KIT RAPID DE DETECȚIE A VIRUSULUI PRIN INTERMEDIUL ANTICORPILOR

Un sistem deosebit de răspândit în Asia care a reprezentat un excelent aliat în lupta împotriva pandemiei. De data aceasta ideea este una italiană.

Alessandro Console, un tânăr antreprenor italian din România, a înțeles imediat că societatea sa Multi-Utility, Telco Group SpA, cu sediul în Timișoara, specializată în furnizarea de servicii destinate familiilor, trebuie să se reconvertească rapid pentru a putea depăși criza provocată de carantină și își adaptează să își adapteze abilitățile pentru a servi publicul.

În urma unui sondaj la nivel global, grupul de cercetare al companiei Telco a identificat un dispozitiv de analizare inovator pentru CORONAVIRUS, accesibil și simplu de utilizat: un kit rapid de unică folosință, foarte similar cu un test de sarcină, deja foarte popular în întreaga Asie, ce permite identificarea infecției cu CoVid-19 deja după primele zile de infectare, în urma detectării a doi anticorpi specifici.

Compania română cu capital italian a început așadar tratativele cu gigantul chinez Superbio Biomedical, lider mondial în industria ADN, obținând licența de distribuție la nivel european.

Însă kit-ul, creat în urma cercetării comune a companiei producătoare precum și a Southeast University, “Nanjing Institute of Biomaterials and Medical Devices”, utilizat în principal pe piața internă chineză și thailandeză, nu era pregătit pentru lansare pe piața europeană, deoarece nu avea certificările necesare.

După verificarea certificărilor de performanță a produsului, traducerea studiilor clinice și transmiterea acestora către experți, Telco a demarat toate procedurile de acreditare a dispozitivului, inclusiv cele prevăzute de Ministerul Sănătății din Italia, ceea ce îl face potrivit pentru comercializarea în Europa.

„Nu a fost ușor, nu eram pregătiți să trecem prin toată această birocrație”, declară antreprenorul, „însă domeniul nostru care trebuie să se adapteze, iar astăzi mai mult ca oricând.
Am sondat terenul și am fost uimiți când am descoperit în China era deja disponibilă că o soluție low-cost, utilă pentru evitarea infecțiilor și a panicii și care oferă o garanție eficientă pentru prevenirea și controlul epidemiei. Europa a rămas încă o dată în urmă, în urma procedurilor birocratice care din păcate împiedică inovarea."

E de ajuns o picătură de sânge din vârful degetului și, datorită unui reactiv pe bază de aur coloidal, este posibilă identificarea anticorpilor care combat Coronavirus (anticorpi IgM și IgG) care sunt deja prezenți în corpul nostru și care sunt activați în cazul infecției, în doar 10 minute.  În Asia, această procedură de analiză este răspândită în toate structurile publice (școli, penitenciare, birouri, spitale) și, de asemenea, în cele private, pentru a permite fabricilor să își continue activitățile, monitorizând în mod regulat prezența oricăror cazuri de infectare.

Studiile clinice și numeroase teste au arătat eficacitatea acestui kit, care este deja disponibil pe piața italiană și europeană la un preț modic și care permite un diagnostic indicativ, dar foarte precis, deja în primele 10 zile de la infectare.

"De data aceasta, nu a fost un gigant american cel care ne-a oferit o soluție, ci câțiva tineri antreprenori și manageri care, mulțumită unui puternic simț civic al responsabilității, s-au simțit obligați să se implice", a adaugat Alessandro Console. „Deja în faza premergătoare lansării am primit numeroase atacuri, chiar din partea Federfarma care, într-o circulară trimisă farmaciștilor italieni, a sfătuit să nu fie achiziționate kiturile noastre din motive pe care încă nu le-am neînțeles. Însă în același timp, cu fost mulți cei care ne-au sprijinit precum Confindustria România, care a monitorizat cu atenție procesul nostru de dezvoltare a proiectului, Confindustria DM Servizi, care ne-a îndrumat către consultanții autorizați să înregistreze documentele ministeriale și Studioul Gesan din Ivrea, unde am găsit profesioniști incredibil de bine pregătiți, care au reușit să ne ghideze prin procesul complex de certificare a kitului. Cu toate acestea, am fost foarte dezamăgit de lipsa absolută de atenție din partea instituțiilor italiene, începând cu Ministerul Sănătății, la care am apelat în mod repetat, în speranța de a primi sfaturi și sprijin. "

E poate pentru prima dată când vedem italieni, români și chinezi care lucrează împreună, de acasă, prin intermediul muncii inteligente, în vederea lansării pe piața europeană a unui produs revoluționar, în situația pandemiei mondială în desfășurare.

Alessandro Console conchide: “Traversăm o perioadă în care nu mai distingem granițele politice ale statelor, nu mai suntem italieni, români sau chinezi, suntem pur și simplu oameni, iar virusul ne-a arătat că toți avem același sânge și aceleași temeri. Momentul acesta va fi descris în edițiile următoare ale manualelor de istorie și se va face referire la el ca la un moment în care toți locuitorii acestei planete s-au unit într-o singură speranță comună: aceea de a învinge virusul. Iar noi sperăm să ne putem contribui, în speranța că în curând vom putea începe să scriem noul capitol în istorie”.

BIROUL DE PRESA