de renume. Observă totodată și culoarea uleiului, care trebuie să fie maro sau negru. Orice altă nuanță sau prezența unor particule metalice în lubrifiant înseamnă un drum la service pentru verificări.
Uleiul este un element-cheie pentru orice motor performant, pentru că micșorează frecarea, asigură lubrifierea, reduce uzura și menține temperatura scăzută a componentelor. Acționează ca un instrument de curățare a motorului de murdărie, reziduuri sau urme de ulei vechi ars care pot deteriora angrenajul. Schimburile regulate te ajută să păstrezi motorul curat și să eviți contaminările cu potențial dăunător. De asemenea, între proprietățile uleiului auto se numără și crearea unui strat de protecție între componentele mobile ale motorului, prevenind uzura și coroziunea.
Când trece prea mult timp sau parcurgi kilometri peste limită fără să schimbi uleiul, acesta își pierde din proprietăți, îi scade vâscozitatea și provoacă frecare între piese care ajung să intre în contact direct, fără ungere. Cu cât este mai mare această fricțiune, cu atât se produc daune mai mari la motor. Când calitatea sau cantitatea uleiului scad, piesele care se ating la temperaturi mari produc reziduuri care ajung în motor. Reparațiile sunt mici, dar se poate ajunge și la distrugerea totală a motorului.
Schimbul de ulei este o investiție eficientă, ținând cont de consecințele grave pe care le are o defecțiune asupra motorului mașinii tale. Înlocuiește aceste consumabile la timp, alege produse de calitate, verifică periodic nivelul și consistența uleiului de motor pentru a prelungi durata de viață a componentelor pe care le lubrifiază.
piesacupiesa.ro
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.