COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

 

În timpul sarcinii, organismul mamei trece printr-o serie de procese fiziologice pentru a-i asigura bebelușului în dezvoltare toți nutrienții de care are nevoie. De aceea, gravida necesită o dietă echilibrată și completă pentru a preveni deficitele nutriționale. În plus, medicii recomandă administrarea unor vitamine și suplimente prenatale pentru a susține dezvoltarea optimă a copilului și sănătatea mamei. Iată ce nutrienți nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a femeii însărcinate.

Acidul folic, super-eroul sarcinii

Acidul folic sau vitamina B9 intervine în sinteza ADN-ului, având un rol foarte important în formarea țesuturilor noi și a celulelor sistemului nervos. Din această perspectivă, o bună cantitate de acid folic este fundamentală în perioada de dezvoltare a embrionului și apoi a fătului, pentru sistemului nervos al acestuia.

Principalul rol al acidului folic este de a preveni riscul de malformații de tub neural (spina bifida), malformații faciale (buza de iepure, buza de lup), malformații ale membrelor, malformații cardiace. Potrivit studiilor, femeile care își asigură un aport suficient de acid folic începând din prima lună înainte de concepție și în primul trimestru de sarcină au un risc cu 70% mai mic de a aduce pe lume copii cu defecte de tub neural.

Tubul neural este o structură ce începe să se dezvolte între a doua și a treia săptămână de sarcină. Din această structură se dezvoltă ulterior sistemul nervos central al copilului: creierul și măduva spinării. În a șasea săptămână de sarcină, tubul neural se închide. Când fuziunea este incompletă, rezultă malformații ale măduvei spinării (spina bifida) și ale creierului.

Dieta deficitară în acid folic este asociată cu risc crescut pentru aceste malformații. Acest lucru este demonstrat și de unele studii care au arătat că incidența spina bifida este mai mare în zonele cu climat rece și neînsorit, unde accesul la legume și fructe este dificil.

Ideal este ca suplimentarea cu acid folic să înceapă cu cel puțin o lună înainte de apariția sarcinii. De asemenea, pe perioada sarcinii trebuie continuată administrarea unui supliment cu acid folic, așa cum este Folio, în dozele și pe durata indicată de medic. De asemenea, în dietă trebuie incluse alimente bogate în folat: legume verzi, fructe, suc de portocale, mazăre, fasole, avocado, nuci, cereale integrale.

Vitamina C, antioxidantul suprem

În ceea ce privește doza de vitamina C în sarcină, medicii recomandă cantități suplimentare pentru a susține sistemul imunitar al gravidei și a preveni riscul de preeclampsie și ruptură prematură a membranelor. De obicei, necesarul de vitamina C este asigurat din alimentație, dar în sarcină se recomandă o doza zilnică de 85 mg. De aceea, sunt indicate uneori și suplimente cu vitamina C (acid ascorbic). Un argument important în favoarea acestei suplimentări este faptul că vitamina C favorizează absorbția fierului, un mineral ce trebuie asigurat bebelușului încă din viața intrauterină pentru prevenirea anemiei.

Surse excelente de vitamina C în sarcină sunt citricele, fructele de pădure, ardeiul gras, varza, rosiile, salata verde, spanacul, broccoli.

În cazul deficitului de vitamina C, se pot observa semne precum: pierderea și căderea părului, inflamația gingiilor, deshidratarea pielii, vindecarea îngreunată a leziunilor și vânătăilor. Suplimentarea dozei de vitamina C ajută la prevenirea acestor probleme. Dar nu trebuie să se ajungă la un exces de vitamina C, pentru că poate cauza disconfort intestinal, crampe, diaree sau chiar naștere prematură.

Vitamina D, aliatul oaselor puternice

Vitamina D este implicată în absorbția calciului și este cu atât mai importantă în sarcină pentru a asigura formarea sistemului osos al bebelușului și pentru a proteja sănătatea osoasă a mamei. De asemenea, vitamina D contribuie la dezvoltarea normală a creierului, sistemului nervos, rinichilor și inimii copilului.

Deficitul de vitamina D este asociat cu hipocalcemie la nou-născut (risc de greutate scăzută, rahitism) și demineralizare osoasă la mamă (risc de osteoporoză, carii dentare).

Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui, pentru că ea se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete. Din luna mai până în septembrie, 15 minute pe zi de expunere la soare asigură doza optimă de vitamina D. Însă în sezonul rece, gravidelor li se recomandă un supliment cu vitamina D pentru a-i oferi copilului suficientă vitamina D care să-i ajungă și în primele zile de viață. Unele alimente sunt și ele surse de vitamina D, fiind conținută în ouă, pește gras (somon, sardine, hering), brânzeturi, unt, smântână, ficat, cereale fortificate.

ATENȚIE! Vitaminele și suplimentele prenatale nu înlocuiesc o dietă sănătoasă și echilibrată. Așa că gravidele sunt sfătuite să mențină un aport nutrițional de calitate pe tot parcusul sarcinii. Nu luați suplimente nutritive fără avizul medicului!

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro - platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.