Anvelopele sunt printre cele mai importante componente pe care trebuie să le incluzi în revizia de primăvară. Dacă, în sezonul rece, ai fost obligat să echipezi automobilul cu anvelope speciale de iarnă, randamentul acestora scade foarte mult, pe măsură ce temperaturile cresc. Atunci când vechiul tău set de cauciucuri de vară s-a uzat peste măsură, este momentul schimbării. Ca să alegi din mulţimea de oferte, trebuie să cunoşti dimensiunile şi performanţele dorite, pentru cel mai bun raport preţ - calitate.

Cum ştii că anvelopele vechi sunt uzate

Orice set de cauciucuri trebuie să dureze, cel puţin, 5 sezoane, dintre care pentru primii 2 sau 3 ani primeşti garanţie din partea producătorului sau a distribuitorului. În condiţiile în care sistemele de direcţie şi de frânare ale maşinii sunt funcţionale, tocirea fiecărei anvelope trebuie să se realizeze uniform, fără decalaje faţă-spate sau stânga-dreapta.

Stilul de condus contribuie, de asemenea, la prelungirea duratei de viaţă sau la grăbirea uzurii anvelopelor. Demarajele şi frânările violente, trecerea cu viteză peste borduri, linii de tramvai sau obstacole sunt câteva dintre manevrele care adaugă un plus de uzură cauciucurilor. Există o limită minimă de adâncime a benzii de rulare, de 1,6 milimetri. Dacă aceasta este depășită, poți fi amendat.

Producătorii anvelopelor de calitate montează martori de uzură, a căror formă colorată devine vizibilă după ce se toceşte un anumit procent din cauciuc. Observi randamentul anvelopei atât la volan, în timpul manevrelor de demaraj, frânare sau schimbare a direcţiei de mers, cât şi cu ochiul liber. De asemenea, la service sau la vulcanizare, vei fi îndrumat cu privire la momentul când se impune înlocuirea anvelopelor.

Cum alegi modelul potrivit

Cea mai simplă variantă pentru achiziţia anvelopelor este să mergi într-un atelier specializat. Intri cu maşina echipată cu anvelopele uzate şi ieşi cu un set nou. Singurul inconvenient este preţul, fiindcă adaosurile comerciale pot fi ridicate. Dacă vrei cel mai bun preţ sau anvelope de calitate superioară, pentru aceeaşi sumă pe care ar trebui să o plăteşti într-un service pe produse mai slabe, prospectează piaţa. În primul rând, trebuie să știi dimensiunile roţilor, pe care le afli fie din cartea tehnică, fie de pe cauciucurile vechi.

Cele mai avantajoase oferte

Ca în multe alte domenii, componentele şi consumabilele auto au preţuri competitive, pe internet. Spre exemplu, dacă lungimea benzii de rulare a cauciucurilor măsoară 205 milimetri, raportul dintre aceasta şi înălţimea balonului este de 55%, iar jantele sunt de 16 inchi, introdu în motorul de căutare indicaţiile anvelope vară 205 55 r16 la preţ avantajos. În continuare, trebuie să cunoşti şi celelalte date înscrise în partea laterală a cauciucului. Sigla producătorului este cea mai vizibilă şi poate fi aleasă funcţie de categoria din care face parte: premium, mediu sau low-cost. Ar trebui să ocoleşti variantele ieftine, pentru siguranţa ta, a pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la trafic. Opţiunea cea mai sigură este una dintre companiile premium, cu tradiţie şi milioane de produse de calitate, vândute în întreaga lume.

Poţi găsi şi cauciucuri de la producători de mijloc, cu renume, la un preţ mai mic, dar eficiente şi sigure. Indicele de viteză, indicele de sarcină, numărul săptămânii şi anul fabricației, precum şi datele cu privire la aderenţă, consumul de carburant şi zgomotul pe care îl produc sunt alte informaţii care te ajută să alegi ce ți se potriveşte cel mai bine cu bugetul alocat şi condiţiile în care vei circula.

Oferta de anvelope auto este foarte bogată atât în stațiile service, magazinele dedicate şi depozite cu desfacere şi, mai ales, pe internet. Alege modelul potrivit maşinii tale şi caută cel mai bun furnizor, ţinând cont de raportul preţ - calitate.

Acvila Romania