COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

 

Arata ca niste boabe mai mici de struguri, de culoare neagra, creste in niste arbusti si este considerat un fruct minune datorita efectelor sale curative. Fructele de aronia, denumite popular Scorus negru, pot fi consumate proaspete sau utilizate ca ingredient in alimente, precum placinte, sucuri si ceai.

Se spune ca au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietati anti-cancer.

Multe dintre beneficiile aronia in sanatate sunt legate de continutul ridicat de substante nutritive numite polifenoli. O prezentare din 2015 privind tehnologia alimentara si biotehnologia a aratat ca in urma unor cercetari anterioare s-a constatat ca aronia are cel mai mare continut de polifenol din 143 de plante.

Iata unele dintre cele mai importante beneficii ale acestui fruct minune asupra sanatatii, cat si dovezi ale acestor beneficii.

Efecte anti-cancer

Un studiu din 2004 a analizat efectele strugurilor, aroniei si extractelor de mure in prevenirea cancerului de colon. Studiul a descoperit ca, desi toate extractele din fructele respective au inhibat cresterea celulelor canceroase, aronia a avut cel mai puternic efect.

Un studiu din 2009 a descoperit ca un extract de aronia a ajutat la reducerea daunelor celulare in cazul cancerului la san. Autorii studiului au concluzionat ca extractul de aronia s-a dovedit a avea calitati de protectie la persoanele care sufereau de cancer la san.

Efecte anti-diabet

Cercetarile demonstreaza si efectele anti-diabetice ale aroniei. Un studiu din 2015 facut pe sobolani a descoperit ca un extract de aronia a ajutat la stimularea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei legate de diabet.

Un alt studiu realizat in 2012, care a urmarit rezistenta sobolanilor la insulina, a descoperit ca extractul de aronia este eficient in prevenirea dezvoltarii diabetului.

De asemenea, un studiu din anul 2016 a descoperit ca nivelul de glucoza din sange si obezitatea au fost diminuate de aronia.

Sanatatea organelor

Alti cercetatori au analizat in anul 2016 efectele sucului de fructe de aronia asupra leziunilor hepatice la sobolani. Cercetatorii au descoperit ca sucul a redus severitatea si simptomele afectarii ficatului.

Un studiu similar din anul 2017 a descoperit, de asemenea, ca sucul de aronia are efecte de protectie impotriva leziunilor hepatice la sobolani. Autorii studiului au sugerat ca efectul se poate datora activitatii antioxidante a aroniei.

In acelasi an, s-a constatat ca sucul de aronie a ajutat la reducerea deteriorarii mucoasei stomacale. Studiul a sugerat ca, in acest caz, beneficiile aroniei s-ar putea datora stimularii productiei de mucus, precum si capacitatii sale de a combate stresul oxidativ.

Sanatatea vaselor de sange

Alti cercetatori au descoperit in 2015 ca aronia combate afectiunile coronariene, actionand impotriva depunerilor din interiorul arterelor.

Atat extractul de aronia, cat si cel de mure ajuta la relaxarea tesutului, ceea ce ar permite cresterea fluxului sanguin. Acest lucru este important, intrucat multe boli cardiovasculare au ca rezultat o intarire a arterelor si o capacitate redusa de relaxare a vaselor de sange. Acest lucru poate insemna, de asemenea, ca aronia scade tensiunea arteriala.

Informatii nutritionale

Aronia este extrem de bogata in vitamine, minerale si antioxidanti. Pomusoarele de culoare neagra contin vitaminele A, B2, B6, B9, C, plus vitamina E si Q (care este foarte rara si ajuta la distrugerea celulelor bolnave, in cazul cancerului, a bolii Parkinson si astmului). Orice tip de aronia contine antioxidanti necesari pentru a lupta impotriva radicalilor liberi. De asemenea, aronia contine mai multe minerale, cum ar fi fierul, manganul, iodul si fosforul.

 

Digital Metrics SRL

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Direcția Marketing – marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.