

Există în țara noastră numeroși dăunători ai culturilor agricole și horticole, aceștia reușind să distrugă parțial sau total producțiile. Iar printre aceia care distrug culturile horticole, prin faptul că se hrănesc cu fructele acestora( cireșe, struguri, mere, afine) atunci când sunt în perioada de coacere, se numără graurii.
Pe toată perioada de coacere, aceștia produc uneori pagube de peste 50% din producția totală, de aceea se încearcă mereu căutarea celor mai bune metode ce ajută la combaterea acestora. Prin urmare, una dintre cele mai eficiente soluții atunci când vine vorba despre combaterea acestor păsări este utilizarea unui aparat pentru alungare grauri.
Graurii sunt păsări migratoare, însă vin în țara noastră foarte devreme și pleacă foarte târziu și se găsesc în special în acele zone unde se găsește hrană pe gustul loc. Aceștia zboară în stoluri foarte mari, putând ajunge uneori și până la 1000 de păsări într-unul singur.
Aceștia zboară foarte aproape de sol, urmărind culturile horticole și stadiul de coacere al fructelor. Ei pot ajunge să producă pagube extrem de mari, uneori chiar totale.
Oamenii din majoritatea satelor și a orașelor unde graurii și-au găsit loc, încearcă prin diferite moduri să își protejeze culturile și grădinile de invazia acestora prin diferite metode.
De asemenea, este important ca înainte ca fructele să se coacă, să se ia diferite măsuri pentru combaterea acestora, înainte ca graurii să afecteze cultura.
Așa cum spuneam, cea mai eficientă metodă de a combate graurii este prin intermediul aparatelor cu ultrasunete, căci acestea pot genera sunete intense și stresante pentru grauri, iar în acest fel ei părăsesc acea zonă pe care o găsesc periculoasă.
Aparatul utilizat pentru combaterea păsărilor, așa cum sunt graurii, redă anumite triluri de vânătoare ale păsărilor prădătoare și este poate, cea mai ecologică metodă de combatere, căci nu le face nici un rău. Intervalul de redare al sunetelor se poate regla automat, în funcție de intervalul și volumul dorit. Un astfel de aparat poate proteja o suprafață de până la 400 mp, iar pe timp de noapte, atunci când graurii nu mai au activitate, aparatul se oprește automat.
De asemenea, există posibilitatea de a seta aparatul pentru combaterea graurilor astfel încât acesta să funcționeze doar când este detectată prezența păsărilor, pe o rază de maxim 10 metri.
Aceasta nu este singura metodă de combatere a păsărilor, ci mai poate fi utilizat un sistem inovator ce previne staționarea sau circulația păsărilor, și anume sisteme de țepi anti păsări, ce pot fi montate pentru a proteja o anumită zonă.
Acestea pot fi montate în diverse locuri, precum podurile, acoperișurile, pervazurile sau balcoanele caselor și nu mai permit formarea de cuiburi, staționarea sau depunerea de materiale corozive în aceste zone, deoarece păsările o vor evita.
Deși există numeroase alte metode de combatere a păsărilor, precum graurii, prin utilizarea unor măsuri vizuale( sperietori, folii de staniol, cd-uri), acestea nu sunt foarte eficiente. De asemenea, poți opta pentru a acoperi culturile cu plase de protecție, însă aceasta este o metodă foarte costisitoare, acestea trebuie să fie montate corespunzător pentru a avea efectele dorite.
Prin urmare, dacă îți dorești să combați într-un mod cât mai eficient graurii, cea mai economică și eficientă metodă este utilizarea aparatelor ce emit sunete de primejdie ce pot fi foarte stresante pentru acest tip de păsări.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.