Cea de-a treia ediție a programului Start Up Nation, care finanțează afacerile antreprenorilor debutanți cu până la 44.000 de euro, a trecut de Camera Deputaților.

„Start Up Nation este un program așteptat de antreprenori și de aceea sper ca Președintele Iohannis să promulge această lege rapid și apoi Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri să nu mai tergiverseze și să-l lanseze în acest an”, a declarat senatorul PSD Ștefan Radu Oprea, fost ministru al comerțului și inițiator al programului.

În raport cu edițiile anterioare, programul vine cu niște modificări importante, rod al consultării cu antreprenorii, experții din proiect și cu băncile parterere.

Legea adoptată modifică atât grila de punctaj, cât și criteriile de eligibilitate.

Astfel, domeniile de activitate sunt detaliate prin coduri CAEN încât activitățile în domeniul productiv, nu mai califică automat la punctajul maxim de 20 de puncte, ci variază între 10, 15 sau 20 puncte.

Inovarea devine criteriu de departajare, prin activități în domeniul cercetării (certificate de o universitate), furnizarea de produse unei intreprinderi mari (certificată printr-un contract) sau sau folosirea unui brevet de invenții (certificat de OSIM).

Cofinanțarea devine factor de evaluare (6000 lei – 15 puncte, 5000 de lei – 10 puncte, 4000 lei – 5 puncte).

În plus, firma pierde 10 puncte dacă ceilalți acționari (în afară deci de aplicant) au mai avut calitatea de asociați într-o altă companie.

Digitalizarea afacerii adaugă încă 10 puncte (site al firmei, program informatic de contabilitate sau emiterea de facturi electronice înseamnă 2 puncte pentru fiecare, adică un total de 6 puncte), iar programele de transmitere pe net a comenzilor primesc 4 puncte.

Există și un „criteriu verde” care aduce 5 puncte – vizând echipamente economic energetic sau  echipamente cu energie regenerabilă.

Criteriile de eligiblitate se modifică și ele. Astfel cesiunea părților sociale până la 49% se interzice expres, în afara cazurilor în care cesiunea se face în baza Legii Business Angel sau a finanțărilor participative.

Programul Start Up Nation a debutat în 2018, când au fost depuse peste 19.200 planuri de afaceri, din care au fost selectate 10.000, încheiate 8.444 de contracte și finanțate 7.259 proiecte. Ediția a doua a crescut la 33.514 planuri de afaceri depuse, 13.005 proiecte verificate, 10.000 de antreprenori chemați pentru contractare și 9.747 contracte semnate.

Textul final adoptat astăzi de către Camera Deputaților: OUG 10/2017:

prin THE ADDRESS BUSINESS

ch@clahar.eu